2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Különösen csendes ITX gép építése dVGA-val

Kb. egy éve jött a gondolat, hogy utazásaim elmaradásával az addig használt laptop helyébe újra egy asztali gép lépjen.

[ ÚJ TESZT ]

A ház

Házválasztás:

Mindenképp Magyarországon kapható, gyári ház kellett, mivel nem akartam a következő fél évet tervezéssel és legyártatással tölteni, a költségről (munkaóra, alapanyag, megmunkálás, utazás) nem is beszélve. Sajnos még mindig nem akkora a választék, mint a hagyományos méretű házakból, de egyre jobb a helyzet. Követelmény volt, hogy normális CPU-hűtőnek, és két slotos teljes magas videokártyának 25 mm széles ventivel bővítve (eredeti hűtés helyett, kb. 3 slot) be kellett férnie, és lehetőség szerint SFX méretű táp gondoskodjon az ellátásról.

(Olyan ház, amibe a még kissé magasabb is beférne, és egy csomó munkát megspóroljon, már tényleg nem volt.)
Mivel jó néhány fajta ITX ház kapható, de konstrukciós megoldásuk hasonló, a VGA melletti 25-ös venti kilőtte az ITX házak egyik felét, a normális CPU-hűtő meg a maradékot, mondhatjuk úgy, hogy nem volt választás, és nem jót vettem, hanem a legkevésbé rosszat…

CHIEFTEC BT-04B

Chieftec BT-04B-U3

Jó belső felépítés: a bolti megrendelés leírásával ellentétben a táp nem 250, hanem 350 W-os, így kellő teljesítményű és zaj szempontjából bizakodásra okot adó tápegység.
Kis átalakítással 95mm magasságú CPU-hűtő befér, álló (alapterületet alig foglal, asztalon fontos szempont), és nem utolsósorban egy 80 mm-es és két 60 mm-es házhűtésnek is van hely, opcionálisan a tetejére pedig 120-as, 25 mm vastagságú (nem minden VGA mellé passzol, de egy slimnek mindenképp van hely), így kb. 10,5 litert foglal el az élettérből, az ára táppal együtt 21k volt.

A paneltápok irányába is szétnéztem milyen megoldás jöhetne szóba. Egy 300 wattos, 12v-on 240wattot leadni képes példány 60 dollár alapáron vásárolható meg, amihez még a két asus ROG gr20 féle bemenet miatt kb. 2x10.000 Ft-os adapter költsége is hozzájön ha maximális teljesítmény körül szeretnénk használni.

Mérlegelésnél a 40+ ezres végösszeggel szemben nem sok előny állt, a helyigényt sem igazán csökkenti, sőt összességében nagyobb, mint egy SFX tápegység, mondhatjuk, csak áthelyezi a házon belülről kívülre a tápot. A ventilátor nélküli passzív működés nagy előny, de ha tudjuk, hogy mellette lesz még a gépben ventilátor (VGA, CPU) akkor ez is elveszik. A végső döntést egy szintén Kínából rendelt alkatrész hozta meg, ami másfél hónap alatt érkezett meg. Itt felmerült bennem a kérdés, hogy ha bármi történik a paneltáppal tudom-e nélkülözni ennyi időre amíg megjön az új.

Az átalakítás

Persze okkal, nem amiatt, mert épp nincs jobb dolgom, mert hát igazából lenne.

A ház hibái:

Slim ODD-bay: se floppyt, se VHS lejátszót, se DVD-t nem terveztem bele, ami még nem lenne probléma, viszont az már az, hogy elveszi a helyet a processzorhűtő magasságából. Elég sokat, kb. 25 mm-t. Gyárilag ide jöhetne egy 2,5” meghajtó, de mehetne máshova is, úgyhogy megmentjük a helyet a CPU-hűtőnek.

Az ODD foglalat merevítőként is működik. Bekarikázva láthatók a csavar- és szegecskötések.

A ház nem a szerelhetőség mintapéldája, az ODD bay egyik szára csavarkötéssel, a másik pedig szegeccsel van rögzítve (ezekhez kapcsolódik a frontoldali takarólemez, ha eltávolítjuk, máshogyan kell a helyén tartani). A szegecsekkel fúrógép híján megszenvedtem, szerintem elég, ha csak annyit mondok, hogy a kezem adta a fúrószár fordulatszámát és előtolását is.

Így lett hely, és aprón kedvező áron hozzájutottam egy Scyhte Samurai ZZ-hez. Még az átalakítással is csak top-flow típusú hűtő fér el (az egyedülálló, és nagy ritkán aprón feltűnő Scythe Ninja mini sem).

Szellőzés:

Tető: dizájnos ez a Z-alakú lyukasztás, az biztos, mint ahogy az is, hogy nem próbálta ki a konstruktőr élőben. Még a legalacsonyabb ventilátor-fordulatszámon is (5 V, épp csak elindul a 120-as Arctic Cooling) szélzaj van, ami mélyen búgó hang formájában jelenik meg. A fordulatszám emelkedésével átvált süvítésbe. Persze a fekete színű külső burkolat alatt kb. 3 mm-rel még egyszer megtalálhatók ugyanezen minták, ha egy réteg nem csinálna elég szélzajt, kettő már biztos fog.

A burkolat és a váz belülről a gyári szűrővel.

Szándékosan sem lehetne előnytelenebb kialakítást kitalálni. A vázhoz tartozó szellőző így egyből eltávolításra került. Előnynek mondhatjuk a vékony lemezt, amit ollóval könnyen megmunkálhatunk.
Meg kell még említeni a hátsó, két 60 mm-es ventilátornak kialakított helyet is (előző kép). Itt is ugyanaz a probléma lép fel, habár egy fokkal kevésbé hangosan.

Összességében a szellőzőréseket tartom a ház legnagyobb hibájának, hiszen hiába kerül bele prémiumkategóriás ventilátor, működés közben ugyanakkora hang keletkezik, mint a legolcsóbb névtelennel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Ncase M1 mod ELKÉSZÜLT!

    Sikerült szert tennem a címben szereplő házra, így gyorsan vízhűtést tettem bele és kissé moddoltam is.

  • Full carbon mATX dobozka

    Meglévő mATX konfigot épitettem be a lehető legkisebb házba, kapott új elő és hátlapot, majd az egészet lefóliáztam.

  • BitFenix Prodigy M bemutató

    A nagysikerű Prodigy után a BitFenix bemutatta az M változatot, mely kívülről megegyezik az előddel, belül viszont gyökeresen eltér.

  • Mini-ITX-es VIA-t játékra, tuningra

    Mi mindent lehet kihozni egy több mint 10 éves, Mini-ITX-es VIA CPU-s alaplap - CPU párosból tuninggal és bővítéssel?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.