2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Pebble - itt az idő!

Az okosórának nem önmagában kell okosnak lennie, hanem okosan kell beilleszkednie a mindennapjainkba.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver

Szoftver

Bár sokan hőbörögnek, hogy a Pebble félkész termékként elég kezdetleges szoftverrel érkezett, mára a helyzet sokat javult és a gyártó is törődik velünk, rendszeresek a frissítések. Sok korábban idegesítő hiba és hiányosság mára kijavításra került, noha még van hova fejlődni.

A Pebble saját operációs rendszert futtat, a cikk írásának pillanatában a 1.12.1 a legújabb FW. Az operációs rendszer két alapvető részre osztható: a számlapok és az alkalmazások. Az alapállapot a számlap, ami folyamatosan a kijelzőn van, illetve ha a menüben több percig nem csinálunk semmit, visszalép ide.

Ebben az állapotban a fel/le gombokkal a telepített számlapok közt válthatunk és az OK gombbal léphetünk be a menübe. A számlapok valójában programok, amik az időn kívül tetszőleges adatot meg tudnak jeleníteni, csatlakozhatnak telefonunkhoz és azon keresztül az internethez is, egyetlen megkötés, hogy nem interaktívak, azaz a gombnyomásokat nem kezelhetik. A Pebble három beépített számlappal érkezik, egy egyszerű szöveges egy analóg és egy digitális kapott helyet a ROM-ban, így ezek a 8 programhelyből sem vesznek el.

A hagyományos programok megkapják a vezérlést a gombok felett is, ezzel együtt jár, hogy a menüben külön menüpontot kapnak.
Amikor értesítést kapunk, az óra egyet rezzen, és a kijelzőt elfoglalja az esemény szövege. Ha egyszerre több figyelmeztetés érkezik, azok közt a fel/le gombokkal tudunk lapozni. Az esemény lehet bejövő hívás, SMS, e-mail, de lehet Twitter vagy Facebook üzenet, naptár-emlékeztető vagy megfelelő programmal bármilyen üzenet, amit a telefonunk fogadni képes. A Pebble nem írja ki a teljes e-mail vagy SMS tartalmát, csak az üzenet elejét, kb. 300-400 karaktert. Ha egy értesítést 5 percen át nem nyugtázunk, eltűnik. A korábbi értesítések nem kereshetők vissza utólag, a Pebble (jelenleg) nem tárolja azokat.

Ha bejövő hívásunk van, egy másik ablakkal is találkozunk, a Pebble folyamatos rezgés mellett kiírja a hívó fél nevét és telefonszámát, a „le” gombbal pedig a hívás elnémítható. Az ablak hívás közben is kint marad és számolja, mióta vagyunk vonalban. Ez kimenő hívásnál persze nincs meg, hiszen arról a Pebble-nek nem kell értesítést küldjön részünkre.
Maga a menü faék egyszerűségű, első menüpontunk a zenelejátszó, utána az ébresztőóra, a számlapok, majd a beállítások és sorban a telepített programok jönnek.

A zenelejátszóba belépve a telefonon elindul a zenelejátszó alkalmazás és a három jobb oldali gombbal léptethetjük, elindíthatjuk vagy leállíthatjuk a lejátszást, de a hangerőt (egyelőre) nem engedi állítani. Lejátszás közben látszik az előadó, a szám címe és alul az album is, a fejlécben apró betűvel az időt is leolvashatjuk. A telefonra telepíthető Pebble alkalmazásban ki lehet választani, hogy melyik programot vezérelje telefonunkon a Pebble, így nem vagyunk a gyári lejátszóhoz kötve.

Az ébresztőóra nagyon egyszerű, összesen négy időpontunk lehet, amiket napi ismétlésre tesz az óra. Először az órát majd a percet kell beállítani, ez után megjelenik a listában a bejegyzés. Módosítani innen már nem lehet, csak törölni. Amikor elérkezik az ébresztés időpontja, az óra (hangszóró híján) rezegni kezd, ilyenkor a vissza vagy az OK gombbal tudjuk leállítani. Szundi nincs.
A számlapok menüpont egy meglehetősen felesleges és redundáns funkció, itt egy egyszerű listát találunk a Pebble 3 beépített és az utólag telepített számlapjairól és kiválaszthatjuk az alapértelmezettet, amit persze magukon a számlapokon a fel/le gombokkal is megtehetünk.

A beállítások menüben legelőször a Bluetooth menüt láthatjuk, itt az órát offline módba tehetjük, valamint törölhetjük a párosítást a telefonunkkal. A Pebble egyszerre csak egy telefonhoz párosítható.

A második menüpont a „Date & Time”, itt beállíthatjuk, hogy 12 vagy 24 órás kijelzőst szeretnénk-e, illetve átállíthatjuk az időt és a dátumot. A „Display” menüpont alatt be illetve kikapcsolhatjuk a háttérvilágítást vagy beállíthatjuk, hogy csak sötétben kapcsoljon be.

A „motion Backlight” menüpontban megadhatjuk, hogy csuklónk megrázásával bekapcsoljon-e a világítás. Kicsit lejjebb a „Notifications”-ben kikapcsolhatjuk, hogy értesítéseket kapjunk a telefontól, még lejjebb az alapértelmezett betűméret állítható két méretben, és legalul kikapcsolhatjuk a vibramotort.

Még három menüpont van a beállításokban, az „About” a Bluetooth MAC címét, a FW verzióját és az óra bekapcsolása óta eltelt időt mutatja, a „Shut Down” egyértelmű, csak úgy mint a „Factory Reset”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.