2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo Ideapad S205 bemutató

Hosszú hónapok keresgélése után akadtam rá erre a kicsi, ám erős gépre. Lássuk mit is tud!

[ ÚJ TESZT ]

Teljesítmény, Játékteszt

Teljesítmény

Amilyen kicsi a gép annyi erő van benne. Legalább is egy C2D laptop leváltása után csak alig tapasztaltam némi lassulást a napi dolgok ellátása közben.
A tesztek Windows 7 Home Premium 64bit-es operációs rendszer alatt mentek. Ez nem a gyári, mert azt a particionálás és az előre telepített tengernyi, ám felesleges program miatt úgy ahogy volt lezúztam. Ezt követően ment fel egy "tiszta" változat és a Lenovo driverei a hivatalos oldalról, meg az a pár program amit használni szoktam.

A 3 giga ram is közre játszhat, de az ablakok gyorsan és gördülékenyen jönnek be, az internetes tartalmak is pillanatok alatt a helyükre kerülnek (sok flash reklám. Áldott legyen az Ad-Block!).

A WinRAR is meglepően hamar végez a feladatával. Így igazán nincs okom panaszra. Még ha 7-8 különböző ablakot nyitok meg, akkor is a 9-10-edik hamar a helyére pattan szinte azonnal. Számszerű adatokkal nem untatnám az olvasókat hisz nem versenyen vagyunk, hanem egy mezei, egybites felhasználó szemével nézem a dolgokat.

De a perverz „numerofiliás” alakoknak álljon itt pár kép:

Most hogy megkaptátok a napi dózist, folytatom.

HD filmlejátszásánál érdekes jelenségre figyeltem fel. Én már jó ideje a GOM playert használom minden nemű médiatartalom megjelenítésére és eddig nem futottam bele semmi problémába.
Ám most mégis csak. Az 1080p-s családi felvételeimet Slow Motion-ben játsza le. Nem akad, hanem csak fele sebességgel megy a kép és a hang. Így felraktam a másik kedvencemet a Media Player Classic – Home Cinema-t, abból is az Oprendszerhez mérten 64bitest. Ez már csípőből viszi az 1080p-t, 35-40%-os CPU használat mellett. A lényeg tehát az hogy HD filmeket is simán viszi, csak a megfelelő lejátszót kell választani.

Word, Excel se kottyan meg, bár azt figyeltem, meg hogy az átlagosnál kicsit tovább tart a mentési folyamat, de csak néhány pillanattal.

A gép normál felhasználás mellett olyan 5-10%-os CPU aktivitást jelez. Ezen dokumentum Word-ben való írásakor meg volt nyitva egy képkezelő, egy Firefox böngésző a PH oldalával, a Windows Update ablak (mert macerált vele), meg egy Total Commander. Jelenleg 3-7%-on ingadozik a mutató. A gép szinte hangtalan és pusztán 51 fokos a GPU egység (CPU-hoz nincs mérő), valamint 33 fokos a HDD.

A számadatok kedvelőinek még egy kis élvezkedni való:

A vezeték nélküli csatoló teljesítménye kiemelkedő. Az előző laptopom a hátsó kert végében már megadta magát és közölte, hogy nincs elérhető hálózat. 3 féle Wifi-s okostelefon se érzékel már ott jelet, de ez a kis masina viszont igen. A Wifi routertől nagyjából 30 méternyire, 2db 60centis téglafalon és egy 5x3-as fedett teraszon keresztül is 2 pálcikát jelzett a Win7 Wifi erősségként. Az oldalak viszonylag gyorsan betöltődtek és kényelmesen tudtam internetezni a pókok, hangyák, kullancsok, szúnyogok és egyéb ízeltlábúak társaságát élvezve. Jah meg a szomszéd kutyája is megszaglászott.

Játékteszt

Többek kérésére kiegészítem a teljesítmény részt néhány játék tesztelésével. Az első az örök kedvenc Half-Life 2 második Episode-ja volt (Episode Two, vagy EP2). Gordon Freeman Kalandjai a monitor natív felbontásán (1366x768) az alábbi beállításokkal futottak

A játék 20 és 30 FPS között szaladgál átlagban. De néhány jelentnél akár 17-re is leeshet az FPS szám. Főleg ahol sok részecskével kell számolni (Füst, Köd, Tűz, Por). Amúgy egy sima lövöldözésnél 25 meg szokott lenni.

A második tesztalany egy kicsit újabb játék volt, ám megint csak nagy kedvenc a Portal második része (ilyen második részes hangulatban voltam). Ezzel már rosszabb a helyzet, ugyanis ha közel azonos beállításokat próbáltam megadni, akkor az FPS szám stagnált a 20 magasságában, de inkább alatta volt mint fölötte. Ha kivettem viszont az élsimítást, akkor már akár 30-at is elérhette, de még így is sok helyen esett le 20 alá. Ez pedig játékélményileg hatalmas hátrányt jelent, lévén sok kapkodós jelenetben azért rontunk, mert az események gyorsabban peregnek, mint a képkockák.

Ezen kívül feltettem még a Kotor-t is, de az sajnos elindulni se nagyon akart Win7 alatt, amikor pedig sikerült kierőszakolnom egy ablakos futtatást, akkor a játék betonszilárd 20 FPS-el futott, az átvezetők meg a párbeszéd jelenetek 3 FPS-el, szintén szilárdan. Így hagytam a csudába (exit-game-uninstall).

Más játéktesztet nem végeztem, mert én nem játszom netbook-on, van erre speciálisan kialakított asztali egységem (lásd adatlap), így ha valamit szeretnétek azért hogy megnézzek írjatok Privátban és pár napon belül igyekszem teljesíteni, ha van időm.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.