2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Az élhetetlenség országa

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tudom hogy ez alatt a bejegyzés alatt meg fog jelenni jópár aktuálpolitikai megjegyzés, szóval előre leszögezem, hogy ezt irtani fogom. Ha nem én, akkor a kollégák. Nem idevaló, és mindezek mellett, amiről írni szeretnék az politikai időszakokon átívelő, rendszer szintű probléma - és szerény véleményem szerint tökéletes valóságábrázolása annak, hogy az amúgy a politikai kommunikációban szénné ajnározott kkv réteget miért is őrli fel az adminisztráció, a szabályozó- és ellenőrző szervek rugalmatlansága. Tovább megyek, ez az eset tökéletesen bemutatja, hogy mivel is fog szembesülni az, aki alapvetően szabály- és jogkövető magatartásra adja a fejét, de itt-ott becsúszik egy-egy baki.

A történet röviden és egyszerűen úgy indult, hogy nem volt időm reggelizni mielőtt a feleségemet elvittem volna a munkahelyére, így hazafelé szerettem volna beugrani a környékünk talán egyetlen vállalható vendéglátóipari egységébe - egy kis kávézóba, ahol reggelit, egyszerűbb főtételeket és süteményeket szolgálnak fel.

Az ajtóhoz érve az alábbi szöveg zanzásított változata fogadott egy nyomtatott A4-es lapon, az alább olvasható szöveg a kávézó Facebook oldalán lett publikálva.

"Kedves vendégeink!

Január 14-én, csütörtökön 12 napra bezár a kávézó!
Egy októberi próbavásárlás során a NAV munkatársai hibát találtak a kiadott nyugtán. Tévedésből rossz ÁFA tartalom került alkalmazásra.

Három (5-18-27%) ÁFA-kulccsal dolgozunk, melyek használata termékenként és fogyasztásuk módjaként változik. Kifejezetten nehéz pontosan adminisztrálni egy számla elemeit, amikor több variációt is végig kell gyorsan fejben futtatni, hogy végül a megfelelő kulcsot alkalmazzuk. Nem beszélve arról, amikor teljesen hétköznapi módon egy vevő például menet közben gondolja meg magát, hogy mégiscsak elvinné az adott péksüteményt (18%) és szendvicset (27%), vagy ellenkezőleg, mégsem elvitelre kéri, mert odaül az épp megpillantott ismerőse mellé elfogyasztani (5%). Ez mind eltérő ÁFA-kulcsot igénylő szituáció, ami a nyugta kiállítása előtt, alatt, de még utána is változhat a gyakorlatban. Mellesleg olyan eset is szép számmal fordul elő, amikor saját kárunkra tévedünk, magasabb kulccsal adózunk, mint ahogy a helyzet megkívánná, de ilyen a rendszer, nehéz benne hibátlanul működni. Próbálunk pontos adminisztrációt végezni, de lesznek hibáink.

A konkrét esetben a revizorok helyben fogyasztásra rendeltek két kávét, amit el is készítettünk. Délelőtti csúcsüzem volt és miután látták, hogy nem tudnak leülni, jelezték, hogy inkább elvitelre kérnék. Sajnos itt hibáztunk, a rohanás miatt az eredeti rendelés maradt a kolléga fejében, így rossz ÁFA-kulcsot használt, “elviteles” helyett “helyben fogyasztós”-at. Igazolvány, jegyzőkönyv, büntetés. 208 forint adózási érdeksérelem mellett. Hibáztunk, elismerjük.

Sajnos másfél évvel ezelőtt volt már hasonló hibánk, hasonló volumenben, ezért visszaesőként 100.000 forint bírságot és 12 nap üzletbezárást tartottak arányos büntetésnek.
Fennállásunk során, az elmúlt hét évben közel 20 ellenőrzésünk volt már, 1-2 esetben találtak kisebb-nagyobb hibát, ami sosem maradt következmények nélkül.

Szerettük volna elérni, hogy ebben a kritikus időszakban legalább a kávézó nyitva maradhasson, de fellebbezési kérelmünk elutasították, ezért január 14-től 26-ig üzletünk hatósági zár alatt lesz.

Találkozunk január 27-én!

Amellett hogy végtelenül elkeserített a történet, őszinte leszek, fel is buzgott bennem a kuruc vér. Békeidőben ebbe a kávézóba járunk a barátainkkal és a feleségemmel idestova négy éve meginni egy kávét vagy limonádét, megenni egy szendvicset vagy egy sütit, miközben sütkérezünk a terasz napsütötte részén. A hely gyerekbarát, állatbarát, a kiszolgálás profi és kedves, az ételek és italok minősége átlag feletti - és ezt az árszint is tükrözi.

Nem egyszer volt rá példa, hogy egyedül is beülem ide reggelizni, viszem a telefonom vagy laptopom, és egy órácskát innen dolgozom, miközben fogyasztok.

Az elmúlt négy év mérlege szerintem az, hogy legalább 140-150 alkalommal fogyasztottam náluk valamit, vagy egy kávét, vagy egy limonádét, vagy reggeliztem - egyedül, családdal, vagy barátokkal. Ismerem a személyzetet, ismerik már hogy mit szeretnék, fejből mondják előre a rendelésemet, mert tudják hogy kérem a kávét, hogy milyen üditőt iszom mellé, vagy hogy szeretem a tojást elkészítve.

Ismerve kis hazánkat, sok esetben ez azzal szokott együtt járni, hogy a kialakult vendégkörnek már nem adunk nyugtát. Be se ütjük a kasszába, csak bedobjuk a pénzt. Ilyet egyetlen alkalommal sem tapasztaltam, pedig megtehetnék. Hiába tudják rólam hogy nem én leszek az aki felnyomja őket, nem csalnak, nem ügyeskednek, nem variálnak. Nyugta mindig vagy nálam, vagy a "nyugta tartó papírdobozban landol".

Azért olvashatod a "magyarázom a másik bizonyítványát" sorokat, mert szeretném ha az olvasó értené, hogy nem egy sunyiban, szürkén működő vállalkozót kaptak rajta. Egyszerűen egy olyat, akinek egy alkalmazottja pont rosszkor hibázott. Nem csalt, hibázott.

2020 Márciusa óta, a vendéglátóipar, turisztika, szórakoztató vállalkozások és intézmények, közösségi terek szó szerint vesztésre állnak, és a túlélésre hajt mindenki, próbál fennmaradni.

Nem mondom hogy abszolút semmi segítséget nem kaptak az elmúlt hónapokban a magyar államtól, de a környező országok vagy a nyugati államokhoz hasonló segítség nem érkezett, vagy csak korlátozott ideig. Három hónap csökkentett adózás nem segít azon, hogy bevétel nélkül nem lehet bért fizetni, főleg hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal már lassan 6 hónapja küzdünk a teljes lezárásokkal (a nyári időszakot nem számolom).

Erre emel még egyet a NAV, 208 Forint adózási érdeksérelem címén, visszaesőként 100 000 Ft bírságot kiszabva. Foglalkoztatsz, embereket tartasz el, próbálsz felszínen maradni? Leszarjuk.
És bár a bírság mértékével tudnék vitatkozni (és előjöhetne belőlem a nagyobb halakra mutogatás), de a hely hatósági lezárását 208 Ft-ért akkor sem tudnám megérteni, ha nem lennének korlátozva kötelezően November óta a vendéglátóhelyek. Egy kávézó vagy étterem nem csak egy hely, ahova ételért és italért jár az ember, hanem közösségi- és találkozóhely. Biztos vagyok benne, hogy jelentősen csökkent a bevételük, csak azért, mert az ember nem tud helyben fogyasztani.

És a bezárás mögötti logikát sem értem, mert nem feketén foglalkoztatás bukott ki, vagy épp ÁNTSZ-t érintő közegészségügyi probléma. Logikáját tekintve ez az intézkedés kb. annyira átgondolt, mint amikor szabálytalan helyen parkolsz, és rád vágják a kerékbilincset. "Szar helyen vagy, de ott is maradsz köcsög!". Ezzel a bezárással nem csak a vállalkozót, vagy a munkavállalókat büntetjük, hanem adóforintokat is veszítünk.

Tegyük fel, hogy ez a hely (nem ismerem a bevételeiket, semmilyen kapcsolatban nem állok a tuljdonossal vagy az alkalmazottakkal) naponta átlagosan megcsinál 200 000 Ft forgalmat. Nem egetrengetően sok ez, de szerintem kb stimmelhet, ez azt jelenti hogy 100 adag szendvics + kávé + narancslé kerül felszolgálásra (elvitelre) egy nap. Ez kb. 2000 Ft náluk, szóval innen van a 200 000 Ft-os hasraütés szerű szám. Ennek a forgalomnak, a jelenlegi helyzetben (nincs 5%-os helybenfogyasztós ÁFA), 27% az ÁFA tartalma, ami 42 520 Ft egy napra (nagyvonalúan tételezzük fel hogy csak szendvicset visznek az emberek, egyszerűbb számolni).

Ha bezárjuk 12 napra a kávézót, mert nem fizet be egy hiba miatt 208 Ft ÁFA-t, az 510 240 Ft, amitől elesett a Magyar Állam.

A fenti eljárás, az arányosság teljes hiánya, a fűnyíróelv alkalmazása, és az amúgy is túlélésre játszó időszakban az empátia mentes hozzáállás a "hatóságok" részéről a bicskát pattintja a zsebemben.

A hülyeség meg egyenesen felbasz.

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Ha napi 200 ezer a forgalom, abból maximum úgy tud nullás lenni ez a hely (nem nyereséges) ha egyszerre egyetlen alkalmazott van bent!
Ha két embert látsz, akkor vagy hobbiból megy a cég és veszteséges, vagy bizony jóval több, mint 200 ezer kell legyen a forgalom.

Testközelből láttam egy évig működni egy kávézót pontos számokkal, ezért tudom.

(#2) totron válasza Krugszvele (#1) üzenetére


totron
őstag

Jó hobbi a pénzmosás.

(#3) szebe


szebe
őstag

A jelenlegi helyzetben hol lehet helyben fogyasztásra kérni bármit?

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#4) crey válasza Krugszvele (#1) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Forgalom függően két vagy három alkalmazott szokott lenni, mostanság csak kettő. Az összegeket amiket írtam hasraütés szerűen írtam, fogalmam sincs mennyi az átlagos forgalmuk egy nap. Példa volt.

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#5) Drótszamár válasza szebe (#3) üzenetére


Drótszamár
őstag

Egy októberi próbavásárlás során.

( 2b || !2b ) az itt a kérdés...

(#6) crey válasza szebe (#3) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Októberi volt az ellenőrzés, akkor még lehetett. A fellebbezéssel húzódott idáig.

[ Szerkesztve ]

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#7) rosejbli válasza crey (#6) üzenetére


rosejbli
senior tag

Ez nem politika, ez csak a revizorok szolgalelkűsége.
Ha az utóbbi években 20 ellenőrzés során kettő darab ilyen probléma merült csak fel összesen (másba ezek szerint nem tudtak belekötni) akkor miért egyből úgy büntetnek, hogy ellehetetlenítik őket?
Élelmiszeriparban dolgozom, itt ha jön a Nébih és a konyhád helyén egy tífuszgyár van (hiradóban rendszeresen bemutatnak ilyet) akkor is 2 hétre zárnak csak be. Azért 200 Ft "adócsalás" és tömegek egészségére szarás nem ugyanaz a kategória szerintem.
Gondolom ha meg lett volna hely és mégis helyben fogyasztják akkor is megbüntetik őket, mert miért a 27%-ot használták az 5 helyett.

(#8) szebe válasza crey (#6) üzenetére


szebe
őstag

& Drótszamár
Jogos, csak a 10. szó kb a szöveg, elnézések :B

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#9) bkercso


bkercso
nagyúr

Ez csak azért működik így, hogy mindenkinek olyan legyen a kedve, mint amilyen sokaknak úgy általában.

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#10) lomposfarkas


lomposfarkas
tag

Politikamentes és rövid véleményem régóta: a mindenkori kormányzat szemében az állampolgár ellenség.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.