2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Építsünk 8 magos Dual Xeon munkaállomást

Olcsón építhetünk viszonylag magas több szálú teljesítménnyel rendelkező munkaállomást sok RAM-mal, SAS/SATA Raid vezérlővel.

[ ÚJ TESZT ]

Dell Precision T5400

Mivel a mikrokód frissítés nem segített az 54xx-es Xeonjaimat nem tudtam dual CPU-s konfigurációban kipróbálni, elkezdtem 5400-as chipsetes alaplapot keresni. Végül egy Dell Precision T5400-as félgépre esett a választás. A munkaállomás kompakt, nem nagyobb, mint egy PC-s minitorony, de masszív, van benn anyag, így súlyos egyéniség.

A polcon fellelhető két E5430-as Xeon került a gépbe, mivel eredetileg egy két magos CPU volt benne, második hűtőbordát kellett szereznem. Elég kicsi a hely, gyárira esett a választás. Szerencsére egy magyar web shopban elfogadható áron találtam. A bordákon nincs külön ventilátor, házé hűti a Xeonokat is.
4x4 GB FBDIMM DDR2-es memóriát tettem bele. 4 csatornás üzemmódhoz érdemes 4db hasonló méretűt választani. Dual channel üzemmódnál csak bizonyos alkalmazások esetén gyorsabb, így ha 8GB elég, megfelelő 2 RAM modul is. Ház alján van két opcionális 80mm-es ventilátor hely (ún. HDD fan), ennek figyelése kikapcsolható a BIOS-ban. Alaplapon található csatlakozó számára, de a kialakítása speciális. Mind a dugó, mint a pin kiosztás eltér a szabványtól. Legjobban egy alaplapi CD-hang csatlakozóra hasonlít, de 5 pines, bár az 5. nincs bekötve. A szabvány PWM-hez képest ráadásul a sorrend meg van cserélve. (DELL: Fordulatszám, +12V, -12V, PWM, üres, azaz a 1-es és 3-as vezeték cserélve).


Dell ventilátor dugó

Dell aljzat

Ha nincs gyári DELL ventink és fordulatszám szabályozást szeretnénk, készítenünk kell egy átalakítót. Másik lehetőség, hogy MOLEX-ről adunk tápot a ventinek és megelégszünk a fix üzemmóddal.
Az alaplapon 2db. 16 PCIe, 1db 8x PCIe, 1 db PCI és 2db PCI-X csatlakozó van bővítőkártyák számára. Mivel volt még 2 db SAS HDD-m elkezdtem megfelelő PCIe RAID vezérlőt keresni. (Az eladó ugyan SAS vezérlővel hirdette, de kiderült az nincs a gépben, sajnos nem volt tisztában az árult portékával :( ). A korábban linkelt WEB shopban akadtam rá DELL PERC 5i vezérlőre, hihetetlen áron, egyből lecsaptam rá. Sajnos kiderült, hogy ez sem az aminek írják.....Egyrészt a hirdetéssel ellentétben nem támogat RAID-et (PERC 5i 0MY42 RAID nélküli változat), így nem lehet a sebességet a HDD-k számának növeléséve emelni (RAID 0), az ára miatt még bele is tudtam volna törődni. (15000-et pörgő SAS HDD még RAID nélkül is kb. a kétszeresét tudja a sima HDD-nek) A PERC 5i azonban hibás és vagy inkompatibilis volt. Az egyik el sem indult, a másik hol ment, hol nem.....ráadásul 3 db-ot vettem, mivel az asztali gépeimbe is tettem volna...Még szerencse, hogy rendesek voltak és ki tudtam cserélni egy PERC 6i-re, ami teljesen jól működik. A SAS HDD-ket SFF 8484-8482 kábellel lehet a vezérlőhöz kötni. Ennek a típusnak megvan az a hibája, hogy a kábelt nem lehet különválasztani, pl. 2 HDD bekötése esetén a másik 2db is a gépben marad és valahogy helyet kell találni neki, ami T5400 esetén nem is olyan könnyű feladat. A PERC 6i LSI 1078-as chipre épül, ami papíron jobban teljesít a TYAN/PERC 5 1068-as változatánál. (angol doksi) Én a mindennapokban és discmark tesztben sem éreztem/ különbséget a kettő között.
A legfelső PCIe slotba egy radeon 6870 került, mivel ez a fiam gépe lett és nála a játék a legfontosabb.
A A09-es BIOS-ig megy Phoenix SLIC toollal a módosítás. A két újabb már kicsomagoláskor korrupt lesz. A09 változat szerencsére jól működik.
Összességében remek kis gép, de tapasztalatom alapján nem annyival jobb/gyorsabb a 5000-es, csak 53xx-et támogató lapoknál, mint amennyivel drágább. A TYAN S2696 kimondottan remek darab az alaplapi SAS vezérlővel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.