2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kindle Paperwhite 2013

Bár a forradalom ezúttal elmaradt, inkább csak ráncfelvarrás történt, azért a 2013-as Paperwhite a nyerő.

[ ÚJ TESZT ]

Tippek, trükkök

Az új Paperwhite-ot jelenleg az 5.4.0-ás firmware verzióval szállítja az Amazon. Mint az az előző fejezetből talán kiderült, ez kevéssé különbözik az előző változatoktól (a 2012-es Kindle az 5.3.8-as firmware verziónál tart), egy lényeges különbség mégis van: a készülék jelen pillanatban nem jailbreakelhető. Mi az, amiről emiatt le kell mondanunk?

• Nincsenek alternatív olvasószoftverek (Coolreader, Koreader, Duokan), így oda a lehetőség, hogy konverzió nélkül olvashassunk egyéb formátumokat.
• Nem működik a JBPatch: le kell mondanunk az automatikus magyar elválasztásról, a könnyen állítható margó- és karakterméretről.
• Nem megy a KUAL, és számos egyéb ezzel indítható további hasznos alkalmazás sem.
• Nincs screensaver hack, vagyis nem használhatunk saját képeket, vagy éppen az aktuálisan olvasott könyv borítóját képernyővédőként.

Sőt. Az előző Papewhite-nál volt egy egyszerű módszer, aminek a segítségével jailbreak nélkül használhattunk saját karakterkészletet. Sajnos a derék amazonos fiúk ezt a lyukat is befoltozták, így erre sincs lehetőség.

Jailbreak előbb vagy utóbb valószínűleg lesz (a Kindle Developer's Corner kemény magja már dolgozik rajta), de mit tehetünk addig is?
Nos, ha otthon vagyunk a Calibre használatában, akkor az elválasztás és a saját karakterkészlet használata megoldható. Mindkettőhöz az szükséges, hogy az olvasandó könyvet a mobi formátum újabb, nagyobb tudású változatára, azaz AZW3 formátumra alakítsuk át.

Saját karakterkészlet beágyazása és konvertálás AZW3 formátumra:

Kattintsunk a Konvertálás gombra, az előjövő ablakban Kimeneti formátumnak válasszuk ki az AZW3-at. Ezután lépjünk be a Megjelenés menübe. Itt a Betűtípus beágyazása: Betűtípus kiválasztása gombra kattintva újabb ablak ugrik fel, ahol a listából kiválaszthatjuk a használni kívánt karakterkészletet. Ha kedvenc készletünk véletlenül nem lenne a gépre telepítve, akkor a +Hozzáadás gombbal felvehetjük a listába.

Elválasztás:

A Calibre Beállítások/A calibre funkcióit kiegészítő bővítmények letöltése menüpont alatt telepítsük a Hyphenate This! plugint. Újraindulás a menüsorban meg fog jelenni az Elválasztás menüpont.
Töltsük le a magyar elválasztási szótár megfelelő verzióját INNEN, majd csomagoljuk ki a benne lévő .oxt kiterjesztésű állományt.
Az Elválasztás/Settings menüben az Add dictionary gombra kattintva adjuk hozzá a programhoz a magyar szótárat.

Ezután, ha egy AZW3 formátumú könyvön állva rákattintunk az Elválasztásra a plugin úgynevezett 'soft-hypheneket' fog elhelyezni az állományban, amelyek a Kindle-ön szabályos elválasztásként jelennek meg.

Mivel a Calibre alapbeállításban a mobi formátumot rendeli a Kindle olvasókhoz a Küldés eszközre menüpont Meghatározott formátum küldése funkcióját használva tudjuk az azw3-at a készülékre küldeni. Amennyiben az azw3-at szeretnék alapformátumként használni (ez esetben automatikusan ezt fogja a Calibre átküldeni), akkor az Eszköz/Ezen eszköz beállítása menüben az azw3-at mozgassuk a lista elejére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.