2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AVIVO és PureVideo - régen és most

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Blu-ray lemezek, HD videók lejátszása PC-n akadás nélkül, VGA által hardveresen támogatott videó transzkódolás.

[ ÚJ TESZT ]

Blu-ray lemezek, HD videók lejátszása PC-n akadás nélkül, VGA által hardveresen támogatott videó transzkódolás. Lassan részei lesznek mindennapjainknak, ám nem árt tisztázni néhány fogalmat, körülményt, hogy ne kelljen parókát is keresnünk vásárlás után.
Az egyre újabb videokártyák egyre újabb igények kielégítése miatt minduntalan fejlesztés alatt állnak, és ahogy az egymást követő sorozatok a piacra érkeznek, mindig tartalmazzák az újabb szabványok implementációit, illetve az esetleges változásokat.

A VGA gyártóknak sincs könnyű dolguk. Amikor a Blu-ray szabvány hivatalosan is elkészült, korántsem volt készen. Azóta is állandó változásokon megy át, jönnek az újabb verziók, variánsok és ezeket le kell követni hardver oldalon is. Nézzük, az ATI és az nVIDIA hogyan követi ezeket a változásokat, mert nem mindegy, melyik generáció mit oldott meg és milyen hiányosságokat hagyott nyitva.

ATI

AVIVO

Az ATI AVIVO alapvetően képjavító eljárásokat és HD videók lejátszásának hardveres segítését tartalmazza. Maga az AVIVO az X1000 családban jelent meg, de az óta már sokat változott.

Hardveres dekódolást tesz lehetővé H.264, VC-1, WMV9, és MPEG-2 videóknál, vagyis a GPU átveszi a dekódolás terhét a CPU-tól. Sajnos nem teljes mértékben. Bizonyos eljárások, mint az entrópia kódolás (CAVLC, CABAC), maradtak a CPU oldalán, de azért már így is csökkenthető a CPU kihasználtsága. Egy Athlon FX53 processzor mellett kipróbálták az X1000 család néhány tagját 720p-s videókkal. Sejthető, hogy az eredmény nem lesz eget verő, mert a CPU önmagában is képes a 720p felbontást alacsony kihasználtság mellett dekódolni, de azért nézzük a végeredményt:

1080p esetén (20-40 Mbps egy Intel Core 2 Duo X6800 társaságában):

Az erős processzor majdnem tudta hozni azt az eredményt, amit bizonyos kártyák a támogatással, de ez azért már szép teljesítmény. Ebből is látható, hogy nem nagyon éri meg ennyire visszanyúlni, ha HTPC-t építünk, viszont érdemes ezekről újabbra váltani.

AVIVO HD

Az AVIVO HD a HD 2000 sorozattal került bevezetésre, ám a 2900 csak nevében ismeri, gyakorlatilag sima AVIVO-t használ. Az újdonságok, fejlesztések listája szinte végtelen: megjelent egy 5.1-es HDMI audio kontroller (integrált), mindkét DVI kimenet ismeri a HDCP titkosítást, integrálásra került a tv-kben alkalmazott Xilleon chip az UVD miatt, illetve a Theater 200 chip az AVIVO Video Converter használatához – ez természetesen nem azt jelenti, hogy hardveresen, GPU-ról lehet transzkódolni ezekkel a kártyákkal!

UVD/UVD+

Ami most leginkább érdekes, hogy Az AVIVO új verziójával együtt megjelent az UVD (Unified Video Decoder) és az AVP (Advanced Video Processor), amelyek a hardveres dekódolást hivatottak erősíteni. Jelentős előrelépés ez az elődökhöz képest a bitstream processzor (BSP) (VLC bitstream VC-1-hez nincs benne) és a CABAC, valamint a PiP (Picture-In-Picture) támogatás, ami az eredményekben is meglátszik.

Az UVD+ a HD 3000 sorozattal debütált és azért sem kapott külön verziót, mert csupán néhány kiegészítést tartalmaz, bár teljesítményben azért javult.

Drasztikus mértékben csökken a CPU kihasználtsága, ha DXVA kompatibilis videókat játszunk le (lásd előző írásomban, ahol teszt jelleggel DXVA támogatást vizsgáltam).

Egy összehasonlítás az előző generációs PureVideo-t használó kártyákkal szemben:
H.264 dekódolás:

és VC-1 dekódolás:

A 8600 GTS már PureVideo 2-t használ és elég jól látszik a fejlődés az elődhöz képest. Mindezt egy P4 560 processzor társaságában. Azt hiszem, a különbség egyértelmű.

UVD 2

A 4800 családdal került a piacra az új UVD, ami már teljes bitstream támogatást nyújt H.264/MPEG-4 AVC és VC-1 video stream-ekre, valamint MPEG-2-re és mivel szintén támogatja a PiP lejátszást, BD-Live kompatibilis. Megjelent a 8 csatornás LPCM, illetve a tömörített TrueHD és DTS-HD MA támogatása. (Egy későbbi cikkben erre visszatérek).

UVD 2.2

Tulajdonképpen az UVD 2.2 egy inkrementális update a 2-es verzióhoz. Még hatékonyabb hardveres dekódolást, a lokális memória jobb felhasználását hozta magával. Az újabb rv770 és rv730 kártyákban érhető el.

Az UVD verziók a videokártyákban:

nVidia

Az nVidia is kifejlesztette a maga megoldását a hardveres támogatásra és PureVideo-nak nevezte el. A nagy káosz elkerülése végett generációk szerint vegyük sorra ezeket.

PureVideo 1

Az első generációs PureVideo implementációt, ami kifejezetten csak H.264 és VC-1 hardveres gyorsítására terveztek, a Geforce 6 család tagjai kapták, de ezek közül sem mindegyik.
Hasonlóan, mint az ATI esetében is volt, a megoldás kiváltható egy erős CPU-val is. Erősen korlátozott teljesítményük leginkább annak köszönhető, hogy nem tartalmaznak bitstream processzort, így ezt, valamint az entrópia kódolásokat a CPU-nak kell továbbra is végezni.

PureVideo HD „első verzió”

Sajnos az elnevezési konvenció az nVidia esetében nem igazán logikus. Ezért is lehetséges, hogy a PureVideo HD neve csupán arra utal, hogy képesek HD DVD/Blu-Ray lejátszására, ismerik a HDCP-t, a PiP lejátszásra képesek és az L4.1 H.264 és az L3 VC-1 videókat valós időben dekódolják. Így a termékek két verzióra oszlottak: PureVideo 1 és PureVideo 2 verziók szerint. Viszont volt egy időszak 2006 és 2007 között, amikor a PureVideo HD elnevezés is élt, mint külön verzió.

A következő kártyák, családok használata közben találkozhatunk az eredetileg PureVideo HD elnevezésű megoldással: NVIDIA GeForce 7 család, GeForce 8800GTS/GTX (G80) és GeForce 7050PV IGP. Használható kategória, ha már megvan a kártyánk, de azért jobb már nem belefektetni ilyen hardverbe, mert az újabbak sokszor jobban teljesítenek.

Erősen sebesség függő az 1080p tartalmak akadás nélküli lejátszása, legalább 500MHz nem árt.

Egy példa a működésre a hivatalos nVidia dokumentációkból GeForce 7 sorozatos kártyával:

GPU támogatás nélkül:

És támogatással:

(Érdemes a képet összevetni az ATI AVIVO-nál linkelt képpel)

PureVideo 2 és az igazi „HD”-s PureVideo

A PureVideo 2 az AVIVO HD nVidia-s párja. Megvalósítását tekintve már képes teljes támogatásra H.264, és MPEG-2 videók lejátszása közben. A VC-1 lejátszást is erősítették, de az még nem tökéletes. Tartalmaz saját bitstream processzort, a CPU-ról leveszi a CABAC számításait. A GeForce 8500GT, 8600GT/GTS, 8800GT/GS, a 9-es sorozat és a GTX 200 sorozat támogatja. Nem teljes körű a hardveres támogatás, mert például nem tartalmazza az ATI-nál már bevezetett 8 csatornás LPCM támogatást és valamivel több feladatot hagy a CPU-ra.

A GeForce 9 sorozat és a GTX 200 már képes a PiP támogatására, tehát BD-Live kompatibilisek.

Egy GTX 280 és egy 9800 GTX 1080p film lejátszásában erre képes:

Egy kis összehasonlítás (UVD+ vs. PureVideo 2):

Érdemes megfigyelni a PureVideo VC-1 lejátszási képességeit... van még mit javítani.

Intel

Érdekes megoldással állt elő az Intel nemrégiben. Integrált alaplapjaiban olyan támogatást kíván megvalósítani, ami minden HD lejátszással kapcsolatos igényt képes kielégíteni. A G45 (GMA X4500 HD) lenne az első a sorban az Intelnél a HD támogatásban. Erre vonatkozóan egyelőre nincsenek releváns információim.

Végül egy kis összegzés a támogatásról:

Remélem, ezzel segítettem a HTPC építőknek vagy legalábbis kicsit sikerült tisztázni, mi mennyire támogatja a hardveres HD lejátszást.

UPDATE:
Hogy hogyan tudjátok megnézni, hogy egy film használ-e DXVA támogatást?
Egyszerű
Kell egy MPC-HC lejátszónak
amit a hozzászólásoknál linkelt módon kell beállítani, valamint egy
Rivatuner, ha monitorozni szeretnénk a teljesítményt.
Ha használja a VGA a támogatást, akkor azt kell látni, hogy a CPU kihasználtság alacsonyabb marad, míg a GPU kihasználtsága megnő bizonyos mértékben.
Ha PowerPlay is van a VGA-nkon (ATI HD sorozattól van, de nem egyenlő hatásfokkal), akkor a GPU core clock a 3D használat alatti értékre ugrik DXVA támogatás használata esetén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.