2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Fényképezőgép feltámasztás II. - E-1, SJCAM M10

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Most egy felsőkategóriás tükörreflexes gép, és egy kínai akciókamera belseje tárul fel.

[ ÚJ TESZT ]

Olympus E-1

Az Olympus E-1 a gyártó egyik első profi tükörreflexes váza volt - itt a Hardveraprón jutottam hozzá, hibás állapotban. Az ára baráti volt, és láttam rá esélyt, hogy javítható. Szerencsém is volt, "csak" két tüske hiányzott a CF kártya foglalatából. Nem mai gép, de máig érezni rajta, hogy nem belépőszint.

Sosem szereltem még tükörreflexes gépet, de a szerencse itt sem hagyott el, mert nem kellett veszélyesen lebontani. Minden csavart ki kell tekerni (egy a gumi markolat bal felső sarkánál van, eldugva a gumi alatt), ezután levenni a gép tetejét - óvatosan, mert ebből is vezetnek szalagkábelek a gépbe.

Ezután levehető a gép hátulja, ezt is óvatosan, a kijelző szalagkábeleire kell figyelni. Nem engednek azonnal az illesztések, de határozott húzásra lejön minden. Rengeteg a szalagkábel, amik szerencsére nem felcserélhetőek, mert különböző szélességűek, de nagyon kell figyelni a szerelés során, mert sérülékenyek. Ezen kívül a gép felépítése logikus, masszív belül is. (A kép az Interneten fellelhető szervizmanuál előnézete - a gépet gondolom, a Vestel szerelte össze, vagy bérgyártotta.)


Tető nélkül

A legjobban az exponálógomb és a körülötte levő gombok alatt levő nyomtatott áramkör "tetszett": ez egyben van a kártyafoglalattal, és a kártyafoglalat kábele is ugyanezzel a megoldással készült: a NYÁK középső rétege folytatódik szalagkábelként. Se csatlakozó, se semmi. Csókoltatom a kitalálóját... Nagyon kell rá vigyázni, mert nem javítható. Bónuszként a foglalat a NYÁK-ra van ragasztva. (Nem mintha hőlégfúvóval ki tudnám venni, ha nem lenne.)


Hátulját is leszedve - itt még az alaplap hátsó áramkörét le kell csavarozni,
a kártyafoglalat annak a jobb szélénél van

Kint volt a kártyafoglalat; szép, de hogyan tovább? Egy tüskét megtaláltam a gép belsejében, a másikat nem. A kisebb gond az volt, hogy nincs meg, de mi van, ha elbújt a gépben? Ha elszabadul, zárlatot okoz.

A tüske pótlására rendeltem egy CF-IDE átalakítót az ebayről, valamint egy CF-SD átalakítót. Utóbbit azért, mert kaptam egy tippet, hogy érdemes lenne CF-SD átalakítóval megoldani a kártyakérdést, mert az benne maradhat a gépben, és nem terheli a kártyafoglalatot a csere - az SD-kártya olcsóbb is, mint a CF. Ez sem teljesült maradéktalanul, mert az átalakítóból csak úgy lehet kivenni a SD-kártyát, ha kivesszük a gépből, de esetleg majd kap egy microSD-CF átalakítót. (Bár emberi pénzért abból sincs olyan, aminek a hátulján lenne az SD-kártya helye.)
Természetesen a CF-IDE borzalmasan sokára ért ide, emiatt hetekig állt a gép szétszedve.

Amikor megérkezett, nekiugrottam. A meglevő tüske beforrasztása nem volt gond (, bár ki kellett egyengetni). A CF-IDE átalakítóból egy földtüskét vettem ki, amit méretre vágtam (: adatlábak rövidebbek a CF foglalatban, mint a földek, és persze a két foglalat sem volt azonos, így a tüskék is eltérő hosszúak voltak), majd a végét kúposra reszeltem. Belepróbáltam a foglalatba, a kártya segített a helyén tartani, így forrasztottam be.
Ez egy laza délutános munka szerencsétlenkedés volt , mert vagy sikerült ónt folyatni a lábak közé, vagy nem érintkezett a NYÁK felé a tüske. Végül minden igyekezet ellenére sikerült mindent normálisan a helyére tenni.


Az E-1 CF foglalata a kivetőmechanika nélkül. (Nem saját kép.) Forrás : Fourthirdsphoto fórum

Persze a foglalatot nem lehetett a gépben kipróbálni, így muszáj volt minél alaposabban tesztelni, mielőtt összerakom. Lemértem ugyanannak az átalakítónak a megfelelő lábait a másik foglalatban, és azonos ellenállásértékeket kaptam, zárlat nem volt.

Nem egy high-tech teszt, de kiindulásnak jó volt.
Többször ki-be mozgattam a kártyát, a tüskék a helyükön maradtak. A kártyafoglalat hátulján a tüskék végére kapton szalagot ragasztottam, és arra cseppentettem egy csepp melegragasztót, ami a foglalat hátranyúló részéhez rögzülve segít a pótolt tüskét a helyén tartani.


E-1 lego (Nem saját kép, én ennyire nem bontottam le.) Forrás : Fourthirdsphoto fórum

Természetesen csak az összerakás végén kezdtem fotózni, de akkor sem nagy kedvvel, mert akkor még nem volt biztos, hogy működni fog-e a foglalat. A kész foglalat meg szokás szerint nem lett túl szép :)


Két ilyen tüske hiányzott

A slusszpoén : a hiányzó tüske meglett összerakás közben, az egyik flexinyák alá szorulva a gép tetejében... A foglalat javítása akkor már kész volt, örültem, hogy működik. Ez már csak ilyen, akárhányszor átnéz valamit az ember, nem biztos, hogy észreveszi, amit keres.


Összerakva

A gép összerakása után bekapcsolás, és... nincs "Card error", csak a szám a felső kijelzőn : 373. Ennyi kép fér a 4 Gb-os SD-kártyára...


Működik

Szerencse is kellett, de ez sem volt egy kivitelezhetetlen javítás, és valójában egy hegyes páka volt az egyetlen speciális eszköz; ezen kívül egy csipesz, meg pár kis csavarhúzó kellett, és egy műanyag szétszedő eszköz, de az sem túl sokszor. A kész foglalat amúgy bírná a kártya cserélgetését, inkább a CF foglalat egyébkénti érzékenysége miatt került bele az SD-adapter. SD-kártya akad otthon elég, az 1 GB-os kölcsönkapott CF-re pedig amúgy is csak 68 kép fért.

Tesztképet csak egyet lőttem, objektív hiányában egy elé tartott OM bajonettes Vivitarral. A ciderem van rajta, amit ünneplésként bontottam :D (Objektív beszerzése folyamatban...)


Mintakép a javított géppel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.