2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

BlueGift @ Logout.hu

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Magyarország első digitális PC játék sorsolási rendszerének bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

A BlueGift bemutatása

Gyakran Ismételt Kérdések

Engedjétek meg, hogy szélesebb közönség számára is bemutassuk ezt a Magyarországon egyedülálló, non-profit, közösségépítő kezdeményezést, mely a LOGOUT.hu hasábjain immár négy hónapja, töretlen érdeklődésre tart számot.

A cím (szinte) mindent elárul: itt bizony PC játékok ajándéksorsolása történik, amelyet a Közösség tagjai ajánlanak fel egymás közötti kisorsolásra. Fontos az elején kihangsúlyozni, hogy csak és kizárólag eredeti, jogtiszta, aktiválatlan szoftverek ajándékozásáról van szó. A kezdeményezés legfőbb célja a közösségteremtés, valamint az eredeti játékszoftverek használatának népszerűsítése, ajándékozás útján történő terjesztéssel – hogy azok minél több emberhez eljuthassanak.

"A csoport célja egy baráti társaság létrehozása a PROHARDVER! lapcsalád fórumtagjainak részére, és a csoporton belüli ajándékozás a STEAMGIFTS rendszerének mintájára." – Nagyítható [+]

Az ajándéksorsolási rendszer működése végtelenül egyszerű: a szervező által kiírt sorsolásra egy megadott határidőig kell jelentkezni, a jelentkezők közül sorsolás útján kikerülő nyertes pedig megkapja a szoftvert saját felhasználásra. Az ajándéksorsolásokra minden pénzügyi kötelezettség nélkül lehet jelentkezni, az egész kezdeményezés alapja ugyanis az „ajándékozás”, amiért a felajánló természetesen nem vár ellenszolgáltatást. A részletekről azonban később, néhány ízelítő számadat és kisebb kitérők után:

• A BlueGift 2012. február 19-én indult el, azóta majdnem 600 ajándék felajánlás érkezett.
• Az eddig felajánlott játékok összértéke listaáron meghaladja az 5.700 €-t.
• Naponta átlagosan 3-4 db játék talál gazdára, az átlagos nyerési esély kb. 1:15-höz.
• A legértékesebb kisorsolt nyeremény listaára 50,0 € volt, a legtöbb jelentkező pedig 84 fő volt egy AAA kategóriás címre.

Ízelítő nyereményeinkből - Nagyítható [+]

A PC játékosok körében ez a rendszer ismerős lehet, hiszen a STEAMGIFTS létező ajándéksorsolási rendszerének alapötletére épül, azonban attól jelentős eltéréseket mutat. A STEAM-ről biztosan még többen hallottatok már, ez a „Valve Software” által kifejlesztett tartalomtovábbító és -kezelő rendszer, amely kliens programján keresztül kommunikációra és vásárlásra is alkalmas. A STEAMGIFTS pedig a STEAM-en forgalmazott digitális tartalmak felajánlás-kisorsolás útján történő terjesztésének fóruma. A BlueGift rendszer előnyei a STEAMGIFTS-el szemben:

1.) Az első, és legfontosabb, hogy ez „Csak A Miénk”, azaz a PROHARDVER! lapcsalád fórumainak regisztrált felhasználóié.

2.) A nyerési esélyek jelentősen jobbak, mivel a STEAMGIFTS-en esetenként több ezer jelentkező is lehet egy felajánlásra, a BlueGift-en az átlagos jelentkezőszám 15 körüli.

3.) A BlueGift-en nemcsak STEAM-en forgalmazott digitális tartalmakhoz lehet hozzájutni.

Mielőtt a rendszer alapszabályainak ismertetésére rátérnénk, a nyeremények jellegéről néhány mondat. A digitális tartalmak elterjedése még mindig megosztja a felhasználókat, de kétségtelen, hogy terjedése töretlen, ami a legfőbb és vitathatatlan előnyeinek köszönhető.
Csak a PC játékokra szorítkozva a digitális disztribúciók esetében nincs szükség a fizikai adathordozó meglétére, nem kell tartanunk annak sérülésétől, adatvesztésétől. A digitálisan megvásárolt tartalmakat a jogosult az interneten keresztül akkor töltheti le, amikor szüksége van rá, illetve a helyi adatok törlése után ezt a jövőben is bármikor megteheti. A PC játékaink általában a gépünkön futó kliens programnak köszönhetően mindig a legutolsó frissítéssel fognak rendelkezni. A kliensen keresztül nem csak letölthetünk, hanem dobozos játékainkat aktiválhatjuk, vásárolhatunk újabb és újabb játékokat illetve ezeket azonnal ki is fizethetjük.

A PC játékpiacon a legelterjedtebb digitális terjesztők a már említett STEAM, GAMERSGATE, DESURA, tőlük származik a BlueGift-en kisorsoltak többsége. Érdekesség, hogy a nyeremények között van olyan termék is, ami nem kötődik digitális áruházhoz, nem kell aktiválni vagy regisztrálni. A BlueGift szempontjából a digitális tartalmak előnye, hogy az eredetük garantált (pl. steam gift formájában) , illetve a felajánlások fogadása, kezelése, és átadása a nyertesnek könnyen megoldható.

Kérdezhetitek, honnan származnak a felajánlásra szánt játékok, illetve honnan van valakinek olyan plusz példánya valamiből, amit szívesen elajándékozna. A felajánlásra szánt játékok vásárlás, vagy csereügylet során „keletkeznek”. Az említett digitális áruházakban a termék vásárlása nemcsak saját részre lehetséges, hanem ajándék (gift) formájában is. Ennek lényege a továbbadási-, illetve csere lehetőség biztosítása. A magyar vásárlók elsősorban AKCIÓK során vásárolnak, mert a mi pénztárcánkhoz a listaár mínusz 50-75%-os akciós árak tűnnek kezelhetőnek. Az akcióban beszerzett termék azonban az árának többszörösét érő játékot hozhat cserekereskedelem során. A kereskedés izgalmával megszerzett termék a BlueGift-en felajánlva az adakozás és a nyerés örömét is meghozza.

BlueGift Kronológia:

Volt egyszer, hol nem volt… a magyar határokon is túl, él egy adakozó kedvű fórumtagunk, aki a már ismertetett STEAMGIFTS mintájára kitalálta, hogy az általa felajánlásra szánt játékokra NE a világ bármely pontjáról jelentkezhessenek, hanem csak egy zárt közösség tagjai, például akikkel nap, mint nap itt a PH! fórumon összetalálkozik. Választhatott volna más, külföldi, vagy magyar számítástechnikai témájú fórumot, de neki valamiért a PH! közege tetszett meg. Itt ugyanis már találkozott hasonló gondolkodású fura figurákkal, akik már szintén ajánlottak fel egy-egy játékukat a „Köz” javára. Az alapötlet, néhány segítő az induláshoz, és maga a sorsolási módszer is innen a PH!-ról ered, aztán picit tovább lett gondolva…

„Emberünk” tehát a PH! eredeti PC játékokkal és STEAM-mel foglalkozó fórum topic-jaiban hozzászólás formájában elhelyezte játék felajánlását, amire jelentkezőket várt, lehetőleg olyanokat, akiknek még nincs meg a játék, és játszana is vele. A több jelentkező közül sorsolással döntötte el, kié legyen az ajándéka…

Eleinte senki nem értette, miért ajánl fel valaki minden ellenszolgáltatás reménye nélkül, nem haszonszerzés céljából bármit is vad idegeneknek… mígnem rájöttek, hogy egyszerűen csak az adakozás öröméért.

Ezután mások is azt gondolták, hogy milyen jó dolog adni, és megkérték Emberünket, hogy legyen szíves kisorsolni a felajánlásukat, a már erre kialakult metódussal.

Egy hónap telt el, mire a kezdeményezés a vonatkozó topic-ok olvasói körében elterjedt, és a heti 1-2 ajándéksorsolástól eljutott oda, hogy napi 1-2 került kisorsolásra, annyi felajánlás érkezett be – nagyobb része azonban továbbra is Emberünktől (nevezzük most már Alapítónak) származott.

A nyeremények számával a jelentkezők száma is megugrott, ekkor vált szükségessé a sorsolásokat szabályrendszerbe foglalni. Jelentkezési feltételek kerültek meghatározásra, ugyanis „kívülről” hirtelen sok új regisztráció, illetve másodregisztráció jelent meg a nyerési esélyek növelése érdekében.
A megugrott jelentkezőszám azonban nem vonta magával a felajánlások számának növekedését, ezért beavatkozásra volt szükség. A jelentkezési jogosultság fórum ranghoz, fórum aktivitáshoz, megtett felajánláshoz, vagy éppenséggel a STEAM profilon bizonyos játék állomány meglétéhez lett kötve, ezek az alap jelentkezési feltételek ma is fennállnak.

Nagyítható [+]

A nyerészkedési szándékkal jelentkezők kizárása azért volt fontos, hogy ne csökkenjen a nyerési esélye azoknak, akik valóban játszani akarnak és fognak is a nyereménnyel – nem pedig tovább cserélni az „ingyen játékot”. Ez a törekvés szintén a mai napig a szemünk előtt lebeg, ezért a nyertesekre azt a kötelezettséget terheltünk, hogy a nyereményt (amennyiben regisztrálható) a nyertesnek 24 órán belül saját account-ján aktiválnia kell.

A következő részvételi feltétel éppen előzőből adódik, és szintén a játékok továbbcserélésének megakadályozására szolgál. A jelentkezés feltétele lett ugyanis (STEAM játékok esetében), hogy a jelentkezőnek nem lehet már a saját account-ján a szóban forgó cím. Akiről megállapítható, hogy jogosulatlanul jelentkezik, vagy nem aktiválja a nyereményét, szabályszegést követ el, ezáltal kizárja magát a további részvételtől a BlueGift sorsolásokon. A gyakorlatban ezek a személyek az ún. (L:http://logout.hu/bejegyzes/bluerainbow/bluegift_szegyen-fal/hsz_1-50.html)Tiltólistára(/L) kerülnek.

Fenti alapszabályok lényegében változatlan formában ma is érvényben vannak, azonban néhány hete bevezetésre került a „BlueGift ELITE” alrendszer, amelyben az alap jelentkezési feltételeken felül a mindenkori felajánló szabhat további szigorító feltételeket a részvételhez, ezzel szabályozva a jelentkezésre jogosultak körét – természetesen csak a saját szóban forgó felajánlására vonatkozóan. A korábbi szabályok bevezetésével a jelentkezőszám csökkent, ezáltal a nyerési esély nőtt, az ELITE rendszer bevezetése pedig az esélyeket még tovább növeli. Az ELITE ismertetéséhez azonban meg kell ismerkednetek a BlueGift statisztikai oldalával.

A statisztikai oldal a BlueGift első szülihónapján került bevezetésre. Kezdetben csak a sorsolások egyszerű tény adatait tartalmazta (sorsolás dátuma, ajándék címe, felajánló, nyertes neve). Lassan-lassan az adatbázisból egyre több információ került a Közösség számára is megosztásra TOPLISTÁK formájában a lezárt sorsolásokról, úgymint pl. legtöbb felajánlással, legtöbb nyeréssel rendelkező tagok, illetve legtöbb jelentkezést hozó felajánlások, stb… A legtöbb összfelajánlás, illetve legjobb visszaajánlási mutató (összfelajánlás/össznyerés) toplistákkal a mai napig a tájékoztatáson kívül köszönetet is mondtunk a legjobb felajánlóinknak.

KÖSZÖNJÜK ! - Nagyítható [+]

A már említett BlueGift ELITE ötlete szükségessé tette a statisztikai adatbázisba a beérkező felajánlások integrálását. Eddig a pontig ugyanis a felajánlások adatai (cím, listaár, felajánló neve) kizárólag az Alapító birtokában voltak, a statisztika csak a lezárult sorsolásokat kezelte. A felajánlási és a statisztikai adatbázist közösíteni és továbbfejleszteni volt szükséges. Innentől – tehát az ELITE rendszer bevezetésétől – beszélhetünk BlueGift Csapatmunkáról, amelyben a feladatfelosztás a következő:

Az első pillanattól fogva az alapfeladatokat változatlan lendülettel az Alapító végzi, úgymint: sorsolások meghirdetése, lebonyolítása, felajánlások kezelése, nyeremények átadása.

A Statisztikus eleinte csak tájékoztatási célzattal kellett vezesse a statisztikát, az ELITE rendszerben azonban egyes statisztikai adatokból már a jelentkezési jogosultságot kell kiolvasniuk a tagoknak. A statisztikát ennek megfelelő gyakorisággal kell frissíteni és naprakészen tartani.

Mivel munka és család mellett ezek az elfoglaltságok az érdeklődés növekedésével egyre sokasodtak, szükségessé vált Felügyelők bevonása, akik feladata a jelentkezési jogosultságok és a nyerés utáni kötelezettség teljesítésének ellenőrzése. Emellett felállításra került egy Sorsolási Bizottság, akiknek tagjai ugyanúgy jogosultak a jelentkezések, aktiválások ellenőrzésére, és a sorsolások felügyeletére, emellett speciális esetekben egyes sorsolásokat is lebonyolíthatnak.

Fontos szereplők még a történetben, és nagy köszönet illeti meg azokat a fórumtagokat, akik az indulás óta támogatják a kezdeményezést, próbálják népszerűsíteni, és ötleteikkel jobbítani a működését.
Pihentetésképpen egy részlet a statisztikai oldal címlapjáról, ami a kezdeményezés népszerűségét és volumenét bizonyítja.

[l]Statisztikai oldal címlap részlet- Nagyítható [+]

A statisztikában kiemelt szerepet kapott az összfelajánlás €-ban feltüntetve, amiből a gyakorlatban az ELITE felajánlásokra történő jelentkezési jogosultságok olvashatók ki. A felajánlók általában az összfelajánlás érték alapján határozzák meg azt a jogosultsági kört, akik jelentkezhetnek a felajánlásukra. ELITE sorsolásra történő felajánlás esetén a felajánló által más feltételek is szabhatóak, pl. bizonyos visszaajánlási mutató, vagy akár felajánlási darabszám felett lehet csak jelentkezni, ez tetszőleges, a statisztikában szereplő grafikonokról vagy táblázatos adatokból minden kiolvasható.

Névsor részlet - Nagyítható [+]

A statisztikában elsősorban a pozitívumok kerülnek kiemelésre a toplisták formájában, de nem lehet elmenni a legrosszabb mutatók mellett sem, ezek szintén mindenki számára kiolvashatók. Többszörös nyerteseink vannak, akik még egyáltalán nem tettek felajánlást… Célunk rádöbbenteni őket, hogy a kialakult Közösségnek hasznos tagja az, aki vissza is ajánl, nem csak „kapni” szeret. Hiszen végtére is ez működteti a rendszert.

A BlueGift ELITE bevezetése egyértelműen felpezsdítette az életünket, pozitívak a visszajelzések, és a felajánlási kedv töretlen. Jellemzően mindenki szeretné a felajánlását olyan kézben tudni, aki hasznos tagja a Közösségnek.

Néhány napja került bevezetésre két újabb sorsolási fajta: Villámsorsolás illetve Free Lottery. A villámsorsolások a szokásosnál rövidebb jelentkezési határidővel rendelkeznek, és nincsenek meghirdetve az ismert fórum topic-okban, hanem kizárólag a BlueGift kommunikációjának helyet adó blogban. A Free Lottery nyílt sorsolást jelent, amire olyanok is jelentkezhetnek, akik nem felelnek meg az Alapszabályokban rögzített feltételrendszernek (pl. újonc rangúak, vagy éppen nincs a STEAM profiljukon a meghatározott számú játék).

A jövőben újabb ötletek bevezetését tervezzük, ezek egyelőre maradjanak a mi titkaink. Folyamatban van egy (L:http://logout.hu/bejegyzes/bluerainbow/felhivas_rancfelvarrasra/friss.html)új arculat kialakítási törekvés(/L), ide is várjuk az ötleteket, de mindenekelőtt új tagokat, jelentkezőket és felajánlókat várunk közületek is!

Jelmondatunk: „Jelentkezz, Nyerj, és ha lehetőséged engedi, Ajándékozz Te is!”

Ha megtetszett a BlueGift, nézzetek be az Alapító blogjába, ahol a kommunikáció zajlik, és jelentkezzetek a sorsolásokra minél többen.

Várunk szeretettel:

Bluerainbow (Alapító)
ruti (Statisztikus, ötletelő, és jelen cikk szerzője)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.