2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Eddigi laptopjaim és rövid sztorijuk

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

...Középsulis voltam, talán 10-es (2-as) ez úgy 2001-2002 környéke. Egyik ismerősömnél megláttam egy 386-os Compaq laptopot.

Mondtam, hogy nekem ez kell... Kisebb huzavona után megalkudtunk rá. Ha jól dereng 27ezer Ft-ért (ha pontosan nem is annyi, de nagyságrendileg) Már nem is emlékszem, hogy vakartam rá a lóvét, akkoriban, főleg egy középiskolásnak, az nagy pénz volt. Godnolom édesanyám erősen besegített. De erre már nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy iskolába menet a vonaton előcsaptam, persze már akkor sem ért ez a gép kb semmit sem :) az akkuja kehés volt, egy cellát házilag cseréltek benne.. Bírt egy fél órát, de nagyobb terhelésnél épp hogy elbírta a gépet, azaz valami oknál fogva HDD-ről nem tudott bootolni, csak FDD-ről. Floppyról indítva a gépet villogott össze-vissza a kijelző " elszívta" az áramot a Floppy meghajtó :DDD nagy nehezen miután bebootolt a DOS, már mehetett is a játét. Jött a kalauz, mondta hogy ha nem gond leül mellém, majd ő nézi mit csinálok.. Mit csinálnék, nyomom a Dangerous Dave 2-t... Suliba is mindig azt játszottuk rajta. Persze az egész iskolában nekem volt egyedül laptopom. ÉS ez még évekkel később is így volt.

Még egy évig sem volt meg a gép. Színes kijelzőset szerettem volna.

Budapestre mentem fel a bátyámmal, ami még belefért árban nekem. A Poén az, hogy egy tök ugyanolyan gép lett külsőre, csak már 486-os (25MHz-es 486SX) és színes kijelzős volt a gép.. Ha jól dereng, 47ezer Ft-ért vettem. Így 2002 körül inkább csak azért volt nagy szám, mert laptop... De egy 486-os továbbra is egy erősen elavult gép volt. Rengeteg Simfarm ment rajta, meg némi Doom. De az akadt is egy kicsit, meg a jó kis DSTN kijelző miatt szellemképes volt.

A következő gépem egy Siemens Nixdorf Scenic Mobile 710c volt

Nem pont ilyen volt, mint a képen, csak nagyon hasonló. Az egér gombok rendesen a Touchpad alatt voltak. De arról a verzióról nem találtam képet a neten. A bátyám vette Veszprémben a Men computerben, na ki emlékszik rá veszprémiek? :D 130 vagy 165 ezer Ft-ért... vagy egyik sem, de nagyságrendileg ennyi volt. P1 166MX 64MB RAM, ééés TFT kijelző :Y nagyon jampi kis cucc volt. Aztán bátyámtól megvettem, persze testvérekhez méltó áron, azaz tényleg kis pénzért. Már nem tudom miért vált meg tőle, de ő nem vett utódot helyette az biztos. Rövid ideig volt meg, mert hát jó kis fos minőségű volt a gép, és elkezdett széthullani... A zsanér kiszakadt, a ház repedezett.... Én is gombokért adtam tovább.
Majd a következő gépemért 2003 tavaszán elutaztam szegedre. Ami úgy adódott, hogy ismét Compaq lett. Egy Compaq Armada 1592DT

Nagyon örültem, mikor megláttam élőben, hiszen nagyon hajazott kinézetre a korábbi Compaq gépeimhez.. 80ezer ft-ért hírdették, 70ezer Ft-ra leakudtam. 233MMX 64MB RAM. Később vettem hozzá 2 akkut is, elment 5-7 órát a 2 akksiról.
A csajokat mindig ezzel a videóval szédítettem, a gépről lejátszva Minden csaj oda volt értem... Ami nem igaz, de ez az én blogom, és azt hazudok benne amit csak akarok :P :DDD
Na meg eszméletlen sok Settlers3-at játszottam rajta. Sokáig, tényleg sokáig meg volt a gép. Ki vittem magammal Lengyelországba, egy jutalomkirándulás révén. Emlékszem Tarnów-ban azzal szórakoztam a főtéren, hogy feldobtam a laptopot a vállamra, és csutka hangerőn hallgattam róla a Belga -Gyaloglás vége számot, és sokkoltam a járókelőket. Jóvanna, gyerek voltam :U

Ezután már tudatosan Compaq Armadákat kerestem. 2004-ben vettem egy Compaq Armada 7400-ast, ami már P2-es volt:

ezt a Kelenföldön vettem át. de hát még mindig csak egy 17-18 éves kis kölök voltam, akkoriban még kevésbé volt jellemző, hogy ilyen suhancok egyedül nyomják a számítógépes biznicet. Ebbe jól bele is futottam, átvágtak a géppel. Rám tukmálták, hogy akkor is vegyem meg, mert majd jó lesz nekem... volt egy nyűgje, tölteni nem lehetett, csak egy hatalmas elektromos dokkolóból. Ami meg ugye nem valami mobil. tehát a gépet tudtam hordozni magammal, de csak kb 2 órát ment mit bírt az akku. Utána otthon tölthettem.
Hogy pontosan mit játszottam rajta, már nagyon nem emlékszem, de ehhez is van kötődésem. Ezen a laptopon hallgatva kattantam rá Erre a számra (ha nem kattintanál, Rasmus- In The Shadow) Hűű rengeteget hallgattam :DD na meg azt a 2 Orosz (ál) leszbikus csajt, már nem is tudom hogy hívták őket.. Aztán mennie kellett a gépnek, mert belehabarodtam a Sony Ericson P900 telefonba. Akkoriban 180 ezer Ft? az még most is rengeteg... ráadásul még mindig diák voltam... 1 évig gyűjtögettem, de aztán ballagásra meg lett a teló. Egy jó darabig nem volt laptopom.
Aztán 2005-2006-ban ismét... Volt 2db Compaq Armada E500-asom:

Az első megint némileg kehés volt, a sarkából ki volt törve egy darab, de amúgy működött. meg még csak 500MHz-es proci volt benne. Eladtam, vettem egy ugyanolyan E500-ast, de az már hibátlan volt, ééés 750-es P3-as proci volt benne. Annyni emlékem van meg vele, hogy kint voltam az iskolával Németországba, NFS3-at akartunk játszani hálózatba, de nem volt benne LAN kártya, szóval nem játszottunk :DDD

Aztán... Aztán sokáig semmi. A következő állomás: 2006. Elkezdtem dolgozni. Az első fizetésemből amit persze bőven ki kellett egészítenem, vettem egy Dell Latitude D600-as laptopot. Itt még vacilláltam, hogy a korábbi Compaq Armada érát vigyem-e tovább, de vonzott a Radeon 9000, és a Wifi+Bluetooth megléte. Így 135ezer Ft-ért vettem egy leejtett Dell Latitude D600-ast. Mármint szószerint leejtettet. Szemből rendben volt, oldala az csúnya

Mivel felépítésileg nagyon hasonlított a Compaq Armadákhoz, hamar megszerettem. Sokáig meg volt. Leginkább az maradt meg, hogy Far Cry-t játszottam rajta... 800X600 medium, vagy 1024X768 Low. Nagy volt a dilemma... Aztán ez is kezdte feladni a harcot egy bő év használat után. először a billentyű fele, aztán elszállt a Wifi kártya, majd a zsanér törött ki. Akkor határoztam el, hogy megpróbálom hivatalos Dell szervízben rendbe rakatni. Igaziból mivel meg volt a Service tag száma, és még pont nem múlt el 3 éves, így gariba megcsináltak mindent, annyi, hogy a házat kellett kifizetnem, 25ezer ft-ért. Naná hogy bevállaltam, kaptam egy új gépet.

Miután eladtam, a közvetlen utódját, a Dell D610-et vettem meg. Akkoriban már elkezdtem írogatni ide a Logoutra. Ezekről a gépekről írtam is igaz katasztrófális volt még a cikk minősége :DDD :B Igaziból nem is tudom mi lett a D600-al, ahogy látom, egyszerre meg volt mind a két gép még. Hogy a D600-ast kinek, hova adtam el, már nem emlékszem. És arra sem, hogy a D610-et mennyiért vettem. Talán 80ezer Ft, de nem biztos. Addigra azért elkezdtek ezeknek a gépeknek esni az ára.
a D610 megint nem volt meg sokáig. Rövidke ideig míg nálam volt, a Spellforce-t játszottam rajta, éééés a Children Of Distance első albumára függtem rá totál, s azt hallgattam rajt'.

Folytatódott a Dell őrületem. egy D630-ast vettem:

Abból a szempontból csalódás volt, hogy többre számítottam az Nvidia Quadro NVS135m-től. Egy előnye volt, legalább baromira lehetett OC-zni. meg is főztem a VGA-t. Amit szerencsére a Dell garija keretén belül tudtam cseréltetni. Amúgy 165ezer Ft-ért vettem. És ez megint sokáig meg volt. Grid-et játszottam rajta. Porig butítva, közel 50%-os OC-vel megküldve a VGA-t eldöcögött 22FPS-el.

Aztán ezután jött egy anyagilag nehéz időszak a család számára, a D630 ment, utód nem jött évekig. Aztán poénból vettem egy Sony Vaio UMPC-t
Nagyon szerettem, annak ellenére, hogy túl sok mindenre nem volt jó :DDD
Majd jött egy igazán keménykötésű Gamer laptop, egy Dell XPS 1730 egy jó barátom által tényleg baráti áron, 100ezer Ft-ért vettem sok-sok részletre :DDD Nagyon szerettem a gépet, annak ellenére, hogy kb mint az összes korábbi gépem, ennek is véres volt a torka :DDD sérült volt a sarka, nem nagyon ment a CPU rendes órajelen, úgy kellett kézzel fixálgatni, éééééés "ette" a VGA kártyákat. A Crysist, meg a Mass Effect trilógiát játszottuk végig a gyerekkel rajt'... azt be is adta az unalmast :DDD :U Amúgy szerettem tényleg.

Majd jött egy olyan kattanásom, hogy nekem subnotebook kell

Így vettem ismét egy barátomtól egy Dell Latitude E4200-at, mert hát a Dell-t szeretjük

Annak ellenére, hogy ez már nem is volt olyan nagyon régen, nem sok emlékem maradt meg róla, pedig aránylag sokáig meg volt a gép. Arra emlékszem, hogy a kislányom beleakadt a töltő kábelébe fudtába, a laptop kirepült az ölemből, lezakózott az ágyról... semmi baja nem lett. Vagy egy erős évig meg volt, aztán eladtam.
2016-ban egy szintén Gamer kategóriába eső Medion lapotpot nyúztam. Ezt viszont úúútáltam.. fos minőség volt... Szóval sokat be sem volt kapcsolva... Semmi emlékem nem maradt róla... Jahh de igen, annyi, hogy úúúútáltam, mondtam már?

Még ebben az évben vettem egy Thinkpad X220t Tablet/laptop kombós gépet. Valami Tower Deffense játékot csapattam rajta sokáig, és szintén elég bibis volt a gép. A kijelzőnek azok a gumi bütykei nem voltak meg amire fel feküdhetett volna rendesen, és ez miatt az érintés sem volt tökéletes, meg.. meg mittomén már mi volt vele... Fél évig volt meg, utána jött a HP Elitebook 2170p Ezt ismét szerettem, és kivételesen nem voltak problémái. azt leszámítva, hogy gyenge minőségű volt a kijelzője. De amúgy tényleg szerettem.
Aztán elkezdtem ismerkedni a HP Elitebook komolyabb gépeivel, így egy nagyon rövid ideig egy 8560W, majd egy Elitebook 8570W került hozzám
Egyszerűen tökéletes volt az a gép. De sajnos idén nyáron anyagi okok miatt el kellett adnom. Egy rövid ideig használtam egy Dell Latitude E6510-est, de ezt meg sem említem "fő laptopnak" mert csak rövid ideig terveztem vele amúgy is. Majd idén karácsonykor jött a nagyágyú, a Dell Precision M6800 És hát nagyjából ennyi... Jó pár laptop megfordult a kezem között saját használatra. Még az is lehet, hogy 1-2 kimaradt a felsorolásból. Így vissza nézve... A töbség mindig kehés volt :DDD

Hozzászólások

(#1) mg1992mg


mg1992mg
senior tag

"na meg azt a 2 Orosz (ál) leszbikus csajt, már nem is tudom hogy hívták őket."

TATU :B

(Pontosság kedvéért t.A.T.u, de ez már részletkérdés)

Gyönyörű laptoptok, de nekem valahogy a régebbiek, az első pár gép külsőre jobban tetszik, mint az újabbak, nem hiába, eléggé izgat a retro vonal néha ;]

[ Szerkesztve ]

(#2) bacsis válasza mg1992mg (#1) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

TATU az lesz az :))

(#4) bacsis válasza #20749568 (#3) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Az enyiméből "kiállt" az akku (nagy kapacitású volt) úgy elment elég sokat, már pontosan nem emlékszem de kb 3 órát biztos tudott :) azt a vége felé a T7500-as prockót lecseréltem T8100-ra, az még kevesebbet evett

(#6) flymi


flymi
addikt

Az én laposaimnak rövid a listája: 0 :DDD
Az idén kukáztam kettőt, h hátha legalább egy jó lesz de mindnek van valami nyűgje, nem érdemes pénzt bele feccölni. :(

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#7) #90088192 válasza flymi (#6) üzenetére


#90088192
törölt tag

:DD

Első laptop, bementem a boltba, az első 17 colost megvettem amit tálaltam, nem volt időm évekig mérlegelni mi lenne a jó. Így lett Dell.

Másodikat asszonykám számára vettem, használt üzleti. HP. A harmadik azért kellett mert soros port, és ütesálló, lett Toughbook.

A negyedik a céges Dell.

Az ötödik nem tudom mi lesz. :N

(#8) joghurt


joghurt
addikt

Gericom?
Compal?
Ezek a nevek megvannak még valakinek?

A tej élet, erő, egészség.

(#9) bacsis válasza joghurt (#8) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

sajnos :DD

(#10) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Az uccsó géped ismerős, amikor munkára vettem a céghez laptopot, ez is szóba került (használtan persze).
Aztán HP lett belőle, Quadróval, de hasonló paraméterekkel.
És ha jól tudom, a tiédben lévő Firepro az gyakorlatilag az AMD tervezős kártyája, a Quadro "párja".

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.