2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

NYÁK készítés házilag

Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.

[ ÚJ TESZT ]

A rajzolat felvitele, kézi eljárások

Az üres NYÁK-ra a NYÁK-tervet többféle módszerrel is felvihetjük. Az egyik legrégebbi módszer a kézi rajzolás, ehhez szükségünk lesz a maratást kiálló tintával, festékkel rendelkező írószerre. Régebben kárminpiros holló tust használtam, csőtollba töltve (írószer boltokban máig kapható, de, hogy a mai példányok mennyire savállóak, nem tudom, kb. 20 éve használtam utoljára). Manapság, aki kézzel rajzol NYÁK-ot már alkoholos/lakkfilcet használ. A piacon rengeteg féle termék fellelhető, a vastagabb hegyűtől a vékonyabbig. Nem mindegyik marató anyagot bírják, és nem mindegyik filctoll alkalmas erre a célra. Elektronikai alkatrészeket árusító boltokban is megvásárolható, igaz drágábban, mint a hasonlóan jó vagy netán jobb, írószerboltban kapható. Éles használat előtt mindenképp készítsünk tesztet, hogy az általunk használt marató anyagot jól bírja-e. Néhány típus amit már kipróbáltam:

A hobbielektronika.hu NYÁK-készítős témájában használhatónak jelölték:

Forrás: hestore.hu

Forrás: bansatoner.hu

A papírra megrajzolt, vagy kinyomtatott NYÁK-tervről a furatok helyeit pontozóval vagy más hegyes tárgyal átjelöljük az üres NYÁK-lemezre. Arra figyeljünk, hogy a felülnézetből tervezett NYÁK-tervet a panelre tükrözve kell felrajzolnunk! NYÁK-tervező programból nyomtatott terv esetén, (a legtöbb programnál az alsó réteget a felsőn keresztül látjuk) nyomtatáskor pont a tükörképét kapjuk, ezért kézi rajzoláshoz tükrözve kell kinyomtatnunk. Érdemes az átjelölt furatokat előre kifúrni, így a furat elcsúszása esetén se jön le a forr-felület a furat körül, mivel utólag rajzoljuk meg a forr-felületeket.

A furatok átjelölése és kifúrása után megrajzoljuk a forr-felületeket, majd vonalzó mentén összekötjük azokat a NYÁK-tervnek megfelelően. A vonalzónál figyeljünk oda, hogy az éle ne érjen hozzá a NYÁK-hoz, mert elmozdításakor elkenhetjük a rajzolatot. A legtöbb vonalzó éle meg van törve, fordítsuk úgy a vonalzót rajzoláskor, hogy az él, amely mellett húzzuk a filctollat, vagy más rajzoló eszközt, magasabban legyen!

A rajzolat felvitelére alkalmas még körömlakk is, melyet a család nőnemű tagjaitól vehetünk kölcsön, esetleg végleg el . Mivel a legtöbb körömlakk ecsete túl vastag, így azt a rajzolat felvitelére nem tudjuk használni, de készíthetünk hozzá való alkalmatosságot, gyógyszertárban kapható fecskendőből és injekciós tűből. A tű végét vágjuk rövidebbre és reszeljük egyenesre. A fecskendő vége felé készítsünk egy furatot a palástra, hogy miután feltöltöttük a fecskendőt körömlakkal és lezártuk a végét, ezen a furaton kap majd levegőt a 'rendszer', hogy az elején a lakk ki tudjon folyni. Célszerű vastagabb tűt használni (0,6-1mm). A levegőztető furat nagyságától függ a lakk kifolyásának sebessége, így ne készítsünk túl nagy furatot, 0,8mm-es bőven elég, adott esetben még sok is lehet (sűrűbb lakkhoz nagyobb levegőztető furat szükséges). A tű vastagsága értelemszerűen befolyásolja a rajzolt vonal vastagságát, mint a csőtollaknál.

A lakk megszáradása után szikével, javíthatunk a vezetősávok vonalvezetésén, lekaparhatjuk a felesleges festékréteget, de vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a rajzolatot, ami megvédi a vezetősávokat a marató anyagtól. A kaparásos javítást használhatjuk filctollas rajzolás esetén is, pl. IC lábai között átvezető vezetősáv zárlatának elkerülésére.

Ahogy a filctollas rajzolással, a körömlakkossal sem tudunk IC lábak között vezetősávokat átvinni, (legalábbis nem egyszerű kivitelezni), így kezdő technikának ajánlom egyszerűbb, kisméretű áramkörökhöz.

Rajzolat kialakítására használható még a szigetelő szalag is, mellyel üres panelunkat bevonva és szikével a megfelelő körvonalat körbevágva a felesleg lehúzható a NYÁK-ról, mely főleg vastag vonalvezetésű, és kisebb panelek esetén járható út.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.