2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Fényképezőgép feltámasztás III. - Canon 1000D zárjavítás

Egy Canon 1000D zárcseréje amatőr módon: meredek kaland volt, de visszagondolva egyáltalán nem vészes.

[ ÚJ TESZT ]

1000D boncolás

A zárcsere mindig mumus a tükörreflexes gépek használóinak körében. Elkezdenek jönni a túlexponált képek, err99 hibaüzenetek, és máris remegve bújik a sarokba a pénztárca...

Én sem zárcserére készültem, amikor megvettem egy hibás Canon 1000D -t, ami nem kapcsolt be. Gondoltam, egy biztosítékcsere, ha szerencsém van, és lesz egy jó másodvázam az 1100D mellé, vagy megkapja valamelyik ismerős, aki szeretne olcsón jobb gépet a kompaktja helyett.

A gép megérkezésekor valóban nem kapcsolt be. Valószínűleg annak a pár szalagkábelnek köszönhetően, ami (biztos "véletlenül") rosszul volt visszadugva az alaplapra. Ezeket a helyükre nyomkodva feléledt! Majd az első kép azonnal szép fehér lett, akkor már nem csak gyanús volt, hogy ennek más baja is lehet. Azon kívül, hogy 1/4000-en is túlexponált, a tükör sem ment vissza a helyére, csak kézzel lehajtva.

Elkezdtem kergetni az információkat, amiben nagyon sokat segített Ruzsa János blogja (áldassék a segítőkészsége), így kiderült, hogy az 1000D -be visszatehető a szenzor a szenzorsík elmászása nélkül. Ez az oldal is nagyon sokat segíthet, bár ebben csak a szenzorig van leírva a bontás menete, de nagyon részletes. Na persze ha szerencsém van, és nem rontották még el.
Nekiláttam szétszedni a gépet, hogy kiderüljön, mire lesz szükség a javításához (már ha lesz javítás).

Ez nem is olyan nehéz, megint csak a legfontosabb dolog az odafigyelés és mindent le kell közben fényképezni, mert rengeteg csavar van, amiket nem nagyon kell összekeverni (ha nem a helyére teszed vissza, esetleg beletekered valamibe, amibe nem kéne).

A gép hátlapja egyszerűen jön le: minden csavar kicsavarodik, ami a hátulját fogja (azaz az illesztési hézagtól hátrafelé) és egyszerűen le lehet pattintani gitárpengetővel. Egy széles flexikábel megy hátra, erre vigyázni kell, de elég hosszú, nem könnyű eltépni. Ekkor már hozzáférünk az alaplaphoz. A gép eleje is hasonlóan jön le, azaz itt a csavarok kicsavarása után még az állványmeneten is át kell emelni a műanyagot.


A hátlap lent; a gép jobb alsó sarkán a hátlap csatlakozója

A tükör lecsapódásának hiánya könnyen megoldódott: valóban egy rugó nem volt visszaakasztva a zárszerkezetben - a zárszerkezet mozgatja a tükröt is, a lecsapásért a képen látható rugó felel. Ez látható már akkor is, ha csak a gép előlapját vesszük le, és a helyére is lehet akasztani.


A bekarikázott rugó felel a tükör lecsapásáért

A zárszerkezet cseréjéhez kicsit tovább kell bontani. Az alaplapot ki kell venni, - szalagkábeleket kihúzni, csavarokat kicsavarni - az egyik csavar a jobb felső kábelek alatt van. A fénymérőhöz(?) (black receptical-nek hívják az IR-modding oldalon) vezető kábelt óvatosan húzzuk ki, nehezen jön le. Elénk tárul a szenzor.

A hátuljáról nem kell levenni a fém árnyékolást, és a csavarok közül is csak azokat kell kicsavarni, amelyek a szenzorszerelvényt rögzítik a vázba. (Van, amelyik elbújik a kereső alatt.) A szenzort, ha kint van, helyezzük pormentes tárolóba. A szenzor csavarjai alatt található három bronz, vagy sárgaréz alátét; ezeket jelöljük meg, és vigyázzunk, le ne essenek.

Ezek hézagolják a szenzort a megfelelő pozícióba, ha nincsenek jó helyen, vagy nem a jó vastagságúak, akkor nem lesz jó a gép fókusza.
A szerencse az, hogy az 1000D egyáltalán alátétes, mert sok egyéb Canon gépben rugós feszítésű a szenzor, azt sokkal nehezebb zárcsere után a megfelelő helyre beállítani. Megfelelő műszerezettség nélkül meg nem is lehet.)


Alaplap és szenzor kiszedve


Az alátétek


A szenzor

Ezután le lehet venni a gép tetejét, a látható csavarokat ki kell csavarni (a dioptriaállító kerékét is) és a nyakpánt fülei mellett a két süllyesztettet is. Vigyázat, van még pár kábel, ami a gép elejére megy a tetőborításból! Az állványmenet 4 csavarját is ki kell venni. Ha a fém vázból minden csavar kint van, óvatosan kivehetjük, illetve a DC panel és az akkutartó is lejön oldalra. A bal oldalon található csatlakozós NYÁK-ot már korábban le lehet venni.

Ekkor már csak a zár kábeleit kell kihúzni a DC panelről, illetve a zár csavarjait kicsavarni, és levenni a zárat a tüköraknáról. A korábban említett rugó ilyenkor természetesen kiakad. Zárcsere esetén csak elég feltenni a cserezárat, de mivel nekem még nem volt záram a géphez, szétszedtem azt is. Miért ne?


Legó

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • RawTherapee munkamenet

    A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :)

  • Canon 300D rutin-biztosítékcsere

    Mármint a típusnál rutin, nem nekem, de kis csavarozási-forrasztási tudással könnyen megoldható.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.