2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

HTC One X - Egy új szerelem kezdete?

Mi történik akkor, ha egy Samsung Galaxy S illetve Samsung Galaxy S II tulaj HTC-t vesz?

[ ÚJ TESZT ]

Sense 4.0, sebesség

Érzékek birodalma(?):
Izgatottan kapcsoltam be a HOX-ot. Úton-útfélen a Sense-ről és annak zsenialitásáról olvas az ember, lássuk mire jó a hétköznapi használatban. A bekapcsolás után azt hittem, hogy a szokásos és unalmas android beállítások következnek. Tévedtem. A HTC megoldása elnyerte a tetszésemet, kaptak is egy virtuális piros pontot. A szociális hálózat szépen integrálva van. Már a legelején beállítható például a facebook vagy akár a twitter is. Nem nagy dolog, de ezt elleshetné a Samsung is. A beállításokat követően elém tárult az, amire már annyira kíváncsi voltam: Sense 4.0. Elsőre nem értettem, hogy miért öleli akkora hype a HTC megoldását, de másodikra sem. Annyira nem jó, mint amennyire elfogultak vele az emberek.

Tulajdonképpen a Sense szép. Pont. Azt viszont el kell ismerni, hogy az összhatást tekintve rendben van a felület, a widgetek közül egyik sem lóg ki a sorból. Az időjárás előrejelző widget különösen szép, lapozáskor 3D effektet is fel lehet rajta fedezni. Ugyanakkor több hiányossága is van, amiből rögtön kettő kapitális. A menüben az alkalmazások rendezési szempontja kimerül abban, hogy betűrendben legyenek, vagy dátum szerint csoportosuljanak. Nem lehet a nem kívánt alkalmazásokat "elrejteni", így egy idő után (mondjuk 50-60 alkalmazás után) kaotikus állapotok uralkodnak majd az app drawerben, lehet lapozni mint a hülye gyerek, mire megtaláljuk a kívánt programot.

A másik hiányosság még inkább fájó. Nevezetesen az értesítési sávot ha lehúzzuk (a redőny ugye), akkor hiába keressük az androidban már jól megszokott gyorsgombokat (wifi, gps, repülőgép üzemmód, fényerő, stb). Van viszont egy beállítások menü, amin belül mindent megtalálunk.

A plusz egy gombnyomással körülményessé válik az egész. Szó szerint a felhasználhatóság rovására megy. Nem kellene így eldugni ilyen alap dolgokat, mert ha valami, hát hely az van bőven a redőnyön. A Samsung Touchwiz felülete nem olyan szép és csicsás, nincs benne annyi (és pláne nem olyan szép) widget, de nem érzek akkora különbséget a két felület között, funkcionalitását tekintve a TW jobb. A redőnyön vannak gyorsgombok, a menüben a programok mappákba rendezhetők, így sokkal átláthatóbbá válik minden.

Feltételezem nem a Sense tulajdonsága, azonban, mint egykori Samsung Galaxy S 2 használó, megdobogtatja a szívem a felső hangszóróba épített piros/zöld LED. Ez gyakorlatilag a "No Led", ami jelzi, ha valamit kaptunk, vagy merül a telefon. Üzenet/nem fogadott hívás/email/emlékeztető esetén diszkréten zölden villog. Merülés esetén pedig piros szín jelez, hogy ideje lenne megetetni a készüléket. Feltöltés után pedig állandó zöld csík jelzi, hogy a telefon használatra kész.

Sebesség:
Amikor két telefon között 1 év megjelenési különbség van, ráadásul amilyen gyorsan fejlődnek a telefonok, akkor az ember elvárja, hogy észrevehető különbség legyen a telefonok között. Nos... a kép meglehetősen árnyalt. A HOX általános sebessége jobb, mint az SGS2, ennek ellenére a Sense felület lapozáskor hajlamos minimálisan akadni. Érdekes, hogy mindig konstans ugyanolyan ez a "feature", mintha beragadt volna kettesbe. Bosszantó, bár biztos javítják majd. Ezt a szintet az SGS2 is hozza. Hozzátenném, hogy egy rendben lévő főzött rommal az SGS2 gyorsabb működésre képes a HOX-nál. Azt hogy mi lenne a helyzet, ha a HOX-on is főzelék lenne, fogalmam sincs, mert nem próbáltam még ki, azonban a visszajelzések alapján rendesen felgyorsul.

Állítom, ha nem tudja az ember, hogy melyikben mennyi mag van, akkor valószínűleg nem is fog rájönni szintetikus tesztek nélkül. Erre a részre különösen nem térek ki, mert a felhasználói élményt nem befolyásolja. Miután lecseréltem a Sense felületet valami használhatóbbra (Nova Launcher v. Apex Launcher), egyből mintha erőre kapott volna a telefon. Az SGS2 csak szeretne ilyen folyamatosan működni. Bosszantó, hogy a HTC-nek sikerült kiadnia úgy a telefont, hogy optimalizációról nem nagyon beszélhetünk. Idővel nyilván javítják, de az ember nem erre számít, miután megvette.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.