2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo Ideapad S205 bemutató

Hosszú hónapok keresgélése után akadtam rá erre a kicsi, ám erős gépre. Lássuk mit is tud!

[ ÚJ TESZT ]

Akkuidő, Zaj, Melegedés

Akkuidő, Zaj, Melegedés

A készülékben egy 6 cellás 48Wh-ás akkumulátor található.

Igaz, bizonyára lehetett volna nagyobb Wh értékkel is ellátni, ám ez már drasztikusan növelte volna a készülék amúgy igen kényelmes tömegét. Ezzel az akkumulátorral is lehet azonban érvényesülni. Ha egy kellemes netezésre szottyan kedvünk, de nincs a közelben az életet jelentő 230v-os fali csatlakozó, akkor 4-4,5 órával kell beérnünk. Ez aktív internetböngészés mellett értendő, Firefox alatt, úgy hogy megvan nyitva 5-10 ablak amiben cikáznak a flash tartalmak.
Kellemes filmnézés mellett ez az idő szintén érvényes (bár inkább 4 óra mint több), azonban, ha ilyenkor lekapcsoljuk a WiFi-t, akkor nyerhetünk vele 10-20 percet is. Szövegszerkesztéshez ~5 órányi üzemidő áll rendelkezésünkre, sőt ha energiatakarékos üzemmódba tesszük a gépet (Lenovo saját programjával), akkor akár ~5,5 órát is kipréselhetünk belőle (eddigi rekord az 5:20 perc volt). Ilyenkor viszont már a fényerővel is csínján kell bánnunk, azaz tűző napfényben, még árnyékos helyre menekülve se látunk sokat, így ez a lehetőség inkább lakáson belül érvényes.
(Egyszer sikerült 6 óra 10 percen át működtetnem, ám azóta se sikerült megismételnem ezt az időt. Lehet csak egyedi eset volt, vagy a Windows szeszélye, esetleg a driverek és programok olyan együttállása ami ezer évente egyszer következik be a mi tér-idő kontinuumunkban.)

Átlag időtartam

A készülék zajszintje, ha csak internetre használjuk nincs is. Késő este az ágyban nyugodtan az éjjeli szekrényre is lehet tenni, mert észre se veszi az ember, hogy ott van és megy, ha esetleg elaludna böngészés közben. Azonban processzorigényes programok futtatásakor már megszólal a ventilátor, de még így is meglepően visszafogottan. Lényegében némi duruzsoláson kívül semmi más zaj nem jön ki belőle.

A melegedéssel kapcsolatban azonban vegyesek az érzéseim. Enyhe, langyos levegőt fúj ki bal oldalt a szellőzőjáraton, de csukló támasz bal oldala képes érezhetően felmelegedni ha a proceszor huzamosabb ideig megy 50% körül. Természetesen a ventilátor leszabályozza a dolgot jó hatásfokkal és hamarosan megint csak langyos lesz. Ám sokkal kellemesebb lenne, ha a hőmérséklet folyamatosan alacsony maradna és nem ciklikusan emelkedne és csökkenne a csuklótámasz részen.

Azonban belefutottam egy jelenségbe az első tesztjeim során. Kimentem a kertbe ellenőrizni a képernyő fényerejét a délutáni napsütésben. Azt vettem észre pár perc nézelődés után, hogy a gép ettől a kis napsütéstől is perzselő katlanná változott, így futólépésben rohantam az árnyék felé, majd egy kommandós vetődéssel csúsztam be.
De ez sem bizonyult elegendőnek, a monitoron vibráló vízszintes csíkok jelentek meg (a felső részén és néhány megnyitott ablak szélén), a ventilátor sírva könyörgött kegyelemért én pedig azon agyaltam, hogy hova tettem a Panthenol szprét az égési sérülések kezeléséhez, amik keletkeztek a netbook-ot tartó kezemen.
Pánikszerűen csaptam rá a power gombra, majd 10 percnyi hűsölés után félve kapcsoltam be a gépet. De szerencsére maradandó károsodás nélkül megúszta a kis kalandot. Ebből az incidensből azt szűrtem le, hogy nem jó napon sétálgatni vele, inkább ha tehetjük Drakula mód settenkedjünk árnyékból-árnyékba.

Igaz egyetlen műszaki berendezést sem a közvetlen napfényben való használatra terveztek, de szokatlan volt számomra hogy ilyen hamar megadta magát. Volt már dolgom napfényt jobban tűrő gépekkel is.

A fogyasztásról néhány szóban még megemlékeznék. A készülék teljesen feltöltött állapotban, de hálózati töltőre dugva 13-18W-ot fogyaszt normál működés közben.
Ez véleményem szerint jó azoknak akik a kis fogyasztást preferálják. Ha a lemerült gépet dugjuk a töltőre akkor töltés közben 35-40W-ot vesz fel (úgy tudom 45W-os a töltője, bár semmilyen adat nincs feltüntetve rajta erre vonatkozóan) addig amíg 100%-ra nem töltődik a gép.
A teljesen lemerült állapotból, használat közben ~3 órát vesz igénybe a visszatöltés. Kikapcsolt állapotban ez az idő ~2 óra magasságában van.
(Érdekesség hogy teljesen új állapotában 3-4 óra volt visszatölteni az akkumulátort, ám ez az idő azóta csökkent. O.o )

Összegzés:

A gép az ajánlott kategóriának oszlopos tagja. Mivel erős kis masina, a kijelző mérete és felbontása többféle munkára, vagy filmnézésre is alkalmas. Az üzemideje is kellemes, főleg ha tudjuk, hogyan takarékoskodjunk vele. Negatívumnak a fényes kijelzőt és a porszívó kávát tudnám mondani. Valamint a körülményes bővíthetőségi lehetőséget.

Pro:

- Meglepően fürge
- Felszereltség (Lenovo programok, amik a maximumot hozzák ki belőle)
- Jól működő tapipad, csendes billentyűzet (Igaz néhány gomb helyét meg kell szokni)
- Viszonylag hosszú akkuidő (~4,3 óra átlag wifis felhasználás közben)
- Ehhez képest könnyű (1,46 kiló)
- Üzleti életben is helytálló, kellemes dizájn (Szolid, visszafogott)
- 2 év garancia (Ebből 1 év nemzetközi érvényességű is)
- Masszív felépítés, jó anyaghasználat (stramm kis gépecske)

Kontra:

- Fényes kijelző, ami néha nehezen látható erős fényben (pro: Kikapcsolt állapotában borotválkozni lehet benne)
- Szívja magához a port a káva (talán statikus elektromosság?)
- Már néhány kinyitásnál is jelenlévő ujjlenyomat hegyek
- Melegedési gondok napfényben. (Nem a tengerpartra tervezték)
- A képernyő túl könnyen hátracsuklik, ami nem minden esetben jó.
- Tükröződő és ujjlenyomat gyűjtő fedél (Törlőkendőt készenlétbe!)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.