2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

iPhonet webkamerának Wifin keresztül? - NDI az egyik megoldás.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Disclaimer: Előre leszögezem, hogy van némi közöm ahhoz a céghez, aminek a technológiáját bemutatni szeretném. Igen, nekik dolgozom. De miután vannak tök jó ingyenes megoldások erre a technológiára épülve, amit akár a konzumer piac is nyugodtan használhat, így azt gondolom hogy hasznos lehet a PH! olvasó közönségének is - és szeretném a gondoltaimat és tapasztalataimat megosztani veletek (és pont ezért szeretném kihangsúlyozni, hogy nem marketing anyagnak szánom - mert az itteni olvasóközönség valószínű igen kis százaléka lenne képes megfizetni a többmillió forintos árat egy-egy rendszerünkért). Azt viszont mindenképp szeretném, ha tiszta lenne, hogy szoros kapcsolat fűz a NewTek nevezetű amerikai céghez, aki a technológia kitalálója, és tulajdonosa - ez ne legyen titok.

A NewTek 1986 óta szállít videómegoldásokat, 2015 óta pedig Video over IP alapú rendszereket a saját protokollján keresztül (ami NDI névre hallgat) a broadcasterek, live event cégek, vállalatok, oktatási, kormányzati, orvosi intézmények számára.

A megoldást igazán kiaknázó media hubok, vagy produkciós mixereken kívül is használhatjuk a teljesen ingyenes szoftvereiket,

Az egyik talán legfontosabb pakk, amit javaslok megtekintésre: NDI Tools, és azon belül is a legfontosabb szoftver a Scan Converter. Azt fogja tenni amit a neve is sugall, ha futtatjátok egy PC-n vagy laptopon (vagy akár Mac-en) a GPU kimenetet grabbeli, és 20 ms körüli latencyvel képes átküldeni A eszközről B eszközre. Képet, kiválasztott hangot (akár System audiot),

Hogy tudjátok ezt a B eszközön megtekinteni? A csomag tartalma egy Studio Monitor nevezetű alkalmazás is, amivel bármilyen NDI streamet lehet monitorozni a hálózaton, sőt akár képes kép a képben megjelenítési módra is, teljes képernyős futtatásra, stb.

A jelen helyzetben azonban a legfontosabb része az ingyenes szoftvereknek az Virtual Input. Ha futtatod, akkor a Windows rendszeren belül szimulál egy USB 2.0-s web kamerát, amit szinte bármilyen szoftverhez használhatsz (Zoom, Hangouts, Skype, Teams, etc), és ezeket az NDI forrásokat ki tudod választani magadnak, hogy pontosan mit is szeretnél átküldeni mint webkamera forrást.

Mindezek tetejében Április 2-n ingyenessé tette két iOS alkalmazását 60 napra, az egyik az NDI HX Camera, ami egy iPhone képes egy NDI képes kamerává alakítani, illetve a másik az NDI HX Capture, amivel AirSend szerű screen capturet tudunk generálni a telefonról, és átküldeni wifin keresztül.

Mind a két telefonos alkalmazás legalább 5Ghz-es wifi hálózatot kíván, lehetőleg minél kevesebb egyidejű userrel. Az NDI technológia hogy működjön, a Windows PC-n vagy Laptopodon mindenképp állítsd a hálózati kapcsolatod Privát módba! Ez azért szükséges, mert a technológia mDNS-t használ automatikus hálózati azonosításra a különböző NDI képes kliensek között (mint a bonjour service az Applenél). Amennyiben Publikus módban marad, valószínű a hálózati videó források nem találnak egymásra (ha pontos akarok lenni bizonyos portoknak nyitva kell lennie ahhoz, hogy a hálózati kapcsolat létrejöjjön, talán a legfontosabb az 5960-as. Minden a PC-re beérkező stream innentől felfelé foglal portokat, tehát egyesével 5961, 5962, 5963, stb.

És itt jön a trükk. Futtatod az NDI kamerát az iPhoneodon, a Virtual Inputban pár másodpercen belül meg kell jelennie mint forrás (ha ugyan azon a hálózaton vagy), és boom, már használhatod is mint webkamera bármilyen szoftverhez.

De ha ez nem elegendő, akkor rengeteg ingyenes NDI képes szoftver van szerte a piacon, de pl. a sok gamer és streamer által használt OBS-be is simán be tudjátok varázsolni a cuccot. Vagy Adobe Premiere-hez is gyártunk egy plugin, amivel akár a timeline tartalmát is képes vagy kijátszani élőben.

Lassan két éve szeretnék egy mélyenszántó leírást írni az NDI-ról, de a helyzet az, hogy soha nem volt elég időm rá, hogy kivesézzem, megírjam hogy a magyar közönségnek is legyen egy átfogó leírása arról hogy is működik a technológia. Enkódolás, hálózati protokol használata, különbségek az HX és a sima NDI között, stb.

Egyszer ráveszem magam, és akkor ezt a kis rövid szösszenetet is belinkelem ide. A jelenlegi helyzetre tekintettel inkább jobbnak láttam, ha "terjed az ige", utána akit ez jobban érdekel, azzal örömmel beszélgetek akár itt is, vagy bárhol a fórum területén.

Ezt a rövid bemutató azért írtam meg, hogy minél több emberhez elérjen, akár gamer vagy és streaming PC-t építesz - nem muszáj ma már capture kártyát venni, akár egy diákként most éppen otthon ülsz, és már nem tudsz normális webkamerát venni a zoom / google classroom hívásokhoz, vagy csak szülőként otthon ragadtál home officeban, és a főnököd mindenképp szeretné látni a pirospozsgás pofikádat. :)

NDI Scan converter bemutatás, Richard kollégám segítségével:

NDI Virtual Input bemutatás:

Itt egy gyors telepítési útmutató ha streamelni szeretnél (nem a mi munkánk a videó):

P.S.: mielőtt felmerülne a kérdés (mert fel fog), sajnos Androidra nincs megfelelő alkalmazásunk, és a Mac alapú desktop appok is korlátozottak. Ennek a legfőbb oka a kapacitás hiány. Az SDK amit a fejlesztőknek biztosítunk azonban bárki számára ingyenesen elérhető - így remélem hamarosan lesznek 3rd party alkalmazások is, akár Androidra, akár Linuxra is.

Hozzászólások

(#1) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ez elég jól hangzik, bármikor szükség lehet webkamerára, és plusz jó pont, hogy a kamera nincs odakötve a PC-hez :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#2) crey válasza hcl (#1) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Fogok csinálni majd egy lépésről-lépésre videót, amint lesz rá fél perc időm. :)
De valóban, hasznos tud lenni, vagy akár az, hogy a saját telefonod képernyőjét streameled OBS-be, vagy gyakorlatilag bárhova. :)

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#3) Tamás88


Tamás88
őstag

Mint ha láttam volna már valahol ezt az írást...

(#4) crey válasza Tamás88 (#3) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Nem tudom mire gondolsz. :)

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#5) skyrush7


skyrush7
tag

Nagyon jó leírás lett, hasznos. :)
Androidosoknak a CamOnLive appot ajánlom, évek óta azzal használom a Honor 8-am webkameraként.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.