A sok okos megállapítás mellett legalább annyi téves találgatás is megjelent itt, úgyhogy a dolgokat tisztázandó:
1.) Az alumínium oxid mechanikusan igen kemény, kiváló elektromos szigetelő, és egyúttal jó hővezető anyag. (Nagyfeszültésű szigetelő kerámiáktól kezdve a csiszoló kövekig bezárólag igen sok mindenre használják.)
2.) Az elektromágneses sugárzás elnyelésére és indukált kisugárzására ugyanaz az arányossági tényező érvényes (lásd Einstein Nobel díjas munkáját). Ezért általában az a jobb kisugárzó, amelyik a jobb elnyelő is. (Eltérés csak magasabb hőmérsékleteken jelentkezik a spontán kisugárzás miatt.) Az ún. feketetest a legjobb elnyelő (ideális eset), amiből sejthető, hogy a fekete testek jobb kisugárzók, mint a szürkék, a színesek, vagy pláne a fehérek.
3.) A hűtőbordák a hőt részben kisugárzás, részben hővezetés formájában adják le. A kisugárzás az abszolút hőmérséklet negyedik hatványával arányos, így csak magasabb hőmérsékleten jelent el nem hanyagolható járulékot, illetve akkor, ha a hűtőborda körül a légáramlás kicsi. A feketítés tehát elsősorban olyankor hasznos, ha nincs ventilátor, és a félvezető üzemi hőmérséklete magas (pl. hárompont stabilizátorok, vagy nagyteljesítményű tranyók hűtőpordája).
A feketítéshez természetesen semmi értelme vastag fekete festékréteget használni, hiszen egy mikron körüli réteg is megteszi. Gyakori, hogy az eloxálással létrehozott oxid pórusaiba juttatják a festéket, így a hővezetés nem lesz rosszabb.
4.) Ha az üzemi hőmérséklet viszonylag alacsony, illetve ha úgyis direkt (pl. ventilátoros) hűtést használunk, akkor a hőmérsékleti kisugárzással leadott hő elhanyagolható lesz a hővezetéssel leadotthoz képest, így az alumínium idom felületének a színe érdektelenné válik. A hűtőbordát ilyen esetekre is szokás eloxálni, ugyanis az eloxálással létrehozott alumínium-oxid réteg vékonyabb, strapabíróbb és jobb hővezető, mint ami egyébként spontán módon kialakulna.
5.) Hővezetéses hűtésnél a hűtési hatékonyságot főleg 2 dolog befolyásolja:
A.) az érintkező felületek nagysága;
B.) a hűtő közeg áramlási sűrűsége.
Minthogy a levegő kb. ezerszer ritkább mint pl. a víz, ezért az utóbbiból ezerszer kisebb térfogatú közeget kell a hőátadási felülethez juttatnunk másodpercenként, hogy ugyanazt a hűtést kapjuk.
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [kraftxld:] Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] Űrhajózás 2023 - Összefoglaló írás
- [Re:] [TheLázs:] ADHS
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Hozzászólások
DcsabaS
senior tag