2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hardverajánlások a HD korszakhoz

Ebben az írásban megpróbálom összegyűjteni, hogy milyen gépeken fut simán egy 1080p-s mkv film.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, elmélet

Érdemes néhány szót ejteni a HD filmek lejátszásához szükséges minimális elvárásokról a recesszió időszakában is, hogy a jót jó áron elvet követhessük vásárláskor. Mint minden technológiai lépésnek, a HD-nek is meg vannak a maga minimális ajánlásai, követelményei a használathoz. Megpróbálom összegyűjteni, hogy milyen gépeken fut már simán egy 1080p-s mkv úgy, hogy mellette használható is maradjon a gép, illetve hogy milyen eszközökkel lehet még fokozni a HD élményt.

A szokásos elmélet, röviden

Elmélet nélkül nincs gyakorlat, tartják a bölcsek, ezért most én is az elmélettel kezdeném.

1080p: Talán nem kell bemutatnom, hogy mi is az 1080p, de azért mégis ejtsünk pár szót erről is. Az 1080p azt jelenti, hogy 1080 sor felbontású a kép. ehhez 1920 oszlop tartozik, így adódik az 1920*1080 felbontás. Ezt nevezik sok helyen FullHD-nek is.

1080i: Az 1080i jelölésben az „i” azt jelenti, hogy ez egy interlaced képalkotási mód, vagyis 1 képkocka két félből tevődik össze. Minden páros képen az eredeti kép páros sorai, míg a páratlanokon a páratlan sorai jelennek meg. A CRT-k gyors villogtatással jelenítik meg, de az LCD-k már külön összeállítják megjelenítés előtt a két fél képből az egészet. Így egy 1920*540 képpontos kép adódik. Általában HDTV rendszerek alkalmazzák ezt a fajta megjelenítést sávszélesség spórolása végett. Kicsit rosszabb minőségű, mint az 1080p.

UVD/CUDA: Nem írnék részletesen róluk, egy előző írásban már foglalkoztam a témával, a kapcsolódó írásoknál fellelhető. Ami jelen esetben érdekes lehet, hogy tartalmazza-e egy kártya ezek valamelyikét vagy sem.

HDCP: A HDMI interfészen használt titkosítási, hitelesítési eljárás. Rövid lényege: a számítógépből kimenő adatokat védi. Feloldásához egy HDCP-re alkamas VGA és monitor kell. A Blu-Ray-en használt AACS követeli meg a HDCP támogatott digitális videó interfész meglétét (HDMI, DVI).

AACS: Blu-Ray lemezek lényeges védelmi rendszere a BD+ és a BD-ROM Mark mellett. A lemezeken található adatok védelmét szolgálja hasonló módon, mint a DVD-k idejében tette ezt a CSS.

PAP (Protected Audio Path)/PVP (Protected Video): Védett audio csatorna, védett video csatorna. „Konyhanyelven” így jellemezhetném: A PAP szükségességét az vetette fel, hogy rájöttek, amikor az adat kilép a lemezről, „védtelen” marad visszakódolva addig, amíg a HDCP át nem veszi az irányítást. Ezt a köztes „utat” az adat csakis egy fizikailag is zárt körben teheti meg, amit áramköri védelemmel is el kell látni. Itt többször is oda-vissza kódolgatják az adatot, de még a GPU is kódolásra kényszerül a legjobb védelem érdekében. A PVP alapvető annak érdekében, hogy védett HD tartalom egyáltalán eljusson a GPU-hoz, míg a PAP a Dolby TrueHD/DTS-HD MA hangsávok lejátszásához szükséges. Elég nagy fejtörést okozott ez a sok kényszer, védelem a hardvergyártók, szoftverfejlesztők többségének. Az alábbi képen látható, hogyan jut el a lemeztől a kimenetig a jel, igen szövevényes úton:



forás:AnandTech

DXVA: Erről is esett már szó egy régebbi írásban (linkelve), de annyit érdemes megemlíteni róla, hogy a DXVA engedélyezi a hardveres támogatását a GPU-nak HD filmek lejátszásakor. Blu-Ray esetén nem kérdéses a támogatás, de a rip-ek egy részét el tudják „rontani” és ilyenkor a CPU magára marad az összes számítási, dekódolási folyamattal, ergo jelentősen megugrik a terheltsége.
Ha ellenőrizni szeretnénk, ismeri-e kártyánk a DXVA-t, ileltve hogy abból melyiket, ezzel a kis programmal megtehetjük: [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.