2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Milyen monitort?

Milyen monitort válasszunk és mire figyeljünk, ha vásárlásra adjuk a fejünket?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

1. Bevezető

Ahogy a számítástechnika minden területe, úgy a megjelenítők világa is újabb és újabb lehetőségeket kínálnak. Korunk egyik legnagyobb újítása az ezredforduló tájára vezethető vissza, amikor is általánossá vált a folyadékkristályos és a plazma képernyők alkalmazása. A plazma technológiára ebben a cikkben nem térek ki, ugyanis elvétve találkozunk számítógép-monitorként való felhasználással.

Nemrégiben katódcsöves (CRT) monitorok voltak többségben, melynek képminősége a kellemetlen vibrálást leszámítva egyértelműen pontosabb és jobb mint a kezdetleges TFT monitoroké.

Az LCD felhasználása már 1960tól jelen volt életünkben. Egyes futurisztikus karórákon, elektromos készülékeken, telefonokon kapott helyet a technológia. Amit mi csupán LCD monitornak hívunk, az valójában az LCD technológián alapuló Aktív-mátrixos (TFT) megjelenítő, mely szűrők segítségével a háttérvilágítást átengedve képpontokat hoz létre.

Mára a TFT megjelenítők szinte teljes mértékben átvették CRT monitorok helyét, így egy-egy specifikus esettől eltekintve csak TFT monitort forgalmaznak. Ezért a cikkem célzottan a TFT megjelenítők különböző altípusait és meghatározó jellemzőit mutatja be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.