2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mac OS X desktop modding

Egyedi desktop kialakítása OS X alatt a látványosabb megjelenésért: moddingra fel!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A PC felhasználók nagy többségének rendszerint megfelel a gyári desktopok elrendezése, kialakítása, rideg célszerűsége vagy épp kaotikus, a legkülönbözőbb parancsikonokkal teleszórt átláthatatlan felülete, ám egy viszonylag szűk réteg időt és energiát nem sajnálva törekszik arra, hogy saját desktopját az egyéni ízlésének megfelelően alakítsa ki.

Ezzel szemben a Mac felhasználók körében jórészt eretnekségnek hangzik a gyári téma, a gyári ikonok, vagy akár még az Apple által megálmodott háttérkép megváltoztatása, testreszabása is, hiszen egy Mac úgy van jól, ahogy az teremtetett. Jórészt ez lehet az oka, hogy a PH! köreiben rendszeresen megrendezett Desktop Modding, illetve Desktop versenyeken minimális a benevezett OS X alól érkező munkák száma.

Eretnekség ide vagy oda, én sosem átallottam a Macintoshaim GUI-ját olyan kinézetűre faragni, ahogy az nekem a leginkább megfelel úgy funkcionális, mint esztétikai szempontok alapján. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az előző bekezdésben említett okokból kifolyólag az OS X alatt történő desktop modding sokkal szűkösebb eszközkészlettel tud csak gazdálkodni.

Az írásban felsorolt és felhasznált eszközök ingyenesen telepíthetők.

A következőkben gondolatébresztőként végigfutok a fontosabb lehetőségeken, illetve példaképpen össze is állítok egy egyedi desktopot.

Amiről szó lesz:
- háttérkép cseréje (jó, hát az alapoknál kezdjük)
- dock ikonok cseréje, Finder mappák módosítása
- dock testreszabása Docker segítségével
- GeekTool használata
- példa desktop összeállítása

Jelen írás csupán a desktop kialakításának technikai részleteire terjed ki, egyéb kérdésekben (esztétikai, stílusbeli vonatkozásokban például) javaslom felkeresni a vonatkozó topicot: Kinek milyen a desktopja?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.