2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Matrox Parhelia és a többiek

Parhelia, Xabre, Radeon és GeForce kártyák leírásai, tesztjei.

[ ÚJ TESZT ]

Szereplők

A teszt célja a Matrox Parhelia és a kevésbé ismert Parhelia-LX kártyák rövid bemutatása, teljesítményének (játékos szemmel történő) összevetése a SiS Xabre 400, az ATI Radeon 8500LE, az Nvidia GeForce 3 Ti200 és az Nvidia GeForce 4 Ti4200 kártyákkal. Lássuk hát a teszt szereplőit!

Matrox Parhelia

A tesztben induló Parhelia kártya egy OEM darab, ami 200 MHz core és 500 MHz memória sebességet jelent. A kártya hozzám Zalman HP hűtővel érkezett, a gyári hűtés nem volt meg hozzá. Az új hűtő egy Inno3D 8800GT kártyáról származik. Némi átalakítással sikerült rászerelni a Parheliára, és a végeredmény véleményem szerint egész jól néz ki. (A ventilátor eredetileg 2-pin csatlakozóval volt ellátva, de egy régi Asus GeForce ventilátorról leforrasztottam a 3 vezetékes mini dugaljas kábelt, és ezt raktam rá a 8800GT ventilátorára, ami így tökéletesen passzolt a Parhelia csatlakozójába.)

Mint az alábbi képen látható, nagyon nagy méretű a GPU, és teljes egészében egy sík fémkupak fedi.

A kártyán 3.6 ns Infineon DDR memória dolgozik, amelynek specifikáció szerinti sebessége a beállított gyári érték felett van (~550 MHz). A két DVI kimenethez tartozik két kábel, amelyek segítségével a kártya 3 monitort képes vezérelni, illetve a TV kimenetet tudja meghajtani. Érdekes, hogy a felső DVI helyére elvileg egy D-SUB kimenetet is lehetett volna építeni, illetve a két DVI között van egy üres hely egy TV-out számára is.

A hátoldalon üres memóriahelyek látszanak, amelyek valószínűleg a 256MB verzió esetében alkalmazásra kerültek. Sajnos erről nem sikerült képet fellelnem.

Matrox Millennium P650

A kisebbik Parhelia-LX órajelei: 230 MHz GPU és 460 MHz memória. A kártya egy nagyobb méretű passzív hűtőbordával van ellátva.

Matrox Millennium P750

A nagyobbik felezett Parhelia órajelei 250/500 MHz. A NYÁK-ja látványra megegyezik a P650 kártyáéval, mindössze a GPU hűtése tér el: a +20 MHz sebességkülönbség a mérnökök szerint indokolja az aktív hűtést. Maga a hűtés nem hangos, legalábbis nem tűnt hangosnak.

SiS Xabre 400

A 2002-ben megjelent Xabre-t a SiS az első 8x8 kártyának aposztrofálta, mivel ez a termék támogatta először egyszerre a DirectX 8-at és a 8xAGP-t. A SiS akkoriban nagyon akítv volt, az 1 évvel előtte kiadott, jó teljesítményű és nagy sikerű K7-es SiS 735 és a szintén jól sikerült P4-es 645/645DX chipsettel nagyot alakított. Mindenki kíváncsian várta, hogy VGA-fronton mit tesz le a cég az asztalra. Csodákat nem várt tőle senki, a Xabre család eleve az alsóbb kategóriákba volt becélozva, a kérdés csak az volt, hogyan képes teljesíteni a GeForce 4 MX és Radeon 7500 ellen? (Erre a kérdésre például itt kaphatunk választ.)

A tesztben szereplő kártyát a DFI gyártotta, saját design alapján. A PCB-je kék színű, mint például a korabeli Abit GeForce 4 kártyáknak is, a GPU-t egy arany színűre festett alumínium borda és egy szintén arany színű ventilátor párosa hűti.
A DFI Xabre 400 kártya a referencia szerinti 250 MHz GPU és 500 MHz memória órajeleken működik. A memóriachipeket az akkoriban sokszor alkalmazott EtronTech gyártotta, névleges sebességük 500 MHz, azaz a kártya beállításai megfelelnek a memória gyári órajelének.

A neten fellelhető információk között rábukkantam valamire, ami érdekessé teszi a Xabre GPU-t. A DirectX 8 előírásainak megfelel a képességeit tekintve, azonban a SiS csalt vele: nem rendelkezik vertex shaderrel, csak egy DX7-es T&L egység van benne. Mivel a DX8 nem írja elő a hardveres VS-t, ezért a szoftveres megoldás ellenére is DX8-as a Xabre, mivel rendelkezik a megfelelő pixel shaderrel, ami az alapköve a fent említett API-nak.
Anno, amikor viszonylag kurrens termék volt a Xabre, egy csereüzlet során az egyik fórumtárs megjegyezte, hogy jobban megy P4 mellett, mint Athlon társaságában a SiS GPU-ja. A fentiek fényében ez nem is elképzelhetetlen, amennyiben a Pentium 4 procik a vertexek számolásában gyorsabbak, mint az Athlon XP-k. Mindenesetre nem számíthatunk túl jó teljesítményre a vertex shaderek terén, ez pedig alapvetően rossz hatással van a Xabre általános teljesítényére is.

ATI Radeon 8500 LE

A Radeon kártyákat egy Sapphire gyártmány képviselte. Az órajelei az igazi 8500 LE verziónak megfelelően 250/500 MHz.

Kép: xbit.com

A kártya megjelenése teljes mértékben megfelel az ATI Radeon 8500 64MB referenciájának.

Nvidia GeForce 3 Ti200

A tesztalanyok között a legrégebbi, legkevésbé izgalmas és leginkább kommersz versenyző a GeForce 3 Ti200. A tesztben szereplő kártya Inno3D gyártmány, a jól ismert fekete NYÁK-kal és kék színű alumínium hűtővel, amely rendelkezik TV kimetettel is az alap VGA kimenet mellett.

A kártya GPU-ja 175 MHz-en, a 64 MB DDR memória 400 MHz-en működik.

Nvidia GeForce 4 Ti4200

A fiatalabbik Nvidia GPU a Leadtek kártyáján indul harcba, mégpedig a Winfast A250 LE TD verzión. A Leadtek a GF4 Ti sorozatára nagyméretű alumínium hűtőt tervezett, aminek formája eltér az LE (Ti4200) és a sima (Ti4400), valamint Ultra (Ti4600) verziókon: a két utóbbin egyforma, dupla ventilátoros, nagyobb méretű hűtőborda található, mivel a két kártya fizikailag szintén megegyezik.

Fotó: pc.watch.impress.co.jp

Ahogy a fenti képen látható, az LE verzió egy "L" alakú bordát kapott, amelyen egy ventilátor dolgozik. Az alumínium hűtő a kártya tetejénél összekapcsolódik a hátoldali egyszerűbb, vékonyabb bordával.

A kártya GPU-ja 250 MHz-en, a 64 MB DDR memória 513 MHz-en működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.