2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mobil pc-k a HD korszakhoz

Laptopok, netbookok a nagyfelbontású, HD videók lejátszáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

Notebookok - grafikus chip-ek

Grafikus chip-ek

A grafikus chipek mobil eszközökbe ültetése a két nagy gyártó, az AMD-nek és az nVida részéről nem okoz túl nagy bonyolultságot, néha csupán az elnevezésben változik meg egy-egy chip az asztali gépekbe szánt verzióktól, viszont az Intel integrált GPU-k terén is betört a piacra, így már hárman versengenek itt (a VIA nem rendelkezik HD felbontással is elbíró GPU-val ebben a szegmensben jelenleg).

Intel

Az Intel törekvései a grafikus chip-ek piacán ambiciózusak, ám a termékei már nem annyira meggyőzőek, mint a vetélytársak megoldásai. A Centrino 2 platform alapját képező GMA X4500 HD már alkalmas H.264 dekódolásra. Ezeken a laptopokon már minden bizonnyal menni fog a DXVA is, így az 1080p filmek nem fognak akadni. A chip 800 MHz-es órajelen fut, 10 shader processzort tartalmaz és összehasonlításban az nV 8400M GS-hez áll közel teljesítményben.

AMD

Az AMD Puma platformja a 780 sorozatra épül, amiben egy HD 3000 GPU kapott helyet. Ez tökéletesen elegendő HD tartalmak lejátszására, de a Mobility Radeon-ok közül bármelyik HD szériás modell segít a dekódolásban a CPU-nak attól függő mértékben, hogy melyik UVD verziót tartalmazza és nem lesz akadás.

nVidia

Az nVidia szintén asztali gépekbe is szánt kártyákat ajánl többségében a notebookokba is, mint az AMD. Két kategóriára oszlanak a mobil grafikus megoldásai. Az egyik az nVidia Quadro NVS család, amiből a 160M és a 150M már tartalmazza a PureVideo HD verzióját is, így alkalmasak HD filmek lejátszására.

A másik kategória az nVidia GeForce család tagjait gyűjti össze. Ezek közül már egy 8400M GS is tartalmazza a PureVideo-t, de a PureVideo HD technológia kihasználásához egy 9100M G modell kell minimum.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.