2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

STAR N9000 – telefon vagy tablet?

Vajon hogy teljesít egy dual sim-es kínai okostelefon az itthon kapható versenytársaival szemben?

[ ÚJ TESZT ]

Külső

A kínaiak szokásukhoz híven fogták az egyik nagy gyártó egy befutott készülékét, és minden akadály és kétség nélkül lemásolták azt. Ezen telefon esetében a Samsung Galaxy Note-ról van szó. Nekem az „alaptelefon” is nagyon tetszett, de nem ezért vásároltam meg ezt a kínai csodát, hanem mert kíváncsi voltam, mégis mit tud egy ilyen készülék a mai, hazai mezőnyben elérni.

A gyártónak sikerült jó másolatot készítenie, és számomra az anyaghasználat is a vártnál jobb. Az összeszerelés is rendben van, a telefont a két végénél megfogva és ellentétes irányba csavarva semmilyen recsegés, ropogás nem hallatszik. Eléggé komolyan össze van rakva ez a telefon, melyben megerősít a hátlap eltávolítása után megpillantott 10 apró csavar.

A telefon színét illetően az én esetemben a fekete dominál, de létezik fehér színben is. A készülék előlapját a szokásos, ujjlenyomatgyűjtő lakkos anyag, míg a hátlapját egy „érdesebb” anyagból készült műanyag alkotja, kellemes fogást biztosítva. A telefon oldalán végigfutó halványabb szürke csík elegáns kinézetet kölcsönöz, nekem legalábbis tetszik.

A telefon előlapjának igen nagy részét, az 5,1 colos kijelző teszi ki. A kijelzőt mindkét oldalról megközelítőleg 4 mm-es káva öleli körül. Felül található a telefonáskor használt hangszóró, emellett balra található a közelség- és fényérzeklő szenzorok. Alul található a Samsung által megálmodott funckió gombok elrendezése, mely bal oldalon a menü, középen a home és jobb oldalon a vissza funkciókat jelenti. A másolat még abból a szempontból is pontos, hogy a két szélső gomb érintésérzékeny, valamint fehér háttérvilágítással is rendelkeznek, így sötétben sem kell szó szerint, a sötétben tapogatóznunk. A középső gomb valódi hardveres gomb, használata kellemes, nem kell nagy erőt kifejteni a benyomásához, de az esetlegesen zsebünkben kifejtett gyengébb erőhatásra sem nyomódik be, pont ideális.

A készülék jobb oldalán találhatjuk meg a bekapcsoló, valamint hangerő növelő és csökkentő gombokat. Ezek nyomáspontja is tökéletes, valamint szürke színük beleillik a készülék színvilágába.


A külső számomra teljesen elfogadható, nem találok benne negatívumot. Nem adok érte se negatív se pozitív értékelést, az objektív teszt miatt semleges értékelést kap!

Az N9000 tetején találjuk meg a 3,5 mm-es audio csatlakozót. És itt elő is jön az első „érdekesség”, ugyanis a tervezők nagyon ügyesen egy kicsit elnyújtották a bemenetet. Szabványosnak szabványos, de az már egy másik dolog, hogy az általam kipróbált 4 audio kábel közül egyiket sem lehetett teljes mértékben csatlakoztatni a készülékhez – kivéve persze a hozzá adott gyári fülest. És itt jön a második érdekesség: a gyári fülesnek hosszabb kb. 1-2 mm-el a fém csatlakozófelülete, mint az általam kipróbáltaké. A telefonhoz adott füles szépen bepattan a helyére, míg pl. a TDK fülesem csatlakozóját akárhogy nyomtam, nem tudtam teljes mértékben a csatlakozóba illeszteni.

A harmadik érdekesség – ami számomra a legfájóbb – révén pedig, ha nem talál a kedves felhasználó olyan jó minőségű fülest, ami teljes mértékben csatlakoztatható a telefonhoz, a készülék egy halknak koránt sem mondható kattogással ajándékozza meg – kizárólag a jobb oldali fülhallgatón, hangszórón hallani. Olyan mintha valaki egy PVC sportpályán egy gumilabdát pattogtatna iszonyatosan gyorsan: TEK-TEK-TEK-TEK-TEK (és itt most nem a zenére gondolok), ez eléggé zavaró mert pl. egy film vagy zene halkabb részénél lehet hallani.


Ezért a hibáért bizony negatív pont jár!

A hátlapon található egy ANDROID felirat, egy közepes minőségű hangszóró, egy 5 MPx-es kamera, valamint egy LED villanó (vakunak nem nevezném).

Nagyjából ennyi a külső, semmi csicsa, semmi gagyiság - igaz az az Android felirat egy picit necces, de még belefér az „elmegy” kategóriába.

Nézzük meg, mi lapul az emészthető külső alatt, ugyanis általában itt szoktak elvérezni kínai dolgok! Lássuk hát, mit tud ez a Galaxy Note klón.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.