2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Kindle Paperwhite 2-t rendeltem

A rendelés Már egy ideje forgattam a fejemben a gondolatot, hogy e-könyv olvasót vegyek, de a rám...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, megrendelés, kicsomagolás

A rendelés

Már egy ideje forgattam a fejemben a gondolatot, hogy e-könyv olvasót vegyek, de a rám jellemző módon a döntés csak nagy sokára született meg. Az igazság az, hogy már múlt karácsonyra akartam venni egyet, de akkor valahogy leállt a gépezet és a gondolat csak a nyáron került újra terítékre.
Most viszont jobban körüljártam a témát és ennek eredményeként egy héttel ezelőtt végül is a kezembe vehettem a saját olvasómat, amit az Amazontól rendeltem meg.

A Kindle nem az egyetlen jelölt volt, a hosszú kiválasztási folyamat során gyakorlatilag mindent megfontoltam, ami ma Magyarországon beszerezhető. Hogy rövidre fogjam, nálam a Kobo és a Kindle maradt fenn a rostán. Ez a két gép további heteket adott hozzá a gyötrődéshez, hogy végül is melyiket vegyem? Hogy miért, azt egy pár mondatban később kifejtem.

Amikor eldöntöttem, hogy a Paperwhite 2 lesz a befutó, megfontoltam a direkt amazonos rendelést és a magyarországi beszerzést is. Itt a Hardveraprón is vannak lehetőségek olvasók beszerzésére, ráadásul olcsóbban(!), mintha az Amazon küldené ki a címünkre.
Én is rákérdeztem a lehetőségekre két eladótól, de az érdeklődésem időpontjában egyikük sem tudta volna rövid időn belül beszerezni. Mivel addigra elfogyott a türelmem, vettem egy nagy levegőt és pontot tettem a folyamat végére. Felmentem az Amazon.com-ra és megrendeltem egy PW2-t. (itt jegyzem meg, hogy se a .co.uk, se a .de domainekről nem lehet magyarországi címre rendelni)

A rendelés menete gyors, az Amazon gépezete olajozottan működik. Mielőtt fizetnénk, kapunk egy árkalkulációt, ráadásul a fizetés után egészen addig a pillanatig vissza tudjuk mondani a megrendelést, ameddig a futár itt, Magyarországon, kézhez nem kapja a kiszállítandó árut.

A PW2 139 dolláros ára (csak a reklámmentes változatot lehet rendelni), 33772 forintos vámértéket képviselt, de 150 eurós tétel alatt nem kell vámot fizetni, így erre már csak valamennyi kezelési költség, fuvardíj rakódik. Amit viszont 22 Euró fölött nem lehet elkerülni, az az ÁFA, ami az esetemben majdnem 9500 forinttal dobta meg a számlát. Rövidre fogva, a végösszeg több, mint 48 ezer forint lett.

A rendeléskor a rendszer a kiszállítás idejét is megbecsüli, a szerdai rendelésemet pénteki átadásra kalkulálta. Végül szombat kora délelőtt kaptam kézhez, de tényleg nem sanyargattak sokat a várakoztatással. (A Karácsony közelsége miatt ezt a rövid határidőt már nem tartják.)

A csomag sorsáról az Amazon is ad információt, de érdemesebb a fuvarcég (DHL) honlapján tájékozódni a csomagazonosító bepötyögésével, itt lépésről lépésre le lehet követni a küldemény sorsát.
Nem kell megriadni (mint ahogy én tettem), ha az az üzenet fogad, hogy „Küldemény visszatartva - költségek rendezése után címzettnek kiszolgáltatható”, mert ez a normál eljárás része, ilyenkor már csak egy lépés választja el a futártól.

Ugyanitt arra is van lehetőség, hogy SMS-értesítőt kérjünk, így egyből értesülünk róla, ha változás áll be a csomagunk státuszában. Én éltem is ezzel a lehetőséggel és szépen jött is az üzenet, hogy hőn áhított csomagom már a futár markában száguld felém.
Innentől már csak egy dolog maradt: a tényleges átvétel és az utolsó tétel, a futár borravalója.

Jöhet a kicsomagolás!

Hát, ez nem tartott sokáig, mert a doboz az úgynevezett könnyen nyitható fajtából való. Egyetlen rántással ki lehet nyitni, nem kell kés, olló vagy egyéb dobozgyilkoló szerszám. (Kivéve azt a részt, ahol a futárcég leragasztotta)

A doboz tartalma sem rejt sok talányt: benne van az olvasó, némi használati útmutató, és egy USB-kábel töltéshez és adatátvitelhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.