2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

A Törperőmű

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A gépépítés szépségei, nehézségei, gondolatok a fejleszthetőségről, szubjektív preferenciák.

[ ÚJ TESZT ]

Törperőmű

Voltak már korábbi írásaim gép/alkatrész/építés témakörben. Most kicsit kifejteném, hova és mit fejlesztettem az elmúlt 2 évben. Konkrét gépösszerakásról nem írtam, csak egy Picasa albumot osztottam meg veletek. Ezt a hiányt pótolnám - igaz kicsit megkésve - de legalább így jobban bő lére ereszthetem. :) Spoiler alert! Aki Über FPS hentelő gépre vár a cím alapján, az csalódni fog. Egy majdnem teljesen alap, tuningmentes, szinte mindenre használható, ésszerű és lehető legjobb ár/érték arányú konfig életre lehelésének története fog következni. Az elején. Aztán jön még két felvonás...

Sejtelmesen
Sejtelmesen

Szóval ott fejeződött be a sztori, hogy elpattintottam az addig asztali gépet kiváltó laptopomat, (Acer 5755G) hogy valami "asztali gép kiváltó laptop"-ot kiváltó, asztali gépet rakjak végre össze. A hardverek nagy részét össze is raktam fejben, aztán lassan materializálódtak is a boncasztalon. (Bár a szülőszoba jobban illő kifejezés lenne, mivel hát mégiscsak megteremtettem). Akkor vágjunk is bele, hogy tiszta legyen miről is brekegek:

rev. 1.0

A házikó, amibe beleköltöztettem az új lakókat, egy Bitfénix Prodigy lett, amit itt a hardveraprón szereztem be. Remek kis mITX-es ház, meglepő, nem kimondottan mITX-es tulajdonságokkal. A kinézete még csak hagyján, de ami belül van, na az áll-leejtős. Szóval, ebben a kasztniban van 1db 5.25"-ös hely, eddig nem nagy kunszt. Emellett képes fogadni 5db (!) 3.5"-os HDD-t (3+2 leosztásban) és nem kevesebb, mint 9db (!!!) 2.5"-os kis vinyót vagy SSD-t. Állad megvan? Akkor ülj le, mert folytatom.

Fullos ATX szabvány tápot képes fogadni 160mm mélységig. 180mm a befogadó méret a táp számára, de ugye vannak a tápnak még kábelei is, amiket valamerre el kell majd tekerni a belsőségeknek. Aztán, hogy tetézzem, 2db 120mm-es kiváló és csendes házhűtő venti is járt a csomaghoz, amiket ha akar az ember, használ, ha akar, akkor nem, mert beépít egy vízhűtést. Mivan? Ja igen, mert még azt is képes elnyelni, holott ismétlem, mITX alaplappal operál a jószág.

Persze nagyobb, mint egy hagyományos kisgép, de irtó okosan van kialakítva a belseje. Akinek van kedve, keressen rá, hogy mit lehet belőle kihozni. Szerintem elképesztően jól pakolható, mindent el lehet benne úgy rendezni, hogy a komponensek jól szellőzzenek. Azt mondtam már, hogy videókártyát 330mm-es méretig képes befogadni?

Szóval, a szoba dísze, mert nem kimondottan számítógépnek néz ki, mégis a pokol tüzének minden pusztító erejét beleszuszakolhatod, ha akarod. Persze a Mac Mini is szép, de abba nem fér bele egy 1200 grammos videókártya.

A "torony"
A "torony"

Igen, még hozzá kell tennem, hogy a gép eredeti állapotban 2 éve februárban állt össze, így ne várjatok Broadwell-t meg GTX 980-at.

Szóval mITX alaplap megy bele, ami nálam egy Gigabyte GA-B75N lett, mivel nem áll/állt szándékomban semmilyen tuningot végrehajtani a gépben. (Leszámítva a RAM-ok XMP képességét, de az inkább funkció, mint tuning). Viszont van rajta 2db Gbit Ethernet, 2db HDMI, VGA kimenet a retro fanoknak, USB 2.0 és 3.0, szóval minden, ami csak kellhet egy mindennapi gépben. Az alaplap vízszintesen ül a gépházban, aminek szerintem több előnye is van a hagyományos állított elhelyezéssel szemben. Először is, akármilyen monstrum VGA-t tömsz bele, nem fog lógni, és a saját súlyánál fogva a PCI-E foglalatba nyomja magát állított pozíciója miatt.

Aztán, mivel így a gépház oldalára kerül(nek) a VGA venti(k), így csak friss ropogós, házon kívüli hegyi levegőt fog szívni. Ennek nem kell az előnyeit ecsetelnem szerintem. Aztán, az alaplap alatti külön rekeszben ül a táp, teljesen elszeparálva és a VGA-hoz hasonlóan külső hideg levegővel táplálkozik. Annyi plusz van itt a dologban, hogy a PSU kapott egy kivehető porvédő hálót, ami nagyon jó hatásfokkal teszi a dolgát.

A táp rekesze előtt van fixen rögzített HDD keret, aminek a tetején van egy lecsúsztatható kiegészítő keret. Ezt javallott kivenni, ha nagy videókártya költözik a gépbe, vagy jobb légcserét szeretnél kialakítani a ház belsejében. SSD-t majdnem mindenhova lehet csavarozni a kasztnin belül, hihetetlen mennyiségben.

Belsőségek
Belsőségek

Félkészen
Félkészen

Aztán haladjunk szépen a belsőségekkel. RAM-ok terén kapott a masina 2x4 GB-ot Corsair Vengeance-ekből, kit-es kiszerelésben, 1866 MHz, CL9. Itt ismételném meg, hogy egy kívül-belül vagány, jól kinéző vasat álmodtam meg. Ezért NEM sima gépházban csücsülnek az alkatrészek, és ezért NEM sima zöld NYÁK-os, borda nélküli RAM-okat és egyéb okosságokat válogattam, hanem olyanokat, amik még egy laikust is lenyűgöznek a puszta látványukkal.

CPU téren ment a tesztolvasás, grafikonok, voodoo és társai, aztán úgy döntetett, hogy a mindennapos feladatokra és játékra tökéletesen ésszerű (kicsit túlzás is talán) az akkor futó Ivy Bridge i5-3570. "K" mentesen. Sok időt és energiát emésztett fel, mire megszületett a verdikt, nem is bántam meg. Soha semmilyen tevékenység során nem éreztem kevésnek, ahogy a RAM-okat sem.

Említettem a tápot is. Ebből egy tisztességes, megbízható márka kiforrott típusára esett a választás: Chieftec CTG-500-80P. Ésszerű, megbízható és hangtalan. Nem viccelek, a gépben a leghangosabb a HDD "surrogása" volt.

Építkezünk
Építkezünk

VGA. Na hát, itt akkoriban egy belépőszintre futotta a büdzsé megmaradt morzsáiból. nVidia GTX 650 Ti, Gigabyte tálalásban. Mondhatják, hogy semmire sem jó, meg alulméretezett, de úgy emlékszem, nem sok kompromisszumot kellett kötnöm. Még Full HD-ban történő játszadozások során sem! Meglepően jó teljesítményű kis jószág volt, tényleg "fillérekért".

Hazaért először
Hazaért először

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Különösen csendes ITX gép építése dVGA-val

    Kb. egy éve jött a gondolat, hogy utazásaim elmaradásával az addig használt laptop helyébe újra egy asztali gép lépjen.

  • BitFenix Recon ventilátorszabályozó

    Ventilátorszabályozó 5.25"-os helyre kikapcsolható kijelzővel, sok beállítási lehetőséggel, de nem kevés hibával.

  • Bitfenix Outlaw

    Egy minőségibb kuckót kerestem, ami jól is hűt, kinézetére nincs panasz, a tetején lehet bekapcsolni, és USB 3.0-ás.

  • BitFenix Prodigy M bemutató

    A nagysikerű Prodigy után a BitFenix bemutatta az M változatot, mely kívülről megegyezik az előddel, belül viszont gyökeresen eltér.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.