2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefon-evolúció

Azt hitted, hogy az iPhone volt az első okostelefon? Ha így van, sok újdonságot tartogathat ez a cikk.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Ez az írás több okból született. Az első és legfontosabb ok az, hogy ez egy úgymond bevezetőként, előzetesként szolgál egy későbbi Okostelefon A-Z cikksorozatnak. A másik majdnem ilyen fontos ok az, hogy nem találtam más, ezt a témát ilyen módon körüljáró magyar nyelvű irományt. Sőt, sajnos még angol nyelvűt sem.

A cikk célja nem az, hogy lexikon vagy tudásbázis legyen, bár remélem azért aki elolvassa, az megtud pár új dolgot a mai okostelefonok elődjeiről. A cikk célja inkább pont az, hogy bemutassam pár szóban (a hardverek és a funkciók oldaláról is) az ezredforduló (előtti utolsó és) utáni évek okostelefonjait, amelyek bemutatásra érdemesek. Értem ez alatt, hogy technikai oldalról valamiféle jelentős újdonságot tartalmaztak és/vagy népszerűek, sikeresek voltak.

Az okostelefonok létezéséről sokan csak az Apple által 2007-ben kiadott iPhone óta tudnak, holott nem ez az okostelefonok igazi atyja, ráadásul megjelenésekor még meg sem felelt azoknak a feltételeknek, amelyek teljesítésével egy telefont okostelefonnak lehet nevezni.

Kezdjük is azzal, hogy honnan ered az okostelefon elnevezés? Az okostelefon az angol smartphone szó tükörfordítása. A smartphone szót először 1997-ben használta az Ericsson a GS88 „Penelope” kódnevű koncepcióra. Tehát a „Smart Phone” tulajdonképpen egy leíró szó volt, ami akkoriban jól jellemezte a GEOS operációs rendszerrel szerelt, E-mail, WAP és IrDA-képes telefont. Ugyan ma ezekre a funkciókra csak legyintenénk, de akkoriban ez volt a mobiltechnológia csúcsa.

Tulajdonképpen az első okostelefonnak is nevezhető készülék sokkal öregebb, mint azt sokan gondolnák: Az első okostelefon nem más, mint a majd' 19 éves IBM Simon.

Ericsson GS88

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.