2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony Xperia SP

A Sony nagyon komolyan gondolja mobilpiaci szereplését, ennek egyik bizonyítéka az Xperia SP.

[ ÚJ TESZT ]

Adatátvitel, kommunikáció

Az adatátviteli képességekben szabályosan dúskálhatunk. Azon már senki nem lepődik meg, ha van HSPA, jelen esetben viszont LTE hálózatokra is képesek vagyunk kapcsolódni. Ennek egyelőre még kevés esetben érezzük a hasznát. Optimistán tekintek az elkövetkezendő évekre és remélhetőleg lesz majd gyakorlatban is kimutatható értelme ennek a képességnek.

Ezen kívül van még 4.0-s Bluetooth, NCF és DLNA. A beépített GPS ismeri a GLONASS műholdakat is. Szerintem a leglassabb eset az 30 másodperc volt, amikor pozíciót kiírta, ettől csak gyorsabb szokott lenni.

Találunk benne még n-es WLAN modul,t ami 2,4 GHz, illetve 5 GHz frekvencián is képes üzemelni. Ez a rész szintén kapott hideget, meleget: a konkrét panasz a gyenge jelerősség.
Ez egy olyan témakör, amit érdemes megvizsgálni a gyakorlatban, a demonstrálására házon belül a párom Xperia Mini készülékét fogom használni, mint viszonyítási alapot, a jelerősség megjelenítésére két programot használtam, a Wifi Analyzert és az inSSIDer3-at.

Update: 2013.09.14.

A tesztkörnyezetben történt némi változás. A router gyári szoftverét OpenWRT-re cseréltem. Abból is vargalex fórumtárs által készített kiadásra váltottam. Bekerült egy új eszköz is egy Thinkpad T61 személyében. Az Xperia SP-t pedig egy szoftverfrissítés érintette, aminek során a 12.0.A.2.254-es verziószámú gyári T-mobile-os ROM került rá.
Ez jelöli a táblázatban a (B) eseteket. Az (A) eset pedig a korábban is itt látható eredményeket tartalmazza.

Az eredmények jól mutatják, hogy a frissítés által jelentősen javult a jelerősség.

Eredmények (2,4 GHz):

Eredmények (5 GHz):

A mérési pontokat úgy írnám le, hogy a routerrel egy szobában van az első kettő, egy nagyon vastag fallal a második kettő, a legutolsó pedig a lépcsőházban mért érték. Igazából itt az lenne a lényeg, hogy teljesít a két telefon egymáshoz képest: én nem látom, hogy sokkal gyengébb lenne, mint az Xperia Mini (arra nem volt panasz).
Akinek 10-15+ méteres hatótávolság kell akadályokkal tűzdelve, azok számára más esetben is egy Access Point-ot javasolnék, ez nem a telefon hibája.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.