2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Építsünk 8 magos Dual Xeon munkaállomást

Olcsón építhetünk viszonylag magas több szálú teljesítménnyel rendelkező munkaállomást sok RAM-mal, SAS/SATA Raid vezérlővel.

[ ÚJ TESZT ]

FSC D2530

FSC D2530-as lap 5000V chipsetre épül, így kevesebb, de még mindig bőven elegendő memóriát támogat. Mérete ATX így normál házba beépíthető. 4db szabvány PWM ventilátor csatlakozó van az alaplapon, így azokhoz nem kell semmi modding (még faragni sem kell). BIOS szabvány AMI, MMtoolall módosítható és SLIC 2.1 is könnyen injektálható, Windows 7 Professional OEM módon feltelepíthető.
Tápcsatlakozó 24+8 pin-es. A Xeonok hűtéséhez 2db DeepCool Mini FS (rev1) hűtőt használtam. CPU borda 80mm széles, így pont elfér 2db egymás mellett. Gyári venti 3 pines, így félre tettem, helyette harveraprón vásárolt szerver ventilátorokat használtam ( 4 pin csatlakozóval nekem kellett ellátni őket). Rendkívül hatékonyak, de hangosak.

A lefogatáshoz itt is a Silent Tower hűtő H rögzítőjét használtam, M4-es bútor csavar, gumi alátét és szárnyas anyával kiegészítve. A tervezett "gyenge" PC-s ház miatt kapott egy alu lap merevítést.



Ha hangosnak találjuk a szerver ventiket (2 db nincs 200ft az aprón), akkor kiegészíthetjük egy fordulatszám mérséklővel ( 120Ft-os kütyű, piros vezetéken egy ellenállás van), mely kb. 1000/min-nel leveszi a fordulatszámot, vagy használhatunk Artic Cooling F8 PWM ventilátort. (1000Ft alatt beszerezhető)

A táp ventilátorának van az alaplapon csatlakozója, mivel "hétköznapi" táp esetén ide nem kötünk semmit, ennek figyelését a BIOS-ban érdemes kikapcsolni (ignored), hogy induláskor ne kapjunk hibaüzenetet.

Az alaplap szépen ment a 2db 4 magos E5335-ös Xeonnal, a hűtés még max. terhelés mellet sem engedte a CPU-k hőmérsékletét 40 C fok fölé. A félkész konfigot egy lelkes fórumtárs költözteti majd egy PC-s házba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.