2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mac OS X desktop modding

Egyedi desktop kialakítása OS X alatt a látványosabb megjelenésért: moddingra fel!

[ ÚJ TESZT ]

A dock ikonok cseréje

Következő lépésként a dockot vesszük kicsit kezelésbe.

Sokan vannak, akik a kékes-barnás, dülöngélő, gyári ikonokat szeretik maguk előtt látni, amelyek jórészt ugyanazok a jelenlegi Mountain Lion rendszeren, mint a kettővel korábbi Leopardon, ám ezek meglátásom szerint igen kevés desktophoz passzolnak. Windows desktop modding esetén persze kiválóan használhatók.

Első lépésként válasszunk egy stílusban megfelelő ikon csomagot, ami az elképzelt desktopunkhoz színében, hangulatában is passzol. Fontos megjegyezni, hogy ikonok terén nagyon kényes tud lenni az OS X, ezért kifejezetten OS X alá készült ikonokat keressünk (néhány esetben megfelelnek a Windows alá készült ikonok is természetesen).

A dockra indító ikont elhelyezni úgy tudunk, hogy az Applications (Alkalmazások) mappában található ikonok közül a kiválasztottat egyszerűen ráhúzzuk a dock felületére, eltávolításhoz pedig egyszerűen lehúzzuk a dockról. Amennyiben mappát szeretnénk elhelyezni a dockon, azt a jobb oldalán található elválasztó jeltől jobbra fogjuk tudni megtenni (az indító ikonok közé nem húzható mappa). Ha már tudjuk, melyek azok az ikonok, amiket a dockon szeretnénk tartani, akkor beállítjuk a dock - és ezáltal az ikonok - megjelenítendő méretét.

A gyári ikonok legtöbbjét úgy tudjuk cserélni, hogy az Applications mappában lecseréljük az adott program indító ikonját. Ehhez az adott indítóra jobb klikkelünk (Trackpadon kétujjas koppintás), majd az Info megjelenítése menüpontot választjuk.

Egy összefoglaló panelt kapunk ezáltal az adott programról, esetünkben az iDVD-ről.

Ezután kiválasztjuk a letöltött ikonpakkból azt az ikont, amit használni szeretnénk, majd vágólapra másoljuk. Visszalépünk a program Info paneljére, rákattintunk a jobb felső sarokban látható apró ikonra, ami így kijelöltté válik, majd beillesztéssel le is cseréltük az ikont.

Ezt követően már csak rá kell húznunk a docknak azon részére, ahol látni szeretnénk.

Amennyiben egy-egy adott mappa ikonját szeretnénk megváltoztatni, akár a dockon, akár a Finderben, ugyanezzel a módszerrel tudjuk megtenni. Az adott indító ikont a gyárira visszaállítani úgy tudjuk, ha az Info panelen kijelöljük az ikon kicsinyített képét, majd delete-vel töröljük.

Van néhány rendszerközeli alkalmazás, ami - adott házirend mellett - rendszergazdai jóváhagyást igényel az ikon cseréjekor.

Amennyiben a Finder ikonját szeretnénk lecserélni, más utat kell választanunk, mivel nem az Alkalmazások között találjuk a dockon megjelentett képet. Finderben felkeressük a Rendszer (System) -» Könyvtár (Library) -» CoreServices könyvtárban a Dock.app-ot, itt jobb klikk, és Csomag tartalmának megjelenítése

ezáltal a Contents mappába jutunk (a Dock.app-on belül), ahol a Resources könyvtárban megkeressük a finder.png-t,

a későbbi használat céljából átnevezzük, majd az ikonpakk kívánt elemét, amivel helyettesíteni szeretnénk a gyárit, elnevezzük finder.png-nek, és beillesztjük a Dock.app Contents -» Resources mappájába. Az újraindítást követően már az új ikonnal találkozunk.

Az iCal ikonját lecserélni az egyik legmacerásabb, bennem még sosem gyűlt össze annyi tennivágyás, hogy egyesével cseréljem, színezzem a naptár lapjait, de itt találtok róla egy röpke 10 perces tutorialt.

Mivel a Launcher-ben is az új ikonok jelennek meg, így, aki teljes körű átalakítást szeretne, az összes ikont javasolt lecserélnie, hogy ne legyen olyan tarka az Applications mappa kinézete. Mivel az általam használt programok elférnek a dockon, és így nem használom a Launchert, a teljes cserét nem láttam indokoltnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.