Előkészületek
Mit nevezünk joghurtnak?
A baktériumtenyészettel (joghurtkultúrával) beoltott tejet.
Tejből egyértelműen kiesik a sokak által fogyasztott műanyag UHT és zsírszegénnyé tett változat.
A joghurt (és főleg a probiotikus, tehát legalább 106/gramm jótékony hatású baktériumot tartalmaz) jótékony hatásairól oldalakat lehetne írni, inkább felsorolom, hogy nekem miben segített:
- helyretette az emésztésemet
- nem terheli meg a gyomromat (mint mondjuk, ha péksüteményt ennék)
- ízletes reggeliként szolgál
Elkészítése 3 egyszerű lépésben végrehajtható.
Szükséged lesz
- min. 2,8% zsírtartalmú tejre (tapasztalatom szerint 1literből 4-5 napra elegendő joghurt készül, de ki mennyit eszik ugye :) )
- élőflórás joghurtra (jellemzően külön feltüntetik a dobozán, ha élőflórát tartalmaz, de ez együtt jár a rövid szavatossági idővel, így egyszerre max. 1-2 doboznyit érdemes venni)
- jól zárható fedelű üveg vagy mázas kerámia edényre
- fazékra, fakanálra, tűzhelyre
Nálam ezek a termékek váltak be, viszonylag konstans minőséget tudok velük előállítani.
A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!