2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

STAR N9000 – telefon vagy tablet?

Vajon hogy teljesít egy dual sim-es kínai okostelefon az itthon kapható versenytársaival szemben?

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftverezettség

Ez a telefon a középkategória alján versenyez: semmiféleképpen nem összehasonlítandó a brutális 2 és 4 magos telefonokkal!

A telefon lelkét egy Cortex A9 alapokon nyugvó, ARMv7 utasításkészlettel rendelkező 1Ghz-en ketyegő processzor adja, mely a MediaTek MT6575 nevet viseli.


AnTuTu Tester részletek CPU & GPU

A chipet 2012. februárjában hozták forgalomba, így a hardver viszonylag frissnek mondható. A grafikus feladatokért a PowerVR SGX 531 felel, emellé pedig 512 MB-nyi rendszermemória társul.


A GPU blokk diagramja

A felhasználó 503 MB-nyi területre telepíthet fel alkalmazásokat, továbbá 2,09 GB-nyi szabad helyen „garázdálkodhat” a telefonon belül. A tárhely természetesen tovább bővíthető MicroSD kártyával.

Erre a hardverre ül rá az Android 4.0.3 verziószámmal rendelkező Ice Cream Sandwich (ICS) operációs rendszer. A működés folyamatos, nincsenek akadozások, egyszerre több program futtatása sem okoz problémát, azonban a komolyabb Flash tartalommal rendelkező oldalak képesek megakasztgatni a készüléket, de ez sem veszélyes. Összességében elmondható, hogy a rendszer stabilan működik, és eléri egy mai okostelefontól elvárható sebességet.

A szintetikus tesztekben is jól szerepelt a készülék. Az AnTuTu 2.9-es változata kereken 3590 pontra értékelte a telefon tudását. A Quadrant Standard 2545 pontot adott neki, amivel megelőzi az LG Optimus 2X-et is - a program szerint (hitetlenkedő enyhe köhintés). Bizonyítékul itt vannak a screenshot-ok a programok eredményeiről:

Szoftverezettséget nézve lényegében egy teljesen fapados rendszert kapunk. Azért a szoftvermérnökök - már ha voltak, ugyebár - vették a fáradtságot és belepakoltak néhány alap alkalmazást: kapunk egy amúgy is ingyenes dokumentumkezelőt, valamint egy fájlkezelőt. Mindezek mellett természetesen megvannak a teljes értékű Google alkalmazások (Google Play, Térkép, Gmail, Helyek, Navigáció, stb). És ennyi, semmi extra szoftver, vagy program.

A Beállítások megfelelő menüpontjába belépve kisebb meglepetésként ért, amikor megláttam, hogy a rendszer támogatja a magyar nyelvet.


A hardverre és a szoftverre bizony jár a zöld pipa!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.