2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Társasjátékok tableten

Mire jók a társasok mobil eszközön? Melyik társast érdemes kipróbálni? Milyen a játékélmény egy ilyen kis kijelzőn?

[ ÚJ TESZT ]

Risk, CashFlow, Scotland Yard

Risk

Sokaknak valószínűleg ezt a játékot sem kell bemutatnom. A játék célja, hogy uralmad alá vond az egész világot, akár szövetséget kötve, taktikusan minél több területet uralj.
Tableten a játékmenet megegyezik, a megvalósítás sem mondható rossznak, ellenben itt érezhető talán a legnagyobb különbség a dobozos és digitális kiadás között, és mint említettem, nem azért, mert elrontottak volna valamit az utóbbinál, hanem mert annyira jól sikerült a táblás kiadás, a hatalmas térkép, a katonák, az igazi dobókockával való dobás élménye, mikor egy támadást megkockáztatsz, hogy azt egy 10”-os tableten egyszerűen nem lehet visszaadni. Amúgy grafikailag teljesen jó, és az AI talán a legjobb az összes közül, mivel nem manipulál semmit, hanem az ellenfelek támadnak sűrűbben.

Az alkalmazás AppStore-ban Risk, Androidra Drisk (Droid Risk) néven érhető el, a képek alapján az iPad-es verzió sokkal kidolgozottabbnak tűnik, cserébe az utóbbi platformon elérhető egy Light verzió a kipróbálni vágyóknak.

CashFlow

Ez a játék már lehet kevesebbek számára cseng ismerősen. A játékos az elején kap egy munkát, mellyel az élet mókuskerekében kell keringenie és minden hónapban megkapja a fizetését. Közben elveszítheti a munkáját, gyereke születhet, mellyel nőnek a kiadásai, de a cél, hogy a megtakarított keresetéből minél több helyes befektetést hajtson végre (részvények, lakásvásárlás), növelje a passzív jövedelmét, és végül kijusson a mókuskerékből, hogy elérje élete álmát.

Kinézetre a táblagépes verzió komorabb az eredetihez képest, kicsit furcsa az élénkebb színekhez szokott szemnek. Viszont azok számára, akik ismerik az eredeti játékot, van egy előnye a digitális kiadásnak: míg az előbbinél minden kiadást, bevételt, hitelt, törlesztést, bevételnövekedést/csökkenést papíron ceruza-radír párossal kellett könyvelgetni, ami néha visszafoghatta a játékmenetet, addig itt ez automatikusan megtörténik, így persze romolhat sokak számára a játékélmény, ez mindenkinek személyes preferenciája, melyiket kedveli jobban. Létezik köztes variáció is, külön letölthető egy alkalmazás, amin csak a könyvelést lehet végezni, minden más a társasjátékon történik. Itt gép esetén nem lehet nehézségi szintet választani, játékból adódóan nem is lehet más játékos ellen dolgozni, ha valaki egymagában szeretne játszani, vagy csak bővítené a játékosok számát, akkor hasznos lehet.

Az alkalmazás elérhető mindkét nagyobb platformra.

Scotland Yard

Detektíves társas, a lényege, hogy van „Mister X”, akit a detektíveknek el kell kapniuk Londonban. Mister X helyzetét a detektívek nem ismerik, egyedül csak meghatározott körökben pillantják meg, ellenben ahogy Mister X menekülni próbál, mindig hátrahagyja nyomait (busz, taxi metrójegyek), melyekből a detektívek következtethetnek arra, hogy mivel menekült, és térképen meghatározhatják a helyzetét, bekeríthetik, és ha eltalálják a feltételezett helyét, elfoghatják.

A játék grafikailag teljesen rendben van, hasonlóan a Monopoly-hoz, itt is sokat javítanak a játékélményen az animációk, melyek a valódi társas mozdulatait próbálják meg táblagépen lemásolni. Az AI, nos, akkor ér valamit, ha te vagy Mister X. Ez esetben a többi detektív tökéletesen összedolgozik ellened. Amúgy ha te is egy detektív vagy, akkor nehéz velük összedolgozni, bekeríteni Mister X-et, szóval összességében ezzel a játékkal tényleg csak akkor érdemes játszani, ha van elég résztvevő.

A játék elérhető iOS-re és Androidra is (Scotland Yard Master néven), fontos azonban megemlíteni, hogy iOS 8.1.x alatt hasonlóan a Here & Now-hoz, ez sem indul el, remélhetően ezt is javítják majd a jövőben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.