2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kindle Paperwhite 2013

Bár a forradalom ezúttal elmaradt, inkább csak ráncfelvarrás történt, azért a 2013-as Paperwhite a nyerő.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver

A szoftver alapfunkciói (azaz az olvasást érintő lényeges lehetőségek) változatlanok maradtak. Ugyanúgy a beépített 6 karakterkészletből, 8 betűméretből, 3-3 margó- és sorközméretből válogathatunk, e téren tehát semmilyen újítás nincs. Nincs változás a használható formátumok között sem, azaz továbbra is a mobi (és származékai: PRC, AZW, AZW3), TXT, HTML és PDF a támogatott.

A PDF kezelésben nem történt előrelépés, maradt ugyanolyan fapados, mint volt: 6 colos kijelzőre optimalizált állományokra tökéletes, az elterjedt A4-es formátumú fájlok Landscape módban kompromisszumokkal ugyan, de olvashatóak. A beépített böngésző szintén változatlan. Minden persze nem maradhatott a régiben, néhány újdonság mégiscsak akad, lássuk ezeket:

Lábjegyzetek: Korábban a hivatkozásokra kattintva a készülék a lábjegyzeteket tartalmazó oldalra lapozott, ahonnan aztán vissza kellett navigálni az olvasott részhez (igaz, ez nem volt túl bonyolult, jól összerakott könyvnél mindössze a 'Vissza' nyilat kellett megérinteni), ezzel szemben az új verzióban a lábjegyzetek egy felugró ablakban jelennek meg.

Véleményem szerint a mindennapi használatban ez utóbbi megoldás sokkal praktikusabb, kevésbé töri meg az olvasás folyamatát, bár még mindig nem olyan komfortos, mint a CoolReaderben használt, a papírkönyvekhez hasonlóan a lap alján történő megjelenítés.

Balra a régi, jobbra az új Paperwhite lábjegyzet megoldása.

Szótár: Bővültek a szótár lehetőségei is. Egy szóra hosszan tapintva alapból továbbra is a szótár jön fel, viszont a felugró ablak most már tartalmazza a 'Wikipedia' gombot is. Így - ha van WiFi elérésünk - az adott szóhoz tartozó Wikipedia bejegyzést is könnyedén megnézhetjük. (Maga a funkció persze a korábbi változaton is elérhető volt, de kevésbé egyszerűen hozzáférhetően.)

Ugyancsak újdonság a 'Vocabulary builder', azaz Szójegyzet készítő. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót (a Settings/Reading options menüből érhető el), akkor a készülék megjegyzi az általunk szótárazott szavakat, majd ezekből létrehoz egy Vocabulary builder nevű 'könyvet' a főképernyőn.

Ezt megnyitva láthatjuk korábbi kereséseinket, valamint úgynevezett 'Flashcardokat' hozhatunk létre. Ezek amolyan nyelvtanuláshoz használható kártyák, választhatóan az adott szó szótári jelentésének vagy szövegbeli előfordulásának megjelenítésével.

Szójegyzet és Flashcard.

Gyorslapozás: Ha olvasás közben megérintjük a képernyő közepét, feljön a megszokott menü, alul az aktuális fejezet címével, efölött pedig újdonságként egy felfelé mutató nyíllal. Ha ezt is megérintjük, akkor egy vadonatúj funkciót érhetünk el: megjelenik egy felugró ablak, benne az aktuális oldal szövegével. Itt a két oldalt látható nyilakkal lapozhatunk, a képernyő alsó részén lévő nyilakkal fejezetet ugorhatunk, az alsó csúszkával pedig villámgyorsan pozíciót válthatunk a könyvben.

Ha megtaláltuk a keresett oldalt, akkor a felugró ablakban lévő szöveget megérintve a visszajutunk a könyvbe, immár az új pozícióba - ha viszont a felugró ablak felső sarkában lévő 'X'-et érintjük meg, akkor a kiinduló oldalra kerülünk vissza.

Egyebek: A képernyő bal alsó részén látható státuszjelző most már nem csak a Lokalizációt/Fejezetben hátralévő időt/Teljes hátralévő időt tudja mutatni, hanem végre az oldalszámot is.
A könyvjelzők külön ikont kaptak, nem kell emiatt a főmenübe belépnünk.

Balra lent az oldalszám-kijelzés, jobbra fent az új könyvjelző ikon látható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.