2024. május 31., péntek

Gyorskeresés

Régi Játékok Full HD-ban, Windows 10 alatt (lent fórum!)

Írta: | Kulcsszavak: dosbox . D-Fend Reloaded

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ki ne szeretné néha néha elővenni régi kedvenceit? Sajnos az új kor sok kompatibilitási problémát is hoz, olyan progiknál is, amik pl. nekem eredetiben is megvannak (Silent Hunter III, Populous III). Ezen problémák közös kibeszélését, megoldását szeretném segíteni a lenti fórummal. Nézzünk egy rövid listát!:

Quake 1 Pár éve jól ment egy Mod DB-n szerzett kieggel (Uber DirectQ), de most nem sikerült működésre bírnom (HD, Win10).
Quake 2 Nem próbáltam még.
Quake 3 Arena A q3config.cfg szerkesztésével jól megy (HD, Win10).
Populous 3 Nem megy..
Silent Hunter 3 Nem megy az Istennek sem...
StarCraft 1 Ingyenes, az új patchel fut Win 10 alatt, bár nem épp HD-ban...
StarCraft 1 Remastered: a jó példa, de említhetnénk az Age of Empires-eket is!
Command & Conquer 1 Nem próbáltam.
Red Alert 1 Nem próbáltam
Tiberian Sun Régebben ment. (?)
Total Annihilation Régebben próbáltam, akkor ment (HD, Win10).
És ami még hirtelen eszembe jut, hogy megpróbálhatnám:
Motorhead, Il-2 Sturmovik 1946, Fallout 1-2, Railrooad Tycoon 2-3, Wormsok, Warcraft 1-2-3, stb.

DOS-os játékoknál jó segédeszköz lehet a DosBox, és grafikus felülete, a D-Fend Reloaded is. Próbálkoztam egyéb módszerekkel is, de ezek nem jártak komolyabb sikerrel: pl. dualboot Win 95-tel, XP-vel, (a régi oprendszerekhez és modern hardverekhez nincs közös driver...) VM Ware virtuális gép (nincs 3D gyorsító emulálás...)
Szóval eddig erre jutottam, ha sikerélményed vagy problémád, kérdésed van a témával kapcsolatban, kérlek oszd meg velünk a fórumban!

Hozzászólások

(#1) aquark


aquark
tag
LOGOUT blog

mentem qvék3ozni...! :))

(#2) domos


domos
senior tag

Ilyen célokra van egy 2004-es Pentium M-es laptop és egy 2007-es C2D laptop Windows XP-vel. Azon elfut bármelyik régi játék.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#3) Cucuska2


Cucuska2
őstag

A Railrood Tycoon 3 Win 7 alatt még tökéletesen ment, szerintem 10 alatt sem lesz baj.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#4) Habugi


Habugi
addikt

"Populous 3 Nem megy.."

Nekem még tavaly, az ex 24"-es FHD kijelzőmön sikerült életet lehelnem a Populous 3-ba 16:9-en, egészen normálisan nézett ki, felbontást ne kérdezd (aka real FHD volt-e vagy nyújtott), nem emlékszem rá. :(

GOG-os verzió volt az biztos és elvoltam vele egy-két órát mire beadta a derekát, magam ismerve nem elképzelhetetlen hogy ki is mentettem valahová az idevonatkozó config fájlokat/beállításokat, szóval majd utána nézek. :)

Red Alert 1 dettó.

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#5) Gdi


Gdi
senior tag

VMware tökéletesen "emulál" 3D grafikus gyorsítót. (3D SVGA II engedélyezés és Tools install kell hozzá)
Ha Playerből 14-es verziót használsz, akkor még költségekbe se kell verned magad, mint Workstation PRO estén.

[ Szerkesztve ]

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#6) Lord Myn válasza Gdi (#5) üzenetére


Lord Myn
senior tag

A tökéletestől azért igen messze van... Egyelőre DX10-ig tud emulálni és azt is tele kompatibilitási hibával, pl. a GTA IV k*ra nem megy (5-6 fps bármilyen grafikai beállításon).

A VMware playerben meg nincs scaling, az az, ha 640x480-ban futtatsz valamit akkor az a monitor közepén fog megjelenni kicsiben, idegesítő, szerintem old school játékra nem alkalmas.

Ami viszont egész jó, az a PCem (15-ös verziót használom), ami régi x86 alapú PC-k 1:1 HW-es emulációja (annyira, hogy a gépek/VGA-k/hangkártyák BIOS rom-ja kell is a működéshez). Kb. a '80-as évek elejétől olyan '97-98-ig fedi le a PC piacot. A 15-ös verzióban Voodoo II SLI-t és K6-os procikat is lehet már emulálni és így tudunk a korabeli játékokkal játszani és van természetesen teljes képernyős scaling is (OpenGL/Direct3D). Hátránya, hogy kicsit még lassú (az i7 8700@4.3 GHz is kevés néha egy K6-III emulációhoz), de még optimalizálják. Viszont mekkora flash egy eredeti Tandy 1000 SL/2-n vagy egy Win95/98-cal megtámogatott Pentium 166MMX + S3 Trio + Voodoo I + SB AWE32-n játszani 1080p-ben (BIOS-szal ugyanúgy mókolni kell, mint az igazi gépen). :K

"War does not determine who is right - only who is left."

(#7) Dilikutya válasza Lord Myn (#6) üzenetére


Dilikutya
félisten

És mi a fenének kéne a GTA IV-et VMware-ből játszani? Tökéletesen fut Windows 10 alatt 1920x1080 felbontáson. Tökéletes alatt természetesen önmagához képest értem, alapvetően jól is megy, de 1-1 pillanatra képes nagyon beesni az fps.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#8) Lord Myn válasza Dilikutya (#7) üzenetére


Lord Myn
senior tag

Ja, mostmár igen (a steam-es verzió, a DVD-s rohadtul nem, még szerencse, hogy megvettem még1x amikor fillérekért ment), de volt idő, amikor az istennek se akart elindulni valamelyik Win10 build alatt, akkor próbálkoztam a VMware-rel.
Azt tudom, hogy nem fut jól, mivel az X360 architektúrájára lett optimalizálva és onnan portolták (3 magot használ - de azt lehetőleg végtelen MHz-zel, sok ROP, de a shadermagok száma kevéssé számít, viszonylag gyors VRAM kell neki).

De a GTA IV, csak egy példa volt, pl. SW KotOR is elég nagy grafikai bug-okkal megy, ha egyáltalán elindul (Win10 alatt rendesen abból is csak a steam verzió megy, feltéve ha GeForce kártyád van).

"War does not determine who is right - only who is left."

(#9) Gdi válasza Lord Myn (#6) üzenetére


Gdi
senior tag

Azért a blogposztban felsorolt játékok nem nagyon ragaszkodnak a DX10hez, de nagyon a 9 vagy 8.1-hez sem.
A hozzászólások között említett Pentium M és C2D érából származó dolgok is el kellene hogy fussanak gond nélkül.
RTX-szel pimpelő játékokkal valóban gondod lesz, ha azokat akarod VMben játszani :)

Ha player nem is támogat screen scalinget, akkor is kényelmesebb egy host-on történő felbontásállítás, mint egy dual boot. Max az asztali ikonokat kócolja össze átmenetileg.

Biztos van még olyan játék, ami valamiért kiesik ebből a körből, de akkor a "tökéletesen"-t (miért is használtam ezt a kifejezést?.. meh) cseréljük le egy "elég jól"-ra.

[ Szerkesztve ]

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#10) huskydog17


huskydog17
addikt

Quake 1-hez ott a Darkplaces engine, ami teljesen ingyenes

Quake 2 és 3 probléma nélkül fut natívan Win10 alatt, saját tapasztalat.

Azoknál a problémás játékoknál melyek D3D-t használnak (esetleg 3dfx glide-ot), használd a dgvoodoo 2-t.

dgVoodoo segítségével tudok játszani például a Midtown Madness 2-vel, Tiny Trails-sel és Dungeon Keeper 2-vel FullHD 60fps-en.

[ Szerkesztve ]

Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.