2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Egy adag nosztalgia: Gothic

Üdvözöl az új otthonod, egy borús világ kegyetlen szelete. És, hogy te ki vagy? Az itt senkit se érdekel!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető és beüzemelés

A napokban jelent meg a Risen 3: Titan Lords című játék, és ennek apropóján szeretnék kicsit visszatekintetni a fejlesztők múltjába. Az egykori nevükön - Piranha Bytes - első játékuk volt a jelen cikk szereplője.

A Gothic 2001. március 15-én jelent meg PC-re, akkor még csak német nyelven, majd ezt követte pár hónappal az angol és jó egy évre a német kiadásra a lengyel. Kategóriáját tekintve szerepjáték, bár ezt mindenki döntse el maga, hogy mennyire tekinti annak, eléggé megoszlóak a vélemények. A játék kritikailag sikeresnek mondható, a legtöbb oldal akkoriban megadta neki minimum a 80-at.

Általában nem készül leírás egy játék beüzemeléséről, de itt szükségesnek érezem, ha valaki esetleg most vágna bele, vagy újra elővenné, ne kelljen keresgélnie a megoldás kulcsát.

Mint az előbb írtam, a játék nem mai csirke, így az sem lepett meg, hogy feltelepítés után nem ment minden zökkenőmentesen Win 8.1-en. Az első gond ott keletkezett, hogy miután a játékot elindítottam, az ablakban jelent meg és a szegélyeket sehogy se akarta eltüntetni. Némi keresgélés után találtam rá erre, amivel sikeresen meg is oldódott ez a probléma, de újabbat idézett elő.

Ezután meg a videók nem jelentek meg, helyettük csak fekete képernyő fogadott. Ennek megoldása két lépésből áll. Először a gothic.ini-t megnyitva megkeressük azt a sort, ahol írja, hogy scalevideo=1 és az értéket 0-ra változtatjuk. Utána meg már csak a parancsikonnál megadjuk, hogy kompatibilis mód valamelyik XP verzió, és kész is. Ennek egyetlen hátránya, hogy a videókat nem méretezi a felbontással, hanem kicsiben középen mutatja, de amennyi videó van a játékban, ez bőven elnézhető.

Ha már felbontás, a játék nem támogatja a ma átlagnak mondhatóakat, bár ez annyira nem csoda, viszont a gothic.ini-ben mi is szabadon megadhatjuk ezt. Én 1680*1050-re írtam át, de láthatóan semmi nem változott, cserébe a videók megint nem akarták az igazságot, szóval kénytelen voltam 1440*900-ra állítani. Ezután már csak a magyarítást dobtam fel rá ami persze, hogy előhozott két új hibát.

Az egyiket írja is a telepítőben, megint csak a gothic.ini-ben kell átírni valamit, a másik már játék közben jelentkezik. Spoiler! Az ork temetőben Baal Lukor nem fog minket követni az egyik csarnokba. Ilyenkor célszerű a honosítást letörölni, majd pedig miután már a megfelelő helyen van az emberke, menteni, kilépni és újra telepíteni a lokalizációt. Spoiler!

Szóval ennyi lett volna, a játék már működik, a felbontás egész jó, videók mennek, de volt még egy utolsó gond, mégpedig a képek. A cikk megírása már a Gothic újbóli végigjátszása után kezdődött, és sajnos alig volt mentésem, hogy túl sok dologról lőjek képet. Viszont valamiért a játék ezt se engedte, próbáltam két programmal is, volt, hogy fagyás volt rá a válasz. Ezért a képeket a netről kellett összevadászni, és használható alig volt, ezért elnézést előre is (átméretezni nem akartam őket, mert néha "gyönyörű" volt a végeredmény).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.