2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

STAR N9000 – telefon vagy tablet?

Vajon hogy teljesít egy dual sim-es kínai okostelefon az itthon kapható versenytársaival szemben?

[ ÚJ TESZT ]

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A telefon az okostelefonoknál az „alapcsomagot” hozza, némi extrával kiegészítve. Az N9000 tartalmaz 802.11b/g/n szabványt támogató, internetmegosztásra képes Wi-Fi-t, valamint Bluetooth chipet is. A helyzetmeghatározásra számos lehetőségünk adódik: van „sima” GPS-ünk, GPS EPO-nk, valamint A-GPS támogatás is van a készülékben. A Wi-Fi chip vételi erőssége jónak mondható addig, amíg szó szerint egy szinten van a készülék a routerrel, mert ha egy emelettel feljebb megyünk néha-néha idegrendszerünknek nehéz perceket okozhat még egy Index.hu oldal mobil változatának letöltése is. Ha a jelerősség megfelelő, az adatátviteli sebességgel nincs probléma, ~ 1-2 perc alatt letöltötte a 40Mb-os „Where is my Water?” nevű játékot a Google Play-ből a készülék.

Mobilkommunikációs képesség esetén letöltéskor maximum 7,2 Mbps, feltöltéskor pedig maximálisan 5,76 Mbps sebesség engedélyezett. A hangminőség telefonáláskor megfelelő. Az adatkommunikációs képességek mellett jelentős szerep jut a hagyományos telefonos kommunikációs beállításokkal kapcsolatban, ugyanis a telefon 2 SIM kártya kezelésére képes.

Mindkét slot támogatja a GSM kommunikációt, azonban csak a 2. kártyahely képes kezelni a WCDMA szabványt. Fontos, hogy a készülék működik 1 kártyával is, nem kötelező mindkét hely felhasználása és az sem szükségszerű, hogy a SIM kártyák egy szolgáltatótól származzanak, ugyanis a telefon teljes mértékben kártyafüggetlen.

A legnagyobb pozitívum pedig a kártyák közötti felhasználási beállításokban rejtőzik. Ezt nagyon jól kitalálták és megoldották Kínában. Lehetőségünk van előre beállítani, hogy a telefon melyik kártyát használja melyik feladatra. 4 mód - Beszédhívás, Videohívás, Üzenetkezelés, Adatkapcsolat - közül dönthetjük el, hogy melyik kártyát mire szeretnénk felhasználni.


Az egyes kommunikációs formákra rábökve kiválaszthatjuk, hogy melyik kártyát használja a rendszer a feladathoz

A rendszer minden hívás és üzenetküldés előtt - persze ha nem kapcsoljuk ki - figyelmeztet, hogy az éppen aktuális kommunikációs művelethez melyik kártya van rendelve. Kiváló elgondolás és kivitelezés, ez nagyon profi munka!


ÓRIÁSI zöld pipa jár ezért, szerintem sokaknak megkönnyítené a telefonálást és az internetezést, ugyanis a szolgáltatók sokszor jobb ajánlatokkal rukkolnak elő a külön-külön szolgáltatásokra vonatkozóan - gondolok itt a telefonálásra és az internetezésre.

A készülékhez kapott 3200 mAh-s akkumulátorral a telefon átlagos használat mellett kicsivel több, mint 1 napot kibírt, de az éjszakai töltés erősen ajánlott közepes vagy intenzív használat mellett. Azok, akik folyamatosan a világhálón „lógnak”, természetesen lehetőség van a 2. akkumulátor feltöltésére is, és így szinte korlátlanul használhatja ezt a telefont 2 napig.

ÖSSZEGZÉS

Úgy gondolom, hogy a szintetikus tesztek eredményei és az interneten megtalálható videók mindenkit meggyőznek, hogy ennek a telefonnak van létjogosultsága napjaink hazai piacán. Az összeszerelés minősége és az anyaghasználat jónak mondható, ám aki rendszeres multimédia „fogyasztó”, és nem szeretné a gyári fülest használni, valamint nem tud beszerezni egy, a készülék audio bemenetéhez passzoló fülest, komoly kompromisszumokat lesz kénytelen kötni.

A telefon azoknak lehet jó választás, akik valamilyen oknál fogva - családi csomag, céges flotta, kedvezőbb mobilinternetezési lehetőség - 2 telefonnal vagy SIM kártyával jártak eddig. Természetesen ekkor is felvetődik a garancia kérdése, valamint megszokást igényelhet egy "tepsi-fónra" való váltás is.

Köszönöm a figyelmet!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.