2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mac OS X desktop modding

Egyedi desktop kialakítása OS X alatt a látványosabb megjelenésért: moddingra fel!

[ ÚJ TESZT ]

GeekTool használata

OS X alatt a kevés desktop eszköz egyike a viszonylag egyszerű GeekTool nevű program, amivel shell scriptek eredményét, képet, tetszés szerinti file-okat helyezhetünk el a desktopunkon.

A program telepítése és indítása után a következő kép fogad.

Itt láthatjuk, hogy File-t, Képet és Shell scriptet adhatunk a desktopunkhoz. Lássuk, melyik, mire jó, és hogyan szabhatjuk át igényeink szerint.

Első példaként egy log file-t íratunk ki a desktopra, ami fejlesztőknek, rendszergazdáknak lehet hasznos esetleg (én a céges proxy illetve a VPN logját teszem ki néha, ha arra van szükség). A GeekTool ablakából a File ikont egyszerűen lehúzzuk az asztalra, aminek hatására megelevenedik a Properties panel, és már bűvészkedhetünk is. Pl. az alábbi képen az látható, hogy a Properties panelen betallóztam a Macbook tűzfalának logját. A létrehozott skint elnevezhetjük tetszés szerint, illetve megadhatjuk menüből a pontos helyét és méretét is, de ezek egér, illetve trackpad mozdulatokkal is könnyen módosíthatók. A Properties panelen lejjebb találjuk a Style menüt, ahol megadhatjuk, hogy a skinünk milyen színben, milyen betűtípussal, milyen méretben jelenjen meg a desktopon.

Ezek mellett még igazítani is tudjuk a szövegünket, illetve, ha gondjaink adódnának a karakterkódolással, az is szabadon módosítható a panelen.

A következő funkcióval képet tehetünk ki a desktopra, akár a gépről betallózva, akár URL-ként linkelve. Az alábbi képen például finom búzasört pakoltam a deskre, igaz, esztétikai szempontból nem minden igényt kielégítő az összeállítás.

A következő funkció a shell scriptek használatát teszi lehetővé, ezzel tudunk rendszeradatokat (CPU, RAM terhelés, Uptime, akksiidő, stb.), időjárási információkat, naptárat, órát, dátumot elhelyezni az asztalon. A használata ugyanaz, mint az előző két funkció esetén, simán lehúzzuk az asztalra, és a Properties panelen megszerkesztjük a paramétereit. Első próbálkozásnak kiíratjuk az időt és a dátumot.

A Properties panelen a Command-hoz megadjuk a megfelelő scriptet:
date +%H:%M
Az órát ezután elhelyezzük az általunk preferált helyre, és megadjuk milyen színe, betűtípusa, mérete legyen.

Az egyes file-okat, képeket, scripteket, tehát a skinek adott, egy időben használandó halmazát csoportokba rendezhetjük, és így kezelhetjük.

A fentihez hasonlóan használjuk a következő scripteket:
Az adott nap: date +%A
Az adott nap rövidítve: date +%a
Az adott hónap: date +%B
Az adott hónap rövidítve: date +%b
Dátum: date +%D
Dátum röviden: date +%d
Egyszerű naptár: cal
Bármi, amit szeretnénk kiíratni egyszerű szövegként: echo "BÁRMI"

Összetettebb scriptek:
Adott számú kiemelt folyamat megjelenítése:
top -FR -l2 -o cpu | grep -v 0.0% | cut -c 7-24| sed -n '15, $p'
Uptime: uptime | awk '{print "" $3 " " $4 " " $5 }' | sed -e 's/.$//g';
RAM: top -l 1 | awk '/PhysMem/ {print "" $8 " "}' ;
CPU: top -l 2 | awk '/CPU usage/ && NR > 5 {print $12, $13}'
HDD: df -h | grep disk0s2 | awk '{print $4 }'
Formázott naptár: cal_head=`cal | head -1`; cal_tail=`cal | tail -7`; today=`date "+%e"`; echo "$cal_head"; echo "${cal_tail/${today}/\033[1;32m${today}\033[0m}";
Időjárás: curl --silent "http://weather.yahooapis.com/forecastrss?p=YOURAREACODEHERE&u=c" | grep -E '(Current Conditions:|C<BR)' | sed -e 's/Current Conditions://' -e 's/<br \/>//' -e 's/<b>//' -e 's/<\/b>//' -e 's/<BR \/>//' -e 's/<description>//' -e 's/<\/description>//'

Az időjárás scriptnél értelemszerűen ki kell tölteni a megfelelő város/régió kódját. A Magyarországon elérhető városkódok listáját itt találjátok.

A hosszabb scripteket a Properties panelen a Command mellé kattintva script editorban tudjuk átláthatóbban szerkeszteni.

További Geekleteket (GeekTool shell scripteket) többek között ezen az oldalon találtok: Mac OS X Tips - Geeklets

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.