2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Joghurtkészítés házilag, lusta fórumlakó módra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy igencsak egyszerű és költséghatékony módszert mutatok be nektek joghurt házilagos készítéséhez.

[ ÚJ TESZT ]

Elkészítése

Célszerű este 18:00-19:00-kor nekifogni.

Első lépés

A fazékban közepes lángon, néha megkeverve forrald fel a tejet. Akkor a jó, ha már enyhén habos a teteje, ami kissé gyöngyház színű. Vigyázz, mert a tej, ha forrni kezd, akkor viszonylag gyorsan képes felhabzani, így könnyen kifut. Ha mégis ez történik, miközben lehúzod a tűzről, kavargatod, másodpercek alatt lenyugszik. Az edény aljára rakódott vékony réteggel ne foglalkozz, könnyen ki lehet tisztítani.

Második lépés

Várj egy kicsit, hadd hűljön, majd utána öntsd bele az üvegbe. Ez lehet sima befőttesüveg, nekem az időnként az Al*iban feltűnő nagy üveges olívabogyó edénye vált be erre a célra.
Most addig várj, amíg lehűl annyira, hogy az egyik tiszta(!) ujjadat benne tudd tartani 7-10mp-ig. Azért csak ennyi ideig, mert most belekevered az eddig sorára váró kispoharas joghurtot és ez kicsit még hűt az egészen. Jól keverd el, ezzel eléred, hogy homogén legyen a végeredmény.

Harmadik lépés

Miután elkeverted, lezárod az edényt és "szárazdunsztba", azaz hőszigetelő és hőmegtartó közegbe helyezed. Nem kell túlbonyolítani, pléd, paplan, párnák bőven megteszik.
Most pedig aludni fog a joghurtod, ne zavard meg az álmát. :)

Este nyugalomban végbemegy a varázslat és reggelre, ha jól csináltad a fenti "bonyolult" műveleteket, ez a látvány fog fogadni.

Még kézmeleg, friss, fogyasztásra kész joghurt. A tetején összegyűlt savóval nem kell foglalkozni, egészséges az is.

Ne kavard össze!
Tiszta kanállal szedd ki belőle, amennyi kell, zárd vissza a tetejét és tedd a hűtőbe. Kb. 1 hétig fogyasztható.

Zabpehellyel, aszalt gyümölcsökkel (még jobb, ha ezt is házilag csinálod) és egy kis mézzel igazán tápláló és egészséges reggelid lehet.
Jó étvágyat!

Majd figyeld meg, hogy összehasonlítva azokkal a reggelekkel, amikor péksütivel indítod a napod, milyen gyorsan leszel éhes.

Költség
- tej:199 HUF
- joghurt: 59 HUF
- kb. 10 percnyi gázhasználat
- az élmény, hogy Te saját magad állítottad elő: megfizethetetlen :)

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.