Csokoládéhoz bort párosítani éppen annyira nem újdonság, mint bizonyos borokban fölfedezni csokoládés ízjegyeket. A kakaó földes mélységének és egyes vörösborok fűszeres, bársonyos teltségének szövetsége az égben köttetett, mégsem jut feltétlenül eszünkbe egy italban hozni őket meghitt közelségbe egymással – pedig igencsak érdemes.
Elkészítés:
Olvasszunk fel egy tábla (100g) legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét 5 dl zsíros tejben. (Erre a legjobb módszer, ha a tejet – akár egy rúd fahéjjal – fölforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és addig kevergetjük habverővel, amíg a csoki teljesen föloldódik.) Adhatunk hozzá egy pici cukrot is, de igazából nem szükséges, ha bírjuk az enyhe édesség és a fűszeres-kesernyés ízek felnőttes kontrasztját. Amikor a csokoládé föloldódott, adjunk a keverékhez 2,5 dl közepes testű, fűszeres-gyümölcsös vörösbort, és tulajdonképpen készen is vagyunk; tovább melegíteni nem kell.
Biztos választás a merlot, de ha esetleg még fűszeresebbre hangolnánk az italt, akkor használjunk chilis csokoládét (vagy dobjunk a tejbe a fahéj mellé egy csipet chilipelyhet), és használjunk újvilági stílusú, dzsemesen gyümölcsös shirazt. A szervírozáshoz használt bögrékbe egy-egy szál rozmaringot állítva pedig még egy plusz villanásnyi télies fűszerességet adhatunk az íz-és illatélményhez.
megj.: kadarka, portugieser és jó lehet
A smoking bishop elkészítése:
A hagyományoknak megfelelően nagyobb mennyiségben érdemes készíteni. Öntsünk össze egy lábasba egy palack (azaz 7,5 dl) gyümölcsös karakterű, nem túl tanninos vörösbort és ugyanennyi portóit. Adjunk hozzá 5 db karikákra vágott narancsot, 1 lime-ot és 2 citromot, valamint 10 szem szegfűszeget, majd kezdjük el melegíteni. Amíg melegszik, szórjunk bele ¼ teáskanál őrölt szegfűborsot, ugyanennyi szerecsendiót és fahéjat, illetve aprítsunk bele egy hüvelykujjnyi gyömbért. 15 dkg barna nádcukor és pár fahéjrúd kerüljön még bele, mielőtt elzárnánk alatta a lángot. (Maximum 75 ℃-ig melegítsük, hogy az alkohol ne párologjon el.)
A Mama Juana elkészítése:
A Mama Juana – és így maga Dominika – ízvilágát mi is megidézhetjük, ha egyenlő arányban öntünk össze vörösbort és almacidert, majd egy kevés rummal mélyítjük az ízeket. (Az arányok: 3,6 dl bor és cider + 1,6 dl rum.) Ezt a keveréket kezdjük el melegíteni 2 evőkanál mézzel és ½ teáskanál fahéjjal. Ez után mehet bele ½ teáskanál szegfűszeg (legjobb, ha mozsárban, frissen törjük, de használhatunk őröltet is), 1 csillagánizs, 2 evőkanál szárított kamillavirágzat és ugyanennyi szárított macskagyökér. (Utóbbi talán extravagánsnak hangzik, de gyógynövényboltokban ugyanolyan könnyen beszerezhető, mint a kamilla.) Ezeket melegítjük együtt, 75 ℃-nál nem tovább. Igyekezzünk 10-15 percig ezen a hőmérsékleten tartani, hogy beleoldódhassanak az italba a gyógynövényes, fűszeres ízek, majd töltsük poharakba – természetesen szűrve.
A recept és a szöveg innen.