2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

LEGO 20101 Hayabusa

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Soron következő pakolgatásom egy valós szerkezet kicsinyített mása lett, a Hayabusa űrszonda.

[ ÚJ TESZT ]

Első oldal

Soron következő pakolgatásom egy valós szerkezet kicsinyített mása lett, (nem, nem a Camper Van :) név szerint a Hayabusa névre keresztelt japó űrszonda.

Ez a készlet alapvetően egy Cuusoo szett, ami annyit tesz, hogy custom valaki megépít valamit, és ha összegyűlik a 10 000 ajánlás hozzá, akkor Legóéknál elgondolkoznak, hogy lehet-e belőle boltokban is kapható készlet. Ez az eddigi 3 készletből szám szerint a második "szponzorált"; az első egy - szintén japó - mélytengeri kutató tengeralattjáró volt, a harmadik pedig egy minecraftos cucc.

A hivatalos Cuusoo oldalon rengeteg támogatásra váró koncepció van, érdemes böngészgetni; a következő szett a Vissza a jövőbe c. filmből jól ismert Delorean lesz, minifigura méretarányban. Személy szerint jobban örültem volna egy nagyobb arányú gyűjtői szettnek, de nem én súgok a Legóéknak :), ez van.
Visszatérve a szondánkra: a teljes kép, illetve a valós háttér érdekében kicsit bemutatnám magát a szerkezetet első körben, aztán irány a tettek mezeje.

A Hayabusa (magyarul Sólyom) vagy Muses-C az első japán, ionhajtóművel rendelkező űrszonda, és az első nem amerikai és nem szovjet anyagminta-visszahozó küldetés. Tudományos célja a földközeli objektumok közé tartozó 25143 Itokawa kisbolygó vizsgálata. A mintavétel (bárminemű) eredményét a Földre visszaszállító kapszula 2010. június 13-án szállt le az ausztráliai Woomera lezárt területen.

Küldetése:

A Hayabusa 2003. május 9-én indult M-5 hordozórakétával a Kagoshima Űrközpontból.
2005. szeptember elején érkezett meg a 25143 Itokawa jelű aszteroidához. Megérkezés után a Hayabusa előbb 20 km-ről vizsgálta a kisbolygót.

Szeptember 30-ára 7 km-re közelítette meg, hogy részletesebb képeket készítsen.
Október 2-án meghibásodott a második stabilizálást szolgáló giroszkóp is, így az eredeti háromból csak egy maradt használható.

November 4-én az első leszállási kísérlet sikertelenül végződött. 700 méter távolságból az automatikus irányítórendszer hibát észlelt a képfeldolgozó rendszerben és megszakította a leszállást. Begyúltak a hajtóművek és a szonda újra eltávolodott a kisbolygótól.

November 12-én a Hayabusa újra megközelítette a kisbolygót és a felszínre eresztette a MINERVA nevű egységet, amely azonban elszállt a kisbolygó mellett. Ennek oka valószínűleg az volt, hogy az eleresztési parancs egy olyan pillanatban érkezett, amikor a Hayabusa épp távolodott a kisbolygótól és az alacsony szökési sebesség miatt ez elég volt a 0,6 kg-os szerkezet elveszítésére.

2009. február 4-én a négy ionhajtómű egyikének sikeres bekapcsolásával az űrszonda megkezdte Föld felé vezető útját. A sikeres hazaindulás kisebb mérnöki bravúrnak számít, mert a szonda finom stabilizálásáért felelős három giroszkóp közül kettő tönkrement, a kémiai hajtóanyagú kormányrakéták pedig megsérültek a kisbolygó közelében. Csak az ionhajtómű működőképes, ennek vektorálható tolóereje és az egyik giroszkóp képes a szondát két tengely körül stabilizálni, a harmadik dimenzióban a napelemtáblákat megfelelően beállítva, a Nap sugárnyomását kihasználva, gyakorlatilag napvitorlásként valósítják meg a stabilizációt.

Egy nappal a légkörbe érkezés előtt az anyagmintát tartalmazó dobozt a Nap felé fordították, hogy felmelegedjen. Három órával a légkörbe érkezés előtt a visszatérő egységet leválasztották a központi egységről, ekkor a Földtől kb. 40 000 km-re volt. A 40 cm átmérőjű kapszula mintegy 40 000 km/h sebességgel lépett be a légkörbe (2010. június 13-án). Tartalmát az ekkor körülötte kialakuló 5000 °C-os plazmától karbon szálból készült hőpajzs védte. A kapszula a Déli-sark irányából közelítette meg Ausztráliát, a sűrűbb légkörben kinyitotta ejtőernyőjét és leereszkedett a földre, közben rádiós jeladója segítette a nyomon követését és megtalálását. A Hayabusa központi egysége is belépett a légkörbe, és elégett.

2010. június 14-én a keresésére indult kutatók megtalálták a visszatért kapszulát is. Így a Hayabusa küldetés sikeresen befejeződött, ami a kisbolygóról származó minta Földre juttatását jelenti. A vizsgálatokról az elkövetkező planetáris geológiai és kozmopetrográfiai konferenciákon számolnak be a kutatók.

forrás: Wikipédia

Elég is a száraz tényekből, irány a doboz :)

Maga a készlet 369 elemből áll és 1 figura tartozik hozzá, a project manager személyesen J. TwoFace Kawaguchi :).

Az összeállitási útmutató is minőségi darab, keménykötés, 92 oldal, 39 lépésben, történeti áttekintéssel, képekkel az eredeti szondáról, a begyűjtött mintákról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.