2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Radeon HD 7900 - játék a számokkal

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy kis elemzés a HD 7970-ben és a HD 7950-ben dolgozó Tahiti GPU-ról.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

A videokártyák, pontosabban a GPU-k felépítésének mérésekkel megtámogatott elemzése a mai napig méltatlanul mellőzött terület az online szakirodalomban. Az igényesebb oldalak az új architektúrák megjelenésekor rendszerint korrekt és követhető bemutatót adnak az újdonság sajátosságairól, ill. a változásokról a korábbi generációhoz képest, jobb esetben még a konkurenciával is vonnak párhuzamokat - viszont sajnos itt jellemzően megáll a dolog, arra már nemigen készülnek mérések, hogy feltárják, az új architektúra sajátosságai hogyan hatnak a játékokban elért teljesítményre.

Pedig néhány extra tesztsorozat alapján egész jó áttekintő képet lehet kapni arról, hogy az újonnan érkezett, újabban sok milliárd tranzisztorból építkező GPU mit szeret, ill. mit nem. Régebben csináltam számos ilyen mérést és elemzést, sajnos az utóbbi időben erre nincs lehetőségem - de ettől még a (meglehetősen ritka) GPU-megjelenéseket érdeklődve figyelem, és igyekszem az oldalak méréseiből ezekre a kérdésekre válaszokat találni. Éppen ezért roppant kellemesen meglepetés volt, hogy egy bizonyos külföldi tesztoldal (nevezzük mondjuk AnandTech-nek) a HD7950-es VGA megjelenése kapcsán olyan tesztsorokat tett közzé, amelyek érdemben minden olyan információt tartalmaznak, ami alapján a HD7970 és HD7950 szíveként funkcionáló Tahiti chip lelkivilágába lényegesen mélyebb betekintés nyerhető. Azon nyomban nekiláttam ezeket rendszerezni és kielemezni - aztán, amikor már grafikonokat is gyártottam belőlük, felmerült az ötlet, hogy az eredményeket közreadom. Íme!

1. Röviden a Tahiti architektúrájáról

Míg jónevű online újságíró kollégáim igen alaposan kielemezték, miben változott a Tahiti a Caymanhoz képest, ennél messzebb nem mentek. Bár a két generáció szomszédos volta révén nyilván nem hagyható ki az összehasonlítás, mindegyik elemzésből látható, hogy a két GPU közötti változások kissé sántítanak - a Tahiti egyáltalán nem tekinthető egy olyan fejlődési folyamat következő lépcsőjének, amelyen felsorakoznak az RV770, Cypress, Barts és Cayman chipek. Vagy, hogy kevésbé legyen indirekt a dolog, az RV770 - Cypress - Tahiti fejlődési görbére egyáltalán nem illik rá a Barts és a Cayman. Közismert tény, hogy a Barts és a Cayman "elferdülése" sokban köszönhető a 32nm-es gyártástechnológia elmaradásának - éppen ezért a Tahiti felépítéséről szerintem akkor kapunk jó képet, ha a chipet a Cypress-szel hasonlítjuk össze, helyenként a trendek vizsgálata érdekében bevonva az RV770-et. Ha minden jól megy, a későbbiekben összeütök egy ilyen cikket is - egyelőre most fókuszáljunk a Tahitire és az ő tudására.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.