2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux szerver kicsit másképp

Szeretnél egy linux alapú letöltő gépet, de nem erőségged a terminálbeli trükközés? Van remény.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Hogy miről is szól ez az írás, elmagyarázom.

Van itthon egy kis Pentium III-as gépem, 600Mhz-es Celeron processzorral, 384Mb rammal, 10Gb tárhellyel, 2x100Mbites hálókártyával, és egy Geforce2-es vga-val, amire mondjuk nem sok szükség lesz. Életképes sávszélességre tettem szert, 16/2, hát gondoltam el kéne már egy letöltő (inkább feltöltő) gép, esetleg egy ftp szerver. Ez a kis gép tökéletes lesz e célra. Viszont nem vagyok egy nagy linux mágus, és barátaim is lehetséges, hogy fogják használni, esetleg szüleim, így mindenképpen számukra is egyszerű elérést és kezelést szerettem volna biztosítani.
Na de, hogy is legyen ez, ugyebár ők nem fognak ssh-val kapcsolódni a szerverhez, és terminálból parancsokkal torrenteket hozzáadni a klienshez, vagy ftp-re fájlokat feltölteni. Hát akkor legyen grafikus gondoltam én. Túrtam pár napig a google-t, és találtam is pár érdekes megoldást.

Elméletben.

Adott 2 gép, szerver és kliens. A szerver amin fut a torrent kliens és az ftp. A kliens ami előtt ülünk és a torrent klienst szeretnénk vezérelni grafikusan. Az előző mondatban a grafikusan van a hangsúly. Az elgondolás a következő, a szerveren fut a torrent kliens, de a grafikus kimene a kliens gépre van továbbítva, tehát a torrent vezérlő ablaka annál a gépen jelenik meg amelyik előtt ülünk. Összességében, amit a szerver gépen futtatunk, legyen az szövegszerkesztő, vagy netán böngésző, az adott kezelő ablakok mind-mind a nagy gépen, aminél ülünk jelenik meg. Jelen esetben én az Azureus-t használok mint torrent klienst, ez a módszer azért is kellett mert a beállításokat, illetve a web ui-t így tudtam telepíteni és beállítani. Tudom, nem kifejezetten erre való, no meg java miatt többet eszik mint egy torrent flux, de annak pedig sql és webszerver is kell. A végfelhasználóknak ott lesz a weben keresztül elérhető kezelőfelület, és az ftp szerveren elérhető mappa, így tudnak torrenteket hozzáadni, és ha kész a letöltés, ftp-n keresztül letölteni, mindent grafikusan, akár böngészőből is.

Szerverem

Szerverem

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.