2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Tanuljunk japánul! #1

Segítség azoknak, akik szeretnék megtanulni ezt a szép nyelvet.

[ ÚJ TESZT ]

BETŰK,KIEJTÉS

Mint írtam a japán írás/olvasással minimálisan kívánok foglalkozni, azonban az egyszerűekkel ahol csak lehet ott megteszem.

A japán írásmód

Egy kis ízelítő, hogy miért szorítom háttérbe az írás-olvasást:

A japán nyelv három írásrendszert használ:
-Kanji: ezek ideográfiák, amelyek a kínai nyelvből származnak

A Kanjinak is van még két fajtája, a Kokuji, ezek Japánba létrehozott szimbólumok és a Kokkun, amely szimbólumok szerepelnek a kínai nyelvben is, azonban a Japán nyelvben teljesen mást jelentenek.
Összesen 2136 Kanji szimbólum van.

-Hiragana: az alap írásjelek, amiket meg kell először tanulni annak, aki szeretne megtanulni írni és olvasni. 48 alapszimbólumból áll, amiket a japán "abc"-nek is neveznek:

Ezt használják ragok, kötőszavak írásához, és a kandzsik kibetűzéséhez. Az alap 48 Hiragana:

Ez közel sem az összes Hiragana, több hang is hiányzik, ezért lett kibővítve további 60-al.

-Katakana: Módosított Kanji szimbólumok. Ezeket használják hangutánzó szavak, idegen eredetű szavak írására, néha hangsúly miatt Hiragana és Kanji-t is helyettesítenek vele.

46 alap Katakana szimbólum van, ez a szám további 80-al lett kibővítve.

A Hiragana-t és Katakana-t összefoglalónéven Kana-nak nevezik.

A fenti három mellett van egy negyedik is, a rōmaji. Itt nem szimbólumokat használnak, hanem latin betűket. Elsősorban az IT világban és a Japánba érkező cserediákok használják, akik nem ismerik a 3 fő írásmódot. Természetesen japán szavak leírásánál én is rōmaji-t fogok használni.

Példa:

Szavak a négy különböző írásjellel.

Hagyományból a japánok sok helyen a tategaki nevű formában írnak, amely a kínai írásformát másolja. Ebben a formátumban a szavakat és mondatokat oszlopokba írják fentről, lefelé:

Ezek után most már tudom, hogy anime-ok végén mit jelent az alábbi felirat (nem mintha nehéz lenne kilogikázni, de akkor is;) )

tsuzuku = folytatni, folytatás következik

Ez is tipikus példája a továbbiakban többször is előforduló esetnek, hogy latin betűkkel leírva egy szónak tűnik, azonban kimondva a jelentése több különböző szóból tevődik össze. Más nyelvre lefordítva akár egy rövid mondatot is jelenthet, mint például a tsuzuku angolul "To be continued", magyarul "Folytatása következik". Szóval arra figyelni kell, hogy attól még, hogy leírva 1 szó, nem biztos, hogy tényleg csak 1 szót jelent.

Példaképpen egy mondat egy újságcikkből, amiben mind a négy írásmód szerepel:
piros=kanji
zöld=katakana
kék=hiragana
fekete=rōmaji

Ugyanez latin betűkkel:

Ez magyarul:
Radcliffe, hogy részt vesz az Olimpiai maratonon, azt is jelezte, hogy megjelenik a 10.000m-ben.

Sokszor előfordul, hogy számokat, mértékegységeket latin betűkkel írnak le. Remélem nem riasztottam el senkit sem, aki megakart tanulni írni-olvasni, részemről egyelőre háttérbe szorítom a dolgot.

Szótagok kiejtése

A rōmaji szóban is látható egy betű, ami nem szerepel magyar abc-ben, egy "o" betű, felette egy vízszintes vonallal. Ha valakinek a magyar ékezetes "ó" jut eszébe róla, nem jár olyan messze. Alábbi példában felsorolok néhány általános, latin betűkkel írt szókapcsolatot és azt, hogy ezeket és egyes betűket hogyan is kell kiejteni, mint például a "ts"-t a fentebb említett tsuzuku-ban.

A fenti táblázatot (és logikáját) tudni kell mindenkinek, aki szeretne beszélni japánul. Azokat a magánhangzókat, amelyek felett vízszintes vonal van, hosszabban kell ejteni (mint magyarban a ó-t is hosszabban ejtjük, mint az o-t). Tehát kiejtve a rōmaji=roomadzsi.

Szerencsénkre ezek mind szerepelnek a magyar nyelvben, így hosszú órákat/napokat tudunk spórolni a kiejtésük megtanulásával.

Szavak kiejtésénél oda kell figyelni a pontos kiejtésre, mert akár egy betűt is félremondva már új jelentést kaphat a szó, vegyük a kami-kani esetét, kami az istent jelent, míg a kani homárt, és a kettőnek nem sok köze van egymáshoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.