2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Időutazás a ZX81-től napjainkig (2.)

Az első rész folytatásaként most az IBM kompatibilis személyi számítógépek fejlődését mutatom be.

[ ÚJ TESZT ]

A jövő kifürkészhetetlen

Magszaporodás:

Ennek jeléül álljon a végére itt egy meghökkentő adat: még 2007-ben (!!) a Tilera nevű cég egy 64 magos processzorral állt a nyilvánosság elé, és rögtön közölték is, hogy a technológiájuk lehetővé teszi több száz, vagy akár több ezer magból álló processzorok előállítását is. A titok a központi adatbusz száműzése és a magok mátrixba szervezése. A Tilera céget Dr. Anat Agarwal, a MIT egyetem professzora alapította, s nem kevesebbet állított, mint hogy a TILE64 teljesítményben tízszeresen, hatékonyságban (fogyasztás) pedig harmincszorosan múlja felül az Intel szerverekbe szánt kétmagos Xeon processzorokat.

A cég mérnökei így magyarázták az új CPU felépítését: eddig a processzormagok számának növelésében a legfőbb akadályt a magok közti kommunikáció megoldása jelentette és jelenti mind a mai napig. A hagyományos technológia szerint az összes mag egy központi adatbuszra csatlakozik, és azon keresztül kapja és küldi az adatokat egymásnak, illetve a memóriának – ez pedig egy idő után szűk keresztmetszetet jelent. A TILE64 szakít ezzel a megoldással, és a 64 processzormagot egy nyolcszor nyolcas mátrixba rendezve helyezi el, ahol a központi busz helyett minden mag a szomszédaival képes kommunikálni, 500 gigabyte/sec sebességgel. A 64 mag mindegyike egy-egy teljes értékű, RISC architektúrájú, 90 nanométeres technológiával gyártott, 600 MHz és 1 GHz között hajtott processzor – mindegyik képes akár külön-külön egy operációs rendszer futtatására. A TILE64-ben minden mag külön cache memóriával rendelkezik. A magok egyenként 300 milliwattot fogyasztanak, így a teljes processzor fogyasztása 20 watt alatt marad.
A cég még mindig talpon áll, a Linux kernel 2010-től támogatja a technológiát, jelen vannak hálózati berendezésekben, web indexelő, kereső és cache gyorsító speciális szerverekben, nagy teljesítményt igénylő multimédia alkalmazások kiszolgálásában. Csak nehogy úgy járjanak, mint például a Transmeta, mely szintén ígéretesnek indult a keveset fogyasztó CPU -k piacán, aztán mégis eltűnt 2008-ban az informatika világából.

Zárszó:

Hát megpróbáltam a lehetetlent. Remélem, sikerült némiképpen összefoglalnom az elmúlt 30 évet! Biztosra veszem, hogy nagyon sok mindent kihagytam, és ha ez így is volt, nem szándékosan tettem. Egyszerűen annyi információt, műszaki adatot és leírást kellett egybegyúrnom, hogy a legnagyobb jóindulat mellett sem tudtam minden termékről, neves mérnökről, gyártóról említést tennem. Ha egyszer rengeteg időm lesz, bepótolom! Mert ki cáfolná azt az állítást, hogy az IBM, AMD, Intel, ATI, Nvidia, 3Dfx, Motorola, Microsoft, Windows és a Linux – csak hogy a legfontosabbakat említsem –, ne érne meg, akár külön-külön is egy terjedelmes cikket? Gondolom, senki. Majd az idő eldönti, hogy lesz-e folytatás. Még egy utolsó személyes megjegyzés: nekem akkor is azok az idők szebbnek tűntek. Többet foglalkoztunk a számítógéppel és kevesebbet játékkal, chat-eléssel, mert kíváncsiak voltunk, hogy mi hogyan és miért működik.

Az első résznél tapasztaltaknak megfelelően most is várom az esetleges hibák, elírások közzétételét, amiket összesítve egy alkalmas időpontban természetesen bedolgozok a cikkbe! Nagyon köszönöm, ha elolvastátok ezt a kettő, önmagában is hosszú írást, remélem sikerült tényleg nosztalgiázni egy kicsit!

Steve Jobs

A cikkem végéhez értem, már csak a korrigálások, képek feltöltése, alaki igazítások voltak hátra, mikor jött a szomorú és megdöbbentő hír. Meghalt Steve Jobs, az Apple alapítója, fejlesztője, egy zseni, akinek az eredményei, találmányai, tudása elévülhetetlen immár. Mindazt, amit adott az informatikai és távközlési ágazatnak, társdadalomnak, azt soha, ismétlem, soha nem lehet elvenni, kitörölni, semmissé tenni. Fiatalon ment el, biztos, hogy még számtalan ötlet és terv volt a tarsolyában. Mindannyiunk számára nagy kár, hogy ezeket ő már nem mutathatja és magyarázhatja el nekünk.
Nyugodjék békében!

Források:

Sinclair
Commodore
VTC-Primo-HTZ
Vision
Microsoft
Intel
IBM
3Dfx
Nvidia
Tilera
AMD
A számítástechnika története
Titán szirénjei - Olvassátok el!
OS/2

És sok PC WORLD, Computer Panoráma, Chip magazin
És az emlékeim...

Köszönet az alábbi Prohardver tagoknak a cikkeben talált hibák kijavításáért (így készül közösen egy cikk!):dabadab, eziskamu,zoltanz,donjohnson,frescho,zdanee, sh4dow,rsf

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.