Hirdetés

2024. június 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  SQL kérdések (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#4964) Taci válasza bambano (#4956) üzenetére


Taci
addikt

Jelenleg egy lokál gépen futó DesktopServer nevű környeztet használok a fejlesztésre. Itt MariaDB van használatban.

Ha van valakinek egy szabad 5 perce, csak akkor olvasson tovább. :B

Ez egy "itthoni tanulós projekt", semmi több. Érdekelt a téma, így elkezdtem egy weblapot készíteni 6 hónappal ezelőtt. De ekkor kezdtem el csak az alap dolgokon felül használni mindent, ami kell hozzá: HTML, CSS, JS, PHP, SQL.

Nagyon szépen haladtam mindennel, 6 hónapja minden szabadidőmet beleöltem, és most már úgy láttam, 2 héten belül készen vagyok, és költözhetek a kis projektemmel a szolgáltatóhoz: Versanus, velük van pozitív tapasztalatom korábbról. Nem tudom, hogy ott milyen adatbáziskezelő van.

Na szóval örültem, hogy végre a kis projektemet a "nagyvilág elé tárhatom" (értsd: rokonok és kollégák :D), és a todo-listám egyik utolsó eleme volt, hogy utánakérdezzek, hogy a lekérdezéseim nem pazarólak-e.

És mint kiderült, sajnos rossz logika mentén építettem fel az egész adatbázist. És az a baj, hogy 6 hónapja amióta csinálom, erre a logikára épül minden de minden. Tegnap átnéztem a kódjaimat, nyilván az új típusú (1 db) táblát könnyen létrehoztam, a tartalomfeltöltő php kódot is könnyen átírtam az ajánlás alapján, hogy a több tábla helyett egybe írjon csak, külön oszlopba pedig, hogy melyik forrásból származó bejegyzéseket tárolja.

De aztán jöttek a JS-ek, plusz a lekérdezésért felelős PHP, és ott sajnos csak nagy nehézségek és időveszteséggel tudnám csak átírni az egy táblás módszerre, hogy szépen működjön. Sajnos nem erre a logikára építettem fel, így kvázi kezdhetném előröl, mert másképp csak a régi módszer kódjait tudom "megerőszakolni", és mivel arra építettem fel mindet, sosem lesz szép tiszta igazán, csak ha előröl kezdem.

És őszintén, ez most nagyon elvette a kedvem. Tökre örültem, hogy végre 6 hónap fáradozása a számomra tök ismeretlen területen végre manifesztálódik, erre kiderült, hogy nagyjából kezdhetem előröl.

Mielőtt tényleg így döntenék, kérlek, írjátok meg, tényleg akkora gond-e, ha külön táblákban vannak az adatok.

Források szerint készítettem el őket, 1 forrás - 1 tábla. Nagyon max 15-20 forrásból fogok dolgozni. Forrásonként naponta kb. 100 bejegyzéssel.
1 bejegyzéshez tartozik egy id, egy link, egy rövidebb és egy hosszabb szöveg (300 karakter max), illetve 2 kép linkje (csak link), plusz még 2 rövidebb tartalmú szöveg (50 karakter max). Ennyi.

Most már én is látom, hogy sokkal jobb lett volna az 1 tábla, mert minden bejegyzés pontosan ugyan olyan felépítési, ugyanolyan oszlopok vannak minden táblában.

Viszont a kódjaim most tökéletesen működnek, millió ellenőrzést és vizsgálatot tettem beléjük, próbáltam minden eshetőségre felkészíteni. És sajnos a sok táblás megvalósítás egyáltalán nem kompatibilis az 1 táblással, tényleg át kellene írnom mindent, JS-től kezdve PHP-kig mindent, még HTML-eket is.

És ha nem szörnyen rossz, tarthatatlan, pocsék lassú a mostani felépítés (max 15-20 tábla, napi 100 bejegyzés / tábla, tehát 2000 bejegyzés / nap, 14e bejegyzés / hét, 728e bejegyzés / év), akkor nem kezdeném előröl.
Az nagyon visszavetne, már így is elszállt a kedvem.

Bocs, hogy hosszan taglaltam ezt, de kérlek, írjátok meg, valóban elengedhetetlenül szükséges-e előröl kezdenem az új szerkezettel. A rokoni/kollegális elérésekhez biztosan nem.
De később, ha a fél ország ezt olvassa majd (best case scenario :DDD ), lehet valami hátulütője a több táblás felállásnak? Ha egyszerre 5 millióan nézik az oldalt, lapoznak, futnak a lekérdezések (LIMIT 4, szóval 1 lekérdezés csak max 4 találatot ad vissza mindig), milyen negatív következményei lehetnek, ha a több táblásnál maradok? Lelassul minden mindenkinek? Vagy a szolgáltató szól rám?

Ezt összefoglalnátok nekem pár gondolatban, kérlek?

Eléggé elkeseredtem most, de persze ha ez a több táblás módszer a fenti számolásokat alapul véve is tarthatatlan, és később csak problémám lenne belőle (belassulna az oldal a felhasználóknak), akkor egyelőre hagyom az egészet, és majd ha megint találok rá ennyi időt egyszer, átírom.
De ha csak a tábla karbantartása miatt lenne jobb, ha egy lenne a több helyett, akkor az nem gond, mert mindent eleve a több táblásra készítettem el.

Köszönöm, és elnézést az eszméletlen hosszú posztért, de 2 sorban ezt nem lehet (vagy csak én nem tudtam) rendesen elmagyarázni.

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  SQL kérdések (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.