2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ingyenes programok: Audacity

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy tűnik, kizárólag a nyílt forráskódu programokat szeretem, de ez nem igaz. Viszont...

[ ÚJ TESZT ]

Úgy tűnik, kizárólag a nyílt forráskódu programokat szeretem, de ez nem igaz. Viszont a nyílt forráskód térhódítását is mutatja, hogy szinte bármilyen feladatra találunk belőlük megfelelő programot, legyen az kép-, hang-, videoszerkesztés, vagy akár renderelés.


[kép]


Ismerkedés a programmal

Nos, az Audacity egy audio szerkesztő program. Szerkeszthetünk vele hangokat, beszédeket, vagy akár komplett zenéket is. Persze ne gondoljunk zeneszerzésre, hiszen a program nem arra való. Viszont pofonegyszerűen vághatunk, futtathatunk szűrőket, vagy akár fel is vehetünk vele bármilyen audio anyagot.



[kép]
Az Audacity fő ablaka, Windows alatt. Nagyítás: [link]



Benyomások

A kezelőfelület letisztult, egyszerű. 1-2 perc alatt meg lehet ismerkedni az összes fő funkcióval. De ennek nem az az oka, hogy a program alig használható valamire, hanem hogy a képernyő, az eszköztár és a menü felépítése logikus, és könnyen áttekinthető. A program maga kicsi és gyorsan betöltődik, kevés memóriát foglal.
A szerkesztő már-már túl gyorsnak tűnik. A funkcióit egy 320 MB nagyságu, 32 perces WAV fájllal teszteltem (Gordian_Tomb_stereo.wav). A betöltés 27mp alatt történt, viszont egy 10 perces részt kevesebb, mint 1 mp (igen, mp) alatt törölt a zene közepéről, holott egy közel sem csúcsgépen teszteltem (P4 3GHz, 1GB RAM). Az undo (visszavonás) ugyanennyi ideig tartott. Számomra meggyőző volt...



Eszköztárak

Az eszköztárakkal szinte minden főbb funkciót egy kattintással elérhetünk. Kinézetre egyszerűek és funkcionálisak, és még ennek ellenére is tetszetősek. A Vezérlő eszköztárral a lejátszást vezérelhetjük, az Eszközökön találhatjuk a szerkesztő/rajzoló funkciókat, a Mérő kizárólag kijelző/mérő eszközöket tartalmaz. A Mixerrel hangerőt és a bemeneti forrást állíthatjuk, a Szerkesztővel újabb szerkesztési funkciókat vezérelhetünk (pl: undo), és végül az Áttétel eszköztárral a lejátszás sebességét (tempo) állíthatjuk.

[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]

Az eszköztárak segítségével egy kattintással levághatunk egy részt az audiofájlból, vagy csak egyszerűen nullával tölthetjük fel a kijelölés helyét. Egészen százezred mp-ig lehet nagyítani, és így akár mintánként (sample) szerkeszthetjük az audiót.
A pozícionálást nem csak a kijelölő eszköz használatával, hanem konstans számok beírásával is elvégezhetjük, ez lehet ezredmásodpercekben, de akár frame-ekben is mérve (PAL-ban 25 frame = 1 mp).
Érdekessége, hogy több csatornát (tracket) is hozzáadhatunk egy audió fájlhoz, akár mono és stereo csatornákat is vegyesen. Ezeken kívül még van címke és idő típusu is. Az előbbivel - nevéhez hűen - címkéket, megjegyzéseket tűzhetünk a zene bármely részéhez, de a program maga is ilyen csatornával jelzi bizonyos analízisek futásának eredményét (pl.: csend keresése). Az utóbbival pedig a track lejátszásának sebességét változtathatjuk bárhol.



[kép]
Hangmagasság állítása az egyik szűrővel



Funkciók:

Felvétel
* Felvétel bármilyen forrásból (akár egyszerre 16 csatornán is a megfelelő hardverrel)
* Trackek keverése

Importálás
* WAV, AIFF, AU, OGG, MPG (MP2, MP3), RAW

Exportálás
* WAV, AIFF, AU, OGG, MP3 (LAME DLL encoderrel)

Szerkesztés
* Kijelölés, kivágás, másolás, törlés (csak úgy, mint egy képszerkesztőben)
* Hullámforma rajzoló eszköz
* Envelope (burkológörbe) eszköz, mellyel a hangmagasságot lehet ''megrajzolni''
* Egyszerre bármennyi tracket (csatornát) tud szerkeszteni és mixelni
* Végtelen undo/redo
* A nagy fájlokat is nagyon gyorsan kezeli

Szűrők és pluginek
* 23 beépített szűrő (köztük zajszűrő is)
* Több száz letölthető szűrő
* Scriptelési lehetőség Nyquist nyelven (Perl alapú)
* LADSPA és VST pluginek használata

Hangminőség
* 16, 24 és 32 bit mintavételezés
* akár 96 kHz-es felvétel



[kép]
Móka az envelope eszközzel... Nagyítás: [link]



Pozitívumok:
* Egyszerű kezelés
* Gyors és kicsi
* Ingyenes és nyílt forráskódu (GNU GPL)
* Mindent tud, ami egy átlag felhasználónak kellhet
* Magyarul is tud

Negatívumok:
Ilyet nem találtam.

Követelmények:
* Mac OS X, Windows, Linux

Linkek:
Honlap: [link]
Pluginek: [link]
90+ plugin egyben: [link]
Lame MP3 DLL: [link]

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.