2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Tanuljunk japánul! #1

Segítség azoknak, akik szeretnék megtanulni ezt a szép nyelvet.

[ ÚJ TESZT ]

KULTÚRA, VÉGSZÓ

Minden írást a témában úgy fogok befejezni, hogy Japán kultúrájáról írok néhány érdekességet. Ez az első írás egy kicsit hosszabbra sikeredett a tervezettnél és lehet kicsit sok száraz elmélet is került bele, ezért első kultúra részben egy régóta terjengő "urban legend"-ről igyekszem lerántani a leplet, a mostani téma címe:

A válasz: nem. Nincs olyan ország, hogy "perverz" mindenki, mindenhol vannak elborult agyúak, Magyarországon is. Azonban az tény, hogy Japánban számottevően magasabb ez az arány, mint más országokban, az bizony igaz, sőt még a kultúrájuk egyes területén is van nyoma. Az, hogy nyugati országokban nincsenek ilyen szokások (vagy legalábbis jobban próbálják rejtegetni), a keresztény vallásnak köszönhető.
Japánul a két leggyakoribb kifejezés a perverz-re a "hentai" és a "sukebe" (vagy az ebből létrejött, szlengesebb ske-be), utóbbi kevésbé sértő. Ha barátra viccből mondod, hogy "perverz", akkor sukebe mellett "etchi" is megfelelő. Perverz témában négy érdekes "szokás" Japánból:

1) Shitagi Dorobou (shitagi=női alsónemű. dorobou=tolvaj)

Nem kell sokat magyarázni róla, már a nevében benne van. Egy amerikai újság címlapjáról idézet:
"Washington Man arrested for stealing thousands of panties and bras..."
"Washingtoni férfi letartóztatva, több ezer bugyi és melltartó ellopásáért"

Nálunk is nagy hír lenne, nem csak Amerikában, mivel itt is és ott is szokatlan viselkedés, azonban Japánban ez max csak egy apró betűs rövid hír lenne, mivel többször is előfordul ott ilyen eset.

2) Chikan

Szó szerint azt jelenti, hogy "molesztáló", azonban ezzel a jelzővel ellátott emberek főleg a vonatokon "akcióznak". Kinéznek egy jól nevelt, lehetőleg egyedül levő lányt és "akcióba lépnek":

Már korábban is említettem, hogy a japán fiúk és lányok nagy arányban félénkek és nem szeretnek balhézni, e miatt a sok esetben a lány inkább tűri, minthogy lekeverjen egy pofont, sőt a srácok is akik észreveszik, inkább csak másfele fordulnak. Rendőrség meg legtöbb esetben nem tud sokat tenni, végül is "nincs" tanú.
Japánban ez akkora probléma, hogy nemrég (1-2 éve talán) bevezettek olyan vonatokat, amin csak nők utazhatnak.

3) Rabu Hoteru (szerelem szálloda)

Japán lakosságának 2%-a jár naponta ilyen szállodákba, ahol kiélhetik a perverz vágyaikat.

Figyeljétek meg a bal alsó képen levő szobát...chikan gyakorló szoba.

4) Meido Kafe (szobalány kávézó)

Olyan kávézók, ahol a pincérnők francia szobalányoknak öltöznek be és minden vendéget úgy kezelnek, mintha a "gazdájuk" lenne. Aki betér ilyen kávézóba nem is "Jó napot"-al üdvözlik, hanem "Üdv itthon, gazdám!" (Okaerinasaimase, goshujinsama).

Alapvetően ugyanaz a funkciójuk, mint más kávézóknak, annyi különbséggel, hogy extra kedves a személyzet:
-ételre mosolygós arcot rajzolnak
Továbbá a vendég kérheti, hogy evés közben:
-a pincérnő etesse meg, mint egy kisgyereket
-kérhet vállmasszást evés közben
-sőt, ha a vendég kéri, még a fülét is kitakarítják miközben eszik (nem vicc!)

Sok anime-ban is van kisebb/nagyobb perverz utalás poén kedvéért. Ezek ellenére sem szabad elítélni az egész országot, ezeket a szokásokat a népesség kis százaléka űzi csak és igazság szerint az egyik ok, amiért sokan Japánt a perverzek országának tartják, mert a külföldi média felfújja. Őszintén megmondva a japánok az amerikaiakat perverzebbnek tartják maguknál. Az elkövetkező írásokban megnézhetjük milyen is Japán igazi arca.

Végszó

Kicsit hosszabbra sikeredett az írás, mint terveztem, elméletből is lehet többet írtam, mint kellett volna, következő írásokat ebben a témában próbálni fogok rövidebbre és könnyebben emészthetőre fogni. A következő alkalomig is jó tanulást és várom kommentek között javaslatokat a felmerült hibák javítására!

Ja ne!

Darth_Revan

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.