2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Hongkongi utazás 4. rész: kirándulások a városon belül

Ezúttal a Hongkongon mint városon belüli látnivalók közül próbálok ajánlani néhány érdekességet.

[ ÚJ TESZT ]

A Csillagok Sétánya és a Tsim Sha Tsui

Előző írásomban a városon kívül tett kirándulásaimról írtam, most pedig egy még hosszabb (6 oldal, 159 kép!) beszámolóban foglalnám össze mindazokat a kirándulásokat, amelyeket magán a hétmilliós városon belül sikerült megejtenem, egyrészt 2013-ban, másrészt idén januárban.

(Figyelem! A képek kattintásra nagyobb méretben nyílnak!)

A belvárosból (akár Hong Kong szigetről, akár a Kowloon félszigetről) az egyik legkönnyebben megközelíthető látnivaló a 2004-ben a Hollywoodi Hírességek Sétánya ("Walk of Fame") nyomán épült Csillagok Sugárútja vagy Csillagok Sétánya ("Avenue of Stars" vagy "Promenade of Stars") a Tsim Sha Tsui városrész parti részén.


Biciklizni gyakorlatilag minden városi parkban tilos

A sétányt magát deklaráltan turistacsalogató céllal építették, élve Hongkong százéves filmipari hagyományának varázsával. Jelenleg 107, Hongkongban élt, született vagy csak dolgozott színész, rendező, író, producer, énekes vagy más híres személyiség emléktáblája található a járdába ágyazva. Ezek közül néhány (pl. Jackie Chané) rendelkezik kézlenyomattal is, de a legtöbb csak a nevet tartalmazza (tipikusan például az illetőnek a tábla elhelyezését megelőző halála miatt).

A táblák és tenyérlenyomatok mellett több szobor is emléket állít Hongkong filmiparának, a legismertebb Bruce Lee két és fél méteres mása. Nagyon nehéz úgy fényképezni, hogy ne pózoljon épp senki mellette a képben (ld. még az első hongkongi írásomnál).

A Csillagok Sétánya – hely hiányában – a vízre épült, kvázi mólóhoz hasonló, így a parti épületektől is víz választja el, valahogy így:

Azért, hogy a turisták több időt töltsenek el itt a sétányon, minden este nyolckor (kivéve rossz idő esetén) fényshow szórakoztatja őket, így aztán nemcsak nappal lehet gyönyörködni az öböl és a sziget látványában (akkor megy mindenki megnézni a sétányt, sötétben nem látszanak a táblák rendesen), hanem este is. A Fények Szimfóniája ("A Symphony of Lights") a Guiness Rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb állandó fény- és hangshow-ja. Különleges alkalmakkor a show része a tűzijáték is, nekem sajnos nem volt szerencsém azzal találkozni, de anélkül is impozáns a 14 perces bemutató az épületek tetejére telepített zöld lézerekkel és a zene ritmusára villogó fényekkel az öböl két partján. (Erről a képek nem sokat mesélnek, videót veszek kölcsön inkább.)

A sétány nyugatról a Tsim Sha Tsui kikötőnél indul, itt óriási tengerjárók is kikötnek, de inkább ismert az öblöt átszelő kompjárat végállomásáról (korábban már dicsértem a kompot a kb. 70 forintos jegyár miatt). Pár hete találtam ezt a képet a Ritkán Látható Történelem blogon, és nagyon vicces, hogy ugyanilyen (talán pont ugyanezek) kompok járnak ma is az öböl két partja között.

Az óceánjárók és a kompok mellett ugyanitt van több sétahajó-járat kikötője is, ezekből van luxus- és egyszerűbb kivitelű, van modernebb és hagyományos kínai mintájú, és persze ott van a híres vörös vitorlás dzsunka, az Aqua Luna.

A kikötők és a Csillagok Sétánya között az 1915-ben vörös téglából és gránitból épített, 44 méter magas Óratorony magasodik, egyetlen mementójaként az egykori Kowloon vasútállomásnak. Korábban állítólag a belső falépcsőkön fel lehetett menni a felső kilátószintre, de ez sajnos egy ideje nem lehetséges (tavalyelőtt és idén is zárva találtam). A volt vasútállomást 1977-ben rombolták le, hűlt helyén (az egyedüli óratorony megtartásával) a Hongkongi Űrhajózási Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Hongkong Kulturális Központ található.

Tsim Sha Tsui a Wikipédia szerint kínaiul – nagyon viccesen – valami olyat jelent, hogy "éles homok rágása" ("sharp sand chewing"). A Kowloon-félszigetet 1860-ban szerezte meg Hongkong részére Nagy-Britannia, addig apró kis falvak voltak ezen a területen, amit Heung Po Taunak, azaz Illatos Kikötőnek is neveztek, az itt hajóra rakott különleges illatozó faanyag után. Manapság – néhány jelentős múzeum mellett – a turisták számára leginkább a bevásárlóközpontok és -utcák jelentik a legnagyobb vonzerőt, kezdve az egész Tsim Sha Tsui-t észak-déli irányban átszelő Nathan Roaddal. Ezekben az utcákban nagyjából minden kapható, minden tele van kisebb-nagyobb boltokkal, egymást érik a bevásárlóközpontok, hotelek, éttermek.

A kínaiak (mármint hongkongi, "bennszülött" kínaiak) nem túl rámenősek és erőszakosak a turistákkal, annál inkább a pakisztániak vagy indiaiak, akik ezen a környéken szinte méterenként ráakaszkodnak az emberre, szórólapokat erőltetve a kezébe, próbálva becsábítani saját szabóságukba. Fogalmam sincs, hogy mennyi indiai vagy pakisztáni lakik ezen a környéken, de itt tényleg alig lehet lerázni őket, nagy számuk főleg azért feltűnő, mert kínaiak egyszer sem állítottak így meg az utcán, rám tukmálva valamit. Sőt, utólag belegondolva, a kikötőnél sem kínai lányok/asszonyok kínálgatták a városnéző hajóutakat a turistáknak – eléjük lépve, az utcán megszólítva őket –, ők is nagyjából mind más etnikumúak voltak.

A szabóságok egy részében viszont ma már kínai szabók készítik a ruhákat, ingeket, öltönyöket, az indiaiak csak az üzletet vezetik, az "arcot" adják a bolthoz. A többi boltban, étteremben, a bankokban, a hotelekben viszont abszolút többségben vannak a kínaiak, nem igazán láttam mást eladói vagy akár recepciós munkakörben. Majd a következő (utolsó) részben egy-két bekezdés és kép erejéig megemlékezek azért még a Fülöp-szigeteki hölgyekről is, akik viszont – amennyire láttam – nagyjából mind takarítónői, szakácsnői, házvezetőnői állásban lehetnek.

Végül egyre tovább haladva kelet felé teljesen elhagyjuk Tsim Sha Tsuit, először – nagyjából a Csillagok Sétánya keleti végénél – a Hung Hom pályaudvar mellett haladunk el (amely kiváltotta a fentebb említett, korábban lebontott Kowloon pályaudvart), majd a Hung Hom városrészbe érünk. Itt jóval kevesebb a bolt, a bevásárlóközpont mint Tsim Sha Tsuiban, sokkal ritkább a turista, én is csak egyetlen látnivalót szeretnék mindenképpen megosztani, ez pedig a Whampoa Kert ("Whampoa Garden") lakópark közepén álló 110 méter hosszú, hajó alakú bevásárlóközpont, a Whampoa. És itt nemcsak egy nagyjából hajó formájú épületre kell gondolni, hanem egy konkrét hófehér betonhajóra, amely boltoknak, éttermeknek ad helyet, a fedélzeten pedig andalogni és pihenni lehet. Még műmentőcsónakja is van. Az egész apropóját egyébként az adta, hogy a lakópark a korábbi Whampoa Hajóépítő Műhely helyén épült.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.