2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo Ideapad S205 bemutató

Hosszú hónapok keresgélése után akadtam rá erre a kicsi, ám erős gépre. Lássuk mit is tud!

[ ÚJ TESZT ]

Csatlakozók, a gép maga

Csatlakozók, a gép maga

Ezen a téren a következő a helyzet. A gép bal oldalán kapott helyet a hálózati töltő, a VGA port és egy árválkodó USB. Némi kihagyás után (szellőző kivezetés) kapunk egy kártyaolvasót is, ami olvas SD-t, XD-t, MMC-t.


A másik oldalon 10/100-as Ethernet, Kensington zár, 2db USB, HDMI, Wifi kapcsoló, mikrofon és egy hangszóró csatlakozó van.

Az elején 4db státusz LED, mindegyik fehér fénnyel világít. Ám ha az akkumulátor ereje a végét járja akkor a megfelelő LED pirosra vált (vagy inkább Lenovo narancsra).
A hátulján meg a nagy nihil (ha az akksit nem számítjuk).

A káva belső része fent rejti a kamerát, a Kameraaktivitás jelző LED-et (fehér) és a mikrofon lukacskákat. Amúgy mindegyik jól beleolvad a kávába így alig észrevehetőek.

A tapipad felülete érdes, kis dudorok ékítik, ami elég kellemes tapintást kölcsönöz neki. A csuklótámasz rész viszont recézett. Ez egyrészt jó, mert nem csúszik, nem ragad, másrészt rossz, mert szépen megül a recék mélyén a por, morzsák és szöszök. De ezt egy könnyed fújással orvosolhatjuk.

Természetesen nem maradhatott el a csuklótámasz részről az OEM oprendszer, a platform gyártó és a készülék típusának logója sem. Érdekes hogy az „ideapad” éppen csak jelzés értékkel van rajta míg, az AMD és a Windows 7 matricák majd kiütik a szemét az arra tévedőnek. Levenni sem lehet őket egyszerűen, mert jól oda vannak ragasztva. Az biztos hogy nem hagyjuk el őket útközben.

A billentyűk halkan és simán járnak. Elhelyezkedésük is jónak mondható a készülék méreteit szem előtt tartva. Így bár elviseltem volna egy nagyobb bal shift, vagy szélesebb Enter gombokat, de okom nincs panaszra. Érdekesség hogy az F11 és az F12 sziámi gombok lettek. Azaz az utóbbi érvényesítéséhez már az Fn gomb lenyomása szükséges.
Számomra még szokatlan megoldás az FN és a CTRL gombok felcserélése. Hozzászoktam már hogy a CTRL az mindig a billentyűzet bal alsó legszéle, de itt ugye az FN gombot püfölöm helyette. BIOS-ban elvileg megcserélhető, de inkább újratanulom a használatát. Szintén fájó pont a HOME és az END gombok lehagyása. Illetve a PgUp és PgDn gombok alteregójának árnyékába tétele. E helyett a Delete mellett, olyan számomra sosem használt funkciók kaptak helyet, mint az Insert a Pause és a PrtSc. Kettő helyére a háromból, simán beraktam volna a fent említett két gombot.

A tapipad részhez még annyit hozzáfűznék hogy természetesen gesztusos vezérlést is lehetővé tesz.

A kávát ugyan nem lehet 180 fokban visszahajtani, de ez is elegendő egy felhúzott térden, az ágyban fekve való filmnézéshez, böngészéshez. A fedlap természetesen mágneses elven záródik, de a mágnesek erősen tartanak. Elhelyezkedésük könnyen kideríthető egy fém csavar, vagy drót segítségével, így elkerülhetőek az esetleges balesetek. Mint mondjuk egy telefon elmágnesezése, vagy merevlemezé.

A káva belső része sajnálatos módon ugyanolyan tükröződő mint a monitor, vagy a teteje. Annyi különbséggel hogy ez szívja magába a port és szöszöket. Ez azért jó mert így nem kell port törölgetni többet a lakásban, elég csak körbesétálni a géppel és az összes rákerül a kávára. Aztán csak győzzük eltávolítani, mert az sem könnyű feladat a káván lévő „ütközők” miatt.
(A kép csak illusztráció, valójában nem ennyire vészes a tükröződés csak a kamera fókuszált túl messzire, azaz a tükörképre. amúgy aránylag jól látható még így is a kijelző)

Bővítés

A bővíthetőségét tekintve nem állunk fényesen. A gépben lévő összes csavart ki kell szedni ahhoz hogy RAM-ot vagy HDD-t cseréljünk.

Ha tehát arra vetemednénk hogy az amúgy sovány 1Gb RAM-ot, vagy a 250Gb-os merevlemezt nagyobbra, többre cseréljük a következőt kell tennünk:
1.) Akkumulátor kiszed (áramtalanítani az egész gépet, természetesen)
2.) Az akksi alatt van 3db pici csavar. Ezeket kiveszed és jól látható, őrzött helyre rakod.
3.) Megfordítod a gépet, kinyitod a fedelet és egy kis műanyag(!!!) kártyával (esetemben jogsi) kipiszkálod a billentyűzetet a helyéről és óvatosan magad felé hajtod. Pattintós így nem kell szívgörcsöt kapni ha valami pattanást hallasz. A tetején kezdjünk hozzá, mert az alján van rögzítve a billentyűzet kábel, amit semmi esetre se húzzunk ki!
4.) A billentyűzet alatt találsz még 4 csavart (ha jól rémlik, az egyiket matrica fedi), ezeket is kiszeded és jól elkülönítve elrakod egy biztonságos helyre (más méretű mint az előzőek).
5.) Visszateszed a klaviatúrát, rácsukod a fedelet (óvatosan), majd ismét az aljával felfele fordítod.
6.) Kiveszed az aljában található összes csavart (de tényleg az összest)
7.) Fogod az előző kipattintáshoz használt célszerszámot és elkezded az oldalát szétpattintgatni körben. Ha nem megy egy kicsit lehet ugyan erőltetni,de ne essünk túlzásba. A csatlakozóknál óvatosan tegyük és csak pár millimétert toljuk be az eszközt, nehogy elkaszáljunk valami fontosat benne.
8.) Ha sikerrel jártunk az alkatrészcserében, ismételjük meg a folyamatot, csak most visszafele. Tehát alján az összes csavar visszarak (ne húzzuk túl erősre), billentyűzet alattiakat helyretesszük, majd az Akksi alattiakat is. Készen is vagyunk. Halkan megköszönjük a Lenovo-nak hogy ilyen könnyen cserélhettünk benne alkatrészt. [/irónia]

(Garancia: A készüléken van egy úgynevezett CRU garancia (Customer Replaceable Units), ami annyit tesz hogy az ebben a CRU garanciában megállapított eszközöket a vásárló maga cserélheti garancia vesztés nélkül. Az S205-ösnél ez 3 alkatrészt jelent: Akkumulátor, Memória, Merevlemez. Persze ha csere közben belevágunk egy baltát az alaplapba, vagy letördeljük a kiálló részeket, akkor ugrott a garancia, de ha egyéb részek sérülése nélkül meg tudjuk oldani akkor nem lesz gond.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.