2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Huawei Mediapad M1 8 (S8-301L) frissítése Android 4.4-re

Írta: | Kulcsszavak: huawei . mediapad m1 8 . frissítés . rom . 4.4 KitKat . s8-301l . root

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Akik a címben szereplő táblagépet használják, nagyjából tapasztalhatták, hogy egy idő után a 4.2-es Jelly Beanen a gépezet lomhává válhat. Nyilván hardveresen nem tudunk rajta változtatni, márpedig az 1GB RAM eléggé kevéske és a rendszer hamar felzabálja. Így a multitasking az új rendszeren se fog az erősségei közé tartozni (Update: 1nap után sokkal jobbnak tűnik az alkalmazások közötti váltogatás mint a Jelly Beanen, pedig már minden appomat visszaraktam), de a következő lehetőségekkel gazdagodik:

- színes emotikonok (természetesen emelett az összes 4.4 által kínált új funkciók)
- átszabott EMUI, modernebb, gördülékenyebb, kevesebb memóriát eszik
- csak 4.4-en futtatható appokat elindíthatunk
- Kingsoft Office helyett egy újabb alkalmazást kapunk dokumentumaink, prezentációink szerkesztésére/kezelésre WPS Office néven
- energiagazdálkodás menüpontban új 'Ultra' nevű opció, amely normál használathoz képest 2.5-szer több üzemidőt garantál
-átalakított, testreszabhatóbb billentyűzet

Azt kijelenthetjük, hogy a fejlesztők nem szívesen foglalkoznak ezzel a tablettel, mert custom rom és recovery továbbra sincs hozzá kiadva. Jelen dolgokat több fórumról ollóztam össze és hajtottam végre a tabletemen sikeresen. (önfényezés *ON*) Hasonló tutorial viszont se magyar, se egyéb nyelven nincs publikálva a világhálón (önfényezés *OFF*).
Található egy kamu leírás 5.0-ás frissítésről, de természetesen egy olyan fájlmegosztóhoz vezetnek a rom letöltéséhez való linkek, amelyek egy teszt kitöltésére próbálnak minket rávenni, aztán meg arra, hogy megadjuk a telefonszámunkat és generáljanak egy horribilis számlát.

A leírás hitelesnek tűnik, lehet van benne valami, de én még nem találkoztam olyannal ami normális fájlmegosztóhoz vezetett volna.

Elöljáróban a frissítés folyamatáról, amely két komponensből tevődik össze: root, rom installálása.
Előbbihez tartozó szoftvert innen tudjuk letölteni, kezelése pofonegyszerű, egy gomb megnyomását igényli: RootGenius
Majd a 4.4-es ROM-ot pedig innen: S8-301L KitKat

FIGYELEM!

A leírás csak az S8-301L kódnevű típusokra vonatkozik, én ezen hajtottam végre. Lehetséges, hogy a többi 'U', 'I' stb. sorozatra is jó, de ezt már csak saját felelősségre ajánlom mindenkinek! Arra mindenképp ügyeljünk, hogy az eszköz teljesen fel legyen töltve, laptopról ne nagyon kezdjünk bele, esetleg csatlakoztatott tápegységgel. Jelen dolgok végrehajtása közben könnyen elveszthetjük a garanciát, illetve ha óvatlanok vagyunk és valamit nem csinálunk a leírásnak megfelelően könnyen téglává varázsolhatjuk a tabletet.

ROOTOLÁS FOLYAMATA

Előtte usb kábelen csatlakoztatni kell a számítógéphez tabletünket és az USB debuggingot engedélyezni rajta (Beállítások>A táblagépről>Build számra 5-ször tappolunk, megjelenik a Fejlesztői lehetőségek menüpont amit a jobb felső sarokban a guriga elhúzásával engedélyezzük, utána pedig az USB hibakeresést kicsivel lentebb bekapcsoljuk). RooGeniust elindítjuk adminisztrátori jogokkal, majd a program ezután fel fogja ismerni eszközünket és a root now gombra kattintva elvégzi teendőit. Egyszer közben a táblagép újraindul majd ha végeztünk felkerül a Kinguser nevű app amellyel az alkalmazásoknak kiadott adminisztrátori jogokat tudjuk kezelni. Ezt a folyamatot az új ROM telepítése után is meg kell ismételni. Ha a progamunk nem ismeri fel a tabletet semmiképp se, töltsük le a Huawei oldaláról a HiSuite nevű alkalmazást és nézzük meg, hogy az felismeri-e az eszközt.

ROM TELEPÍTÉSE

Ha letöltöttük a becsomagolt fájlt, megnyitva megkeressük a dload mappát amelyet teljes egészében kitömörítünk egy általunk választott mappába. VIGYÁZAT! A megtartandó fájlokat készülékünkről még mielőtt továbbmennénk mentsük el. Későbbiekben is megtalálható minden, nem vesznek el (kép, zene, dokumentumok), de természetesen az alkalmazásaink és azok beállításai törlődnek! A 'dload' mappát felmásoljuk utána SD kártyánk gyökerébe, és ha kikapcsoljuk majd újra be tabletünket, ő automatikusan felismeri az általunk elhelyezett tartalmat felállás közben és neki is lát habozás nélkül az installálásnak.

Miután megtörténik a frissítés, megkér minket, hogy távolítsuk el az SD kártyát, majd csak utána indul újra. Először csodálkoztam, hogy miért nem szimplán magától indul el, ám megtaníttatta velem a későbbiekben a miértjét. Ugyanis miután szépen mindent beállítottam, újratelepítettem az alkalmazásaim, valami okból újra kellett indítanom. Igen ám, de ő szorgalmasan újra elkezdte frissíteni a ROM-ot, mert még ott volt az SD gyökerében a dload mappa. Újra minden kezdődött előlről.. Tehát ebből okulva miután az új rendszer felkerült az eszközre, első dolgunk az legyen, hogy a dload mappát átnevezzük vagy töröljük (célszerűbb az utóbbi).

Ha már sikerült megismerkednünk az új rendszerrel, újra rootolni kell a tabletet, abban az esetben ha olyan appokat akarunk futtatni amik igénylik ezen jog meglétét. Ugyanis újra elveszi tőlünk az adminisztrátori permissiont (Ajánlom a 'Rootolás folyamata' részt elölről kezdve újra elkezdeni.), itt is látszik, hogy ez hivatalos ROM, de valamiért a Huawei tojik Mediapad M1 tulajdonosainak a fejére és nem adják ki.

De bízok benne, hogy hasonló úton hamarosan elérhető lesz az 5.0-ás Lollipopp rendszer is, és nem csak a pénzvasalós módon. :)

Bármilyen felmerülő kérdésre a hozzászólásokban válaszolok, illetve bátran ajánlom mindenkinek a frissítést, mert szemmel láthatóan jobb lesz tőle tabletünk.

Hozzászólások

(#1) Cumó


Cumó
csendes tag

Sziasztok

Tudom, hogy nem kapcsolódik a kérdésem szorosan témához, de a kisfiam ilyen tabletet használ,
és nemrégiben az a hiba lépett fel, hogy nem kapcsol be. Ha ráteszem töltőre, akkor megjelenik az akku jel, piros vonallal, magyarán lemerült akkuként, de nem kezdi el a töltést, csak a piros vonal látszik. Mértem akkufeszültséget, 4,02 volt....

Tudnátok-e esetleg segíteni?
A számítógép sem ismeri fel...

Köszönöm szépen előre is!

[ Szerkesztve ]

(#2) csongi


csongi
veterán

Köszönöm az írást és a forrásokat! :R
Javaslom a telepítés előtt CWM-be egy faktori restet csinálni, és Dalvik törlést is.
Ezután mennyen fel rom, igaz így adat vesztés van, de tiszta telepítés lesz :)

(#3) amdphenomX4 válasza Cumó (#1) üzenetére


amdphenomX4
csendes tag

Megoldódott a probléma? Nekem az egyik telepített ROM-mal csinálta azt, hogy mikor lemerült és felraktam töltésre beragadt a 'Mediapad... powered by ANDORID' logónál, majd valami okból kifolyólag egy óra múlva belépett a bootloader-be.. De hagytam általában úgy, hadd töltődjön, majd 1-1.5óra után lehúztam a töltőt, reseteltem és bekapcsolt patentul. Tud furcsaságokat mívelni a drágaság! :) Sajnos nekem most teljesen szétszedve fekszik a fiókomba, mert a nanoSIM-em kezelésére egy adaptert használtam, ami nem volt a legmegfelelőbb méreteit tekintve (vastagabb volt mint a microSIM-ek nüanszokkal) és kitörte az olvasó kis hangyapömpölőnyi arany érintkeőit, forrasztani pedig szinte lehetetlen. Így ha valamelyikőtök tud esetleg alkatrészeket hozzá, megköszönném akár egy külföldi weboldal linkje is jól jön! :)

(#4) motofi


motofi
aktív tag

Köszönet, hogy felraktad! Már azt hittem, hogy soha az életben nem tudom frissíteni. Javult a rendszer. :R

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.