2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CPU vs. VGA 2012

Vizsgáljuk meg, hogy 2012 végén mennyire fontos magas FPS-ek eléréséhez a gyors CPU!

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Összegzés

A rend kedvéért nézzük a 8 játék összesítését:

Sajnos, az összesítő grafikon szokás szerint inkább megnehezíti a következtetéseket, mint segíti. Az látszik rajta, hogy az i5-2500k órajelének lecsökkentése 2.7 GHz-re jól mérhető negatív hatással van az fps-ekre (ami már önmagában is érdekes), de a tesztadatokból ennél lényegesen több olvasható ki. A kiolvasás megtámogatásához azonban az adatok más megközelítésű ábrázolására van szükség.

Az alábbi két grafikonon minden játék szerepel - azt mutatják meg, hogy az órajel emelése milyen teljesítmény-növekedést okoz, %-ban. A mérési pontok nem egyenes vonalakkal, hanem egy közelítő függvény alapján vannak összekötve, és felkerült a grafikonokra referenciaként a CPU-órajel emelkedése is.

Az első grafikon az átlagos fps-ek alakulását mutatja. Egy pillantással felmérhető, hogy a 8 tesztalanyból 6 esetében a CPU órajel emelése alig van hatással az átlagos fps-re, a 2.7 GHz és a 4 GHz közötti majdnem 50%-os órajel-emelés kevesebb, mint 5% sebesség-növekedést hozott. A Borderlands 2-ben és az F1 2012-ben ezzel szemben a 15%-ot közelíti a gyorsulás, és ebből az első lépés hoz kb. 10%-ot.

A minimum fps-ek:

Ahogy az egyes tesztek során többször is felmerült, a minimum fps-ek jóval érzékenyebbek a CPU sebességére - egyes játékokban. Továbbra is van 4 alanyunk, ahol a teljes sebességnövekedés nem nagyobb 5%-nál, viszont a Borderlands 2 és az F1 2012 mellett a Saints Row és a Crysis Warhead minimum fps-ei is komolyan reagálnak a CPU-órajel emelésére. A Crysis Warhead már említett anomáliája a grafikonon is jól látható (a lila vonalnak a fekete szaggatott alatt illene futnia), viszont kitűnően megfigyelhető, hogy ezen játék (valamint a Borderlands 2) sebességnövekedése majdnem együtt fut a CPU-éval 3.2-3.3 GHz-ig, utána pedig laposabbá válik.

A fenti munícióval felszerelve, irány a lényeg - mi következik mindebből?

Hihetetlen, hogy a Cryengine 2 még öt év után is képes meglepetésekre...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.